Vlastni driver

goody
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2010, 8:02

Jenda9999 píše:Treba mas s tim vetsi zkusenosti nez ja.To je klidne mozne.Ja jenom vim ze je trosku neco jineho regulovat teplotu a necio jineho stroj.Autotuning neni vzdy vselek.Na strojich jsou v nekterych mistech loze vydrene a maji vule a nekde rozbite a drou.Takze potom babo rad.180w je maly motor.Jinak ja mom z koncovymi stupni zkusenosti asi takove.Nic nepropali tranzistory tak rychle jako kondenzatory.Nic je neochrani tak spolehlive jak kondenzatory.
Popravde receno z asynchronim motorem sem neco takove zkousel poprve v zivote a ani bych to nedelal, kdyby to nebylo nutne. V mem pripade se jednalo o hotovou konstrukci cvicebniho stroje a bylo tam potreba tuto regulaci dodelat. Chtel jsem zkusit vse, nez bych byl nucen delat frekvencni menic a menit motor. Rad bych aby to nekdo popravde zkusil pac co dokazal tento 180W motor delat si tezko nekdo dokaze predstavit. Vzacatku jsem se opravdu bal velike exploze malickeho rozbehoveho kondenzatoru.

Jednalo se o motor SIEMENS 1LF7063-4AB1 a ten popravde nema jit regulovat :)))

Co se tyce regulace teploty, delal jsem equitermni regulaci s rizenim solarnich panelu, takze s tim uz mam svoje zkusenosti.
goody
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2010, 8:09

Jenda9999 píše:Kdysi jsme v jedne firma nastavovali 440KVA menic s motorem. Tam zcela bezpecne poznas , ze jsi udelal chybu
Popravde zde bych svoji teorii ani nemel odvahu zkouset, protoze kdyz 180W motor dokazal pohasinat zarovkami :))) nechci vedet co by udelalo neco takove s elektroinstalaci :)))
Jenda9999

7. 5. 2010, 8:13

for goody.Ja ted delam stroj na primy osvit PCB desky pomoci UV laseru.Ted by se mi hodily tve FPGA na vycitani a ukladani obrazku z CMOS image sensoru...
goody
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2010, 8:15

Jenda9999 píše:for goody.Ja ted delam stroj na primy osvit PCB desky pomoci UV laseru.Ted by se mi hodily tve FPGA na vycitani a ukladani obrazku z CMOS image sensoru...
Urcite ano, ale s tim ti nepomohu. Analyzu obrazu jsem zatim nikdy nedelal. Jedine k cemu jsem se kdy v souvislosti s obrazdem dostal bylo vkladani teletextu do video signalu :))))
goody
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2010, 8:16

Ja delam DPS pomoci Xy-4140 a fixu 0,3 :))
Jenda9999

7. 5. 2010, 8:21

Ja vyrabim ty laserove photoplotry.Je to vyhoda .Cokoliv si clovek namysli, tak vysvitim film a za chvilku mam desku.Zkousel jsem misto cerveneho laseru a filmu dat fotocitlivou desku PCB a UV laser.A povedlo se mi osvitit a nasledne vyleptat spoje asi 0.05mm.Tak to zkousim dovezt do nejake pouzitelne podoby.
goody
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2010, 8:27

Jenda9999 píše:Ja vyrabim ty laserove photoplotry.Je to vyhoda .Cokoliv si clovek namysli, tak vysvitim film a za chvilku mam desku.Zkousel jsem misto cerveneho laseru a filmu dat fotocitlivou desku PCB a UV laser.A povedlo se mi osvitit a nasledne vyleptat spoje asi 0.05mm.Tak to zkousim dovezt do nejake pouzitelne podoby.
Cece o to bych mel zajem i ja. Vetsinou doma delam jen prototypy a ty podle toho taky vypadaji. Jinak to necham delat v jedne nejmenovane firme. Toto by uz bylo na to, to delat doma final.

PS: Jinak proc FPGA na driver. Prozradim cast sveho sladkeho tajemstvi. Nesleduji jen samotne impulzy, ale i cas jejich prichodu. Nemam tudiz pevny dt, ale vazany samotnym prichodem jak z encoderu, tak ze step :) Mam na fpga udelany 32bit casovac taktovany 25Mhz a prichodem impulzu mi snapne cas toho pulzu. Tak s kazdym impulzem treba znam presne otacky motoru a lepe a presneji mohu PID pocitat.

To jeste nepocitam korekci prechodu 0-1 a 1-0, ktera se ukazuje v realu mirne odchylena a tu jsem taky musel kalibrovat. Tj. i kdyz mam pwm pouze 40Khz, velmi presne vygeneruji pulz, ktery presne reaguje na differenci realneho stavu od pozadovaneho.
Jenda9999

7. 5. 2010, 8:36

Zatim hledam moznost , jak to udelat, aby to bylo cenove jaks taks prijatelne.Ja mam enkodery Renishaw.Jsou presne ale drahe.Budu zkouset magneticke.Uvidim kolik dela hystereze a jestli je opakovatelna.
Ja delam stroj rastrovy.Tzn. ze musim zjistit polohy vyvrtane desky a rotovat graf. data o urcity uhel.A tech dat je hodne.Ja mam na novem stroji rozliseni az 40 000dpi.Pak ma A3 treba 10GB.A to rotovat o 3.1224 stupne muze byt fuska.Ze zkusenosti vim, ze pro rastr. plosnaku je 2000 dpi malo.
goody
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2010, 8:44

Jenda9999 píše:Zatim hledam moznost , jak to udelat, aby to bylo cenove jaks taks prijatelne.Ja mam enkodery Renishaw.Jsou presne ale drahe.Budu zkouset magneticke.Uvidim kolik dela hystereze a jestli je opakovatelna.
Ja delam stroj rastrovy.Tzn. ze musim zjistit polohy vyvrtane desky a rotovat graf. data o urcity uhel.A tech dat je hodne.Ja mam na novem stroji rozliseni az 40 000dpi.Pak ma A3 treba 10GB.A to rotovat o 3.1224 stupne muze byt fuska.Ze zkusenosti vim, ze pro rastr. plosnaku je 2000 dpi malo.
Ah soo, To potom bude uz rana, do ktere nejsem ochoten investovat, protoze zase tolik DPS nedelam :)) Jinak se me ted ptal kamarad, co sleduje toto vlakno, proc to dt mam pohyblive a tak predejdu pripadne otazce na tomto foru:))

Inu pobyblive dt a presne snapnuti toho pulzu silne zkvalitni derivacni slozku toho pid, ktera tak pomuze predikci zmeny a lepe zkoriguji chybu. Tudiz ohodne mensi ochylku polohy. Viz. u toho asynchroniho motoru jsem mel PWM pouze 50Hz ;))))) a zde to bylo o to krytictejsi :))) Ale i pri 40khz PWM to hraje svoi roli vyznamne. Pac jestli je chyba 100kroku, nebo 5 je citelne znatelne i tak :)))
Jenda9999

7. 5. 2010, 8:49

Jinak si ted klidne na Ebay kup za 8$US 150mw Bluray laser a vymen za pero.Hned si pomuzes radove.
goody
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2010, 8:53

Jenda9999 píše:Jinak si ted klidne na Ebay kup za 8$US 150mw Bluray laser a vymen za pero.Hned si pomuzes radove.
Jsem dal. Vymontoval jsem z vypalovacky a zkousel jsem gravirku, ale nedopadlo to. Na to DPS s tim plotrem uz je lepsi ten fix, pac nemusim nic vyvovalvat a krok tim laserem te XY nijak nezpresnim :))))
Jenda9999

7. 5. 2010, 8:57

Mozna jsem ted nepochopil ja.Ty zaostris UV laser na fotoemulzi PCB do bodu treba 0.02 mm.Myslim ze ta XY ma dost malej krok.Pak sice budes spoj malovat treba na 20x ale osvitis skoro libovolne jemnej PCB
goody
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2010, 8:59

Jenda9999 píše:Mozna jsem ted nepochopil ja.Ty zaostris UV laser na fotoemulzi PCB do bodu treba 0.02 mm.Myslim ze ta XY ma dost malej krok.Pak sice budes spoj malovat treba na 20x ale osvitis skoro libovolne jemnej PCB
Heh. Maximalni presnost xy je 0.1mm :))) Uz tak mi dalo fusku aby sikme cary byli co nejmene roztrepane. Coz je viditelne i s tou 0,3 fx. Pri sirce cary 0,02mm si to ani neumim predstavit, abych se opakovatelne do toho nejak realne trefil :))))

Se jukni na http://xy41xx.stcomp.cz/
Jenda9999

7. 5. 2010, 9:04

Takhle kresli muj stroj.Rozmery v mikronech(cara/mezera).Uz je limitem fotocitliva Emulze filmu.Nekulate kvuli mikroskopu
Přílohy
i10.jpg
goody
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2010, 9:07

Mno hold mas lepsi HW :)))))))))) O tom si ja mohu nechat zdat. Ale zase cena meho HW / uzitna hodnota je lepsi :)) Abych nevypadal jako magor, tak vim ze moje reseni ma svoje limity, ale mel jsem to doma a nestalo me to ani korunu :)) a ziskal jsem diky tomu mraky pratel, protoze uz odeme odeslo takovejch 200 naprogramovanech ATMEGA8 :)) coz svedci ze nejsem jedinej co to mel doma pod skrini :)
Odpovědět

Zpět na „Servomotory“