Dawe píše: ↑19. 1. 2024, 10:22
Meki > mrkni na str.210 a dalsich nekolik z dokumentu co jsem nahral. V navodu k tomu soustruhu nejsou detaily k urovni vule ci predpeti a jak ho dilensky nastavit?
V návodě k SPM16 bohužel ani zmínka... Je tam krásně popsaný turret, autoblok, hydraulika ale vřeteno nic.
Co se týká toho návodu k ložiskám: "použijte přístroj FAG pro měření obalové křivky". Nechce se mi investovat desetitisíce do měřidla kvůli jedné akci. Ale pár informací jsem tam našel. Děkuju.
S tím ložiskem N1020 jsem si nakonec poradil měřením radiální vůle jak jsem popisoval, taky jsem se díval na válečky jestli se otáčí.
Podařilo se mi vřeteno poskládat ale řeším velký problém: Prvních cca 30min soustružení luxus, vynikající tuhost, neuvěřitelně tiché. Po cca 30min (jak se vřeteno zahřálo) z ničeho nic jako kdybych zmáčknul tlačítko začaly všechny nože vibrovat. něco se asi hnulo. Zvuk se nezměnil, vše se točí potichu a nevypadá že by se něco přehřívalo. Měřím vůli, radiálně jsem nic extra nenaměřil ale axiálně mi hodinky ukazují 0.02mm takže je něco s ložiskama B7022. Po vychladnutí vřetena se to chvění nástrojů zlepší jen minimálně a vůli nemaměřím, stále ale nejde upichovat. Zítra vezmu nějaké dřevo a zkusím se pořádně opřít a budu pozorovat co se bude dít na hodinkách.
Měl jsem podezření že jsem málo dotáhl KM matici M110x2, když nad tím ale tak přemýšlím tak je to blbost, ložiska seskládané do "o" by se povolením matice spíše předepnuly než že by vznikla vůle ne? konstrukci mám tuto jako je na obrázku