set up EMC pro H2
Provozuje nekdo EMC na H2 controlleru z gravirovanie.sk? Ptam se proto, ze na jednom PC s dual bootem mam jak Macha tak EMC 2.3.4, oba programy jezdi, ale pri behu EMC motory vrci a i kdyz jede jen jedna osa, tak vrci i ostatni, zatimco v Machu jsou v klidu. Hw je stejny, nastaveni pportu take, snad jedine casovani, ma nekdo overene hodnoty pro H2? Kde jinde by mohl byt zakopany pes? Dekuji za nakopnuti, nerad bych se EMC vzdaval.
- RadekCX
- Kontaktovat uživatele:
to me zajima - resim podobnou zalezitost - me sice nic nevrci, ale zda se mi, ze mi na stojicich osach krokuje, ac by nemelbrum píše:ale pri behu EMC motory vrci a i kdyz jede jen jedna osa, tak vrci i ostatni, zatimco v Machu jsou v klidu.
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
Poslal jsem dotaz na gravirovanie na nastaveni a casovani, odpoved prisla obratem. Bohuzel pry EMC netestoval a tak nemuze pomoci. Zkusim zdali nenajdu neco primo o tech Toshibach TB6560 a EMC. Takto je to spatne 

Mozmo by si to mal poslat tym madarom ci to vyrabaju http://www.cnc-elektronika.hu /, pochybujem o tom ze to uz niekomu nefungujebrum píše:Poslal jsem dotaz na gravirovanie na nastaveni a casovani, odpoved prisla obratem. Bohuzel pry EMC netestoval a tak nemuze pomoci. Zkusim zdali nenajdu neco primo o tech Toshibach TB6560 a EMC. Takto je to spatne
-
Ahoj, zkoušel jsem live-CD EMC2, ale nepodařilo se mě to rozjet. Při zkoušce osy motory vrčí asi polovičním hlukem jak v machu, ale nerozjedou se.
V MACHU jsem měl nastavení:
Steps per:1066
Velocity: 1200
Acceleration:300
Pulse:1, 1
V EMC2 jsem nastavil:
Motor step: 200
Dr. Microstep:16
Leadscrew:3
Velocity:30
Acceleration:30
Driver characteristic jsem nechal buď původní, nebo jsem tam zadával různý hodnoty, ale bez odezvy.
Latency: 15000
Piny by měly být stejné.
Zkouším to na sestavě Athlon2,6 + H2 controller + motory 57STH76.
Chtěl bych přejít z MACHA na EMC, protože mám s machem podobnou zkušenost jako spousta lidí přede mnou. Budu rád za každou radu, dík.
V MACHU jsem měl nastavení:
Steps per:1066
Velocity: 1200
Acceleration:300
Pulse:1, 1
V EMC2 jsem nastavil:
Motor step: 200
Dr. Microstep:16
Leadscrew:3
Velocity:30
Acceleration:30
Driver characteristic jsem nechal buď původní, nebo jsem tam zadával různý hodnoty, ale bez odezvy.
Latency: 15000
Piny by měly být stejné.
Zkouším to na sestavě Athlon2,6 + H2 controller + motory 57STH76.
Chtěl bych přejít z MACHA na EMC, protože mám s machem podobnou zkušenost jako spousta lidí přede mnou. Budu rád za každou radu, dík.

-
Připojuju hal a ini
- Přílohy
-
- hal+ini.zip
- (5.64 KiB) Staženo 326 x
Problem je, ze v EMC mas na pin16 nastaveno Spindle-PWM. Takze ti do ovladani proudu motoru na H2 jde PWM signal.
Melo by pomoct nastavit tento pin jako unused nebo radeji 'amplifier enable' a zkusit, zda je treba 'invert'.
Melo by pomoct nastavit tento pin jako unused nebo radeji 'amplifier enable' a zkusit, zda je treba 'invert'.
-
Měl jsi pravdu, bylo to tím pinem 16. Funguje to s Amplifier Enable bez invertu. Motory jedou, ale jak psal v prvním příspěvku brum, tak pískají i když jsou v klidu.
Ještě jsem se chtěl zeptat, jak nastavit pomocnou osu na Xku. Zkoušel jsem v pinech místo Áčka dát Xko, ale vždycky jede jenom jeden motor?
Každopádně dík za pomoc
Ještě jsem se chtěl zeptat, jak nastavit pomocnou osu na Xku. Zkoušel jsem v pinech místo Áčka dát Xko, ale vždycky jede jenom jeden motor?
Každopádně dík za pomoc

Piskani je nejspis vlastnost H2. Asi by slo pouzivat to snizovani proudu, jen by bylo treba najit, jak to v EMC nakonfigurovat. Kdyztak se muzu podivat.
Druhou osu muzes resit v zasade dvemi zpusoby:
1. zkopirovat signaly pro motor
V hal souboru nahrad
za
Nevyhoda je, ze nepujde nezavisle pohybovat pouze jednou osou.
2. misto trivkins pouzit gantrykins. Pak budes mit 3 osy (axis) a 4 joints. Na mailinglistu je pro tuto konfiguraci resi homing. Teoreticky by tato konfigurace mohla mit vyhody(jine nastaveni pro kazdy motor, automaricke srovnani gantry(coz ted nejde)). Touto cestou bych asi (prinejmensim nyni) nesel.
Druhou osu muzes resit v zasade dvemi zpusoby:
1. zkopirovat signaly pro motor
V hal souboru nahrad
Kód: Vybrat vše
setp parport.0.pin-08-out-invert 1
net adir => parport.0.pin-08-out
setp parport.0.pin-09-out-invert 1
net astep => parport.0.pin-09-out
setp parport.0.pin-09-out-reset 1
Kód: Vybrat vše
setp parport.0.pin-08-out-invert 1
net xdir => parport.0.pin-08-out
setp parport.0.pin-09-out-invert 1
net xstep => parport.0.pin-09-out
setp parport.0.pin-09-out-reset 1
2. misto trivkins pouzit gantrykins. Pak budes mit 3 osy (axis) a 4 joints. Na mailinglistu je pro tuto konfiguraci resi homing. Teoreticky by tato konfigurace mohla mit vyhody(jine nastaveni pro kazdy motor, automaricke srovnani gantry(coz ted nejde)). Touto cestou bych asi (prinejmensim nyni) nesel.
-
OK, funguje i druhá osa. Přepsal jsem ten hal soubor. Ten druhý způsob je na mě moc složitej
.
Zatím to jede dobře, až na orchestr pazvuků
V Machu to vrčelo konstantně. Možná že půjdu do mesa karty, ta by to mohla zklidnit.
Kdybys věděl, kde by se to dalo v EMC poladit, byl bych samozřejmě rád.
Dík za rady.

Zatím to jede dobře, až na orchestr pazvuků

Kdybys věděl, kde by se to dalo v EMC poladit, byl bych samozřejmě rád.
Dík za rady.
Ja s tym tiez zacal vcera laborovat, mam tak isto H2.Motormi uz hybem, mam tam nastaveny driver L297 a base period maximum jitter som som postupne znizoval az som sa zastavil na 5000. Ide mi to krajsie a hladsie ako v machu. Tie motory mi nepiskaju ked je zapnuty linux. Ak otvorim emc tiez su ticho, zacnu piskat len ked zapnem tlacitka , az vtedy ide do motorov na pridrzanie plny prud - netusim co s tym /mach to podporoval- znizenie prudu riadil pin 16
Nemam este nastavene stop, koncaky,sondu, ani spinanie vretena. ale ked nazujem g kod tak uz mi to fici. Este netusim aka je presnost to musim este otestovat. Pri machu sa mi stracali kroky v X-osi.
skus to vyskusat ale bez zaruky. Este tomu zatial nerozumiem
Nemam este nastavene stop, koncaky,sondu, ani spinanie vretena. ale ked nazujem g kod tak uz mi to fici. Este netusim aka je presnost to musim este otestovat. Pri machu sa mi stracali kroky v X-osi.
skus to vyskusat ale bez zaruky. Este tomu zatial nerozumiem

Radsej budem 7h rozmyslat a 1h pracovat ako opacne
Dobrý deň.
Už niekto vyriešil H2 a EMC? akurát si chystám jedno PCčko pre EMC aby som sa mohol kúsok pohrať a porovnať Mach vs EMC na vlastnej mašinke.
Už niekto vyriešil H2 a EMC? akurát si chystám jedno PCčko pre EMC aby som sa mohol kúsok pohrať a porovnať Mach vs EMC na vlastnej mašinke.
Kompas H-1000 + H2 elektornika :) kúpený, funguje :)
Zenbot ( malé ale šikovné :) ( prerobené a super )
Zenbot ( malé ale šikovné :) ( prerobené a super )
Ahoj, poradí mi někdo jestli lze v EMC definovat vlastní pin na paralelním portu na kterém bude výstup zda-li jsou motory v pohybu či ne (vazba např. na STEP signály). Rád bych tento pin připojil na vstup Current Hi/Low H2 driveru. Výstup Amplifier Enable jak jsem se přesvědčil osciloskopem takto bohužel nefunguje. Ptám se jestli to lze vyřešit programově nebo musím jít HW cestou? Uvítám každou radu.