Zavitova tyc
Když už tohle vlákno ujelo , tak se taky zeptám: Podle čeho hledat mosazné šrouby a matičky M2, 2.5, 3. Je na to taky nějaká norma?
Díky za pomoc, Radek
Díky za pomoc, Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Zdravim jsem naprostej začátečník a chudej student strojárny. A chtěl bych použít na svoje budoucí cnc zavitovku M8 se stoupanim 1,25 mm a použít
http://www.cncshop.cz/42hs03-krokovy-2- ... -0-47nm-ii
tento motor. Chtěl bych frezovat i hliník a nevim jestli to tento motorek utahne?
dík moc
http://www.cncshop.cz/42hs03-krokovy-2- ... -0-47nm-ii
tento motor. Chtěl bych frezovat i hliník a nevim jestli to tento motorek utahne?
dík moc
Za těchto podmínek budeš ten hliník spíš obrušovat, než prát šponu.
Taky jsem měl spády s konverzí mojí MF70ky (šrouby M6), ale pro produkci anebo přesnost do kovu to nebylo. Naopak dřevo se s tím dělalo vcelku dobře.
Radek
P.S.: K M6 vím o dobrých plastových matkách. Co máš k M8, aby nevznikala zbytečná vůle?
Taky jsem měl spády s konverzí mojí MF70ky (šrouby M6), ale pro produkci anebo přesnost do kovu to nebylo. Naopak dřevo se s tím dělalo vcelku dobře.
Radek
P.S.: K M6 vím o dobrých plastových matkách. Co máš k M8, aby nevznikala zbytečná vůle?
Mam 30mm dlouhý mosazný matky. Vule neni žádná a jde krásně hladce po celé délce závitovky.rawen píše: P.S.: K M6 vím o dobrých plastových matkách. Co máš k M8, aby nevznikala zbytečná vůle?
A mam teda použít silnější motory nebo jinej závit?
Doporučoval bych silnější motor, cca 1Nm. To, co odkazuješ je malá potvůrka, jakých lze najít spoustu ve starých tiskárnách a kopírkách. V Proxxonu MF70 jsem měl 0.9Nm a s jejich výkonem (ztrátou kroků, např.) nebyl problém. Slabší motorek to utáhnout může anebo nemusí.
Kromě toho, že jde matka lehce, bude točení záviset taky na uložení konců šroubu, případném křížení - nerovnoběžnosti s vedením, tření vedení, odporu při obrábění... prostě bych na to šel raději větší silou.
Radek
Kromě toho, že jde matka lehce, bude točení záviset taky na uložení konců šroubu, případném křížení - nerovnoběžnosti s vedením, tření vedení, odporu při obrábění... prostě bych na to šel raději větší silou.
Radek