Tady musím zareagovat - pozor: já jsem mluvil o opačném směru výroby tj. z nástrojárny díly směrem pro automotive - například potřebují upínače, náhradní díly na mašiny, části výrobních linek apod. Tam jsou ceny z obyčejného zakázkového obráběčského sektoru pro automotive fabriky v cenové dimenzi jak za raketoplán. Většinu nástrojových věcí si automotive fabriky sami nevyrábí... ty vyrábí většinou jen ty díly do aut to je jejich know how. To "na čem a s čím" je většinou od komerčních firem o kterých jsem psal.
Tam jsem myslel ty prostoje - pokud nemají komerční firmy tyto zakázky nebo je mají vyrobené a mají defakto vyděláno tak vezmou menší výplňové zakázky aby se jim lidi a mašiny neflákali a můžou si tam dovolit dát cenu dampingovou.
Naopak dělat pro automotive a nebo být subdodavatel - s tím mám také osobní zkušenost (jako subdodavatel) je to velmi individuální záležitost a většinou jsou ceny almužna

protože ten automotive plánuje v milionech kusů na roky dopředu s tím, že se ani neví zda se vůbec bude realizovat a jaké budou ceny nákladů v tom daném roce. Pak se vozy neprodávají a oni se na tobě zahojí tím, že nic neobjednají a ušetří náklady

nebo se naopak prodávají a ty nestíháš tak to musíš zadraho někde kooperovat. Já jsem si to vyzkoušel a stačilo...
To RaS: kolega v předhozím příspěvku to sepsal skvěle, já nesoustružím tak neumím moc naceňovat soustružení. Pokud bych psal o frézování na CNC napsal bych to velmi podobně. Ceny se samozřejmě liší podle lokality, odevzdávané kvality, atd. Těch faktorů je spousty.
Já jsem si chtěl prostě taky zanadávat opět na to jak dotace křiví trh a znevýhodňujou určité skupiny. A jak je na ně pak nahlíženo. Ale určitě jsou i vyjímky co to s cenou přehánějí a prostě to zkouší. Třeba to taky někdy vyzkoušim jaká bude úspěšnost

tak třeba o prázdninách by se to mohlo někdy podařit dělat za hezčí peníze
A já ti to taky můžu vyrobit za 20Kč kus... protože až budu ladit novej počítač na soustruhu a učit se s ním tak je mi jedno kolik kusů zkazím a jak dlouho mi budou trvat... protože když bych to testoval naprázdno tak bych ty náklady měl stejný. Takhle bych alespoň měl zpětnou vazbu a reklamu

tak příště se určitě přihlásím taky s cenou za 20Kč kus... tak můžem pak pomluvit ostatní jak jsou drahý

PS: to je přehnanej vtip, ale v jistých mezích to také může být reálný případ: bude se zkoušet novej stroj, bude se zaučovat nová obsluha, přebytek skladovýho materiálu atd. Tak se nasadí zaváděcí cena a je to