Svařovaná konstrukce z uzavřených profilů, žárové zinkování - větrací a technologické otvory

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Milan199

11. 4. 2024, 7:31

Thomeeque píše: 10. 4. 2024, 9:16 Nemyslel jsem ručně, ta linka by to mohla třeba nějak rozvibrovat nebo co já vím. To je fuk, něco jsem tam vyvrtal a ono to nějak dopadne, je to jen blbý zábradlí :mrgreen: Dobrou, T.
Ono to nějak dopadne je docela rozumný přístup. V té zinkovně jsou zvyklí a pokud přijde nezvyklá práce, skoukne ji někdo s mozkem a díru si tam dovrtá.
Thomeeque

11. 4. 2024, 10:51

Navíc mi to snad zkontroluje člověk, co má s danou zinkovnou zkušenosti (ještě tady u nás, než to tam odveze). Dám pak vědět. Dík, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Tom Dvk

11. 4. 2024, 10:57

Ještě taková finta, která tady nepadla: tloušťka zinkové vrstvy je závislá na materiálu (chem. složení), takže například pokud si na 45° krásně zavaříš v rohu jekly a smirkem si sváry zabrousíš do perfektního zrcadla, zinek ti ten svár "vytáhne" - bude to vidět. Příčinou je jiný přídavný materiál (drát v COčku, elektroda, ...). Tak abys nečekal zázraky - žárový zinek prostě není úplně prvoplánovitě pohledová záležitost.

Neforemné díly, jako např. to zábradlí je lepší dělat šroubovamé (šroub-matka) z více kusů, už kvůli manipulaci. Zároveň, pokud to jde, je lepší používat otevřené/plné profily, člověk si ušetří spoustu starostí.

Co se týče závitů, dělám vždy až po zinku. Díru si vyvrtám, po zinku protáhnu a nařežu závit. Šroub před zašroubováním máznu vazelínou nebo měděnkou.
Thomeeque

11. 4. 2024, 11:46

No, jsem na to zvědavější a zvědavější :lol: Dík za info i za tipy, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
picom

11. 4. 2024, 1:08

Dával jsem do zinku krásně zabroušený sváry a po zinku sváry vylezly možná o dvě desetiny. Stejně dopadl i galvanický zinek. Po půl roce když to zoxiduje si toho nikdo nevšimne.
Moří to předtím v kyselině a sváry se moc nerozpouští.
josef109

11. 4. 2024, 3:41

Ahoj, se zájmem sleduji tohle vlákno, a některé informace jsou pro mě nové, a považuju je za hodnotné. Leč je celkem škoda, že předmětem tématu je příprava svařence pro žárové zinkování, a v tématu "technologie a měření" to asi nikdo pod tímto názvem vlákna hledat nebude. Omlouvám se za malé popíchnutí, on je to spíš všeobecný problém nově zakládaných vláken :)
Thomeeque

11. 4. 2024, 5:59

Název vlákna upraven, o vhodnější sekci nevím*, pokud někdo ano, klidně to tam může admin přesunout 👍

*Možná "Povrchová úprava" - když jsem téma zakládal, nevěděl jsem, že se to bude tolik motat kolem toho zinkování..
Axim

17. 4. 2024, 8:13

Thomeeque píše: 11. 4. 2024, 5:59 Název vlákna upraven, o vhodnější sekci nevím*, pokud někdo ano, klidně to tam může admin přesunout 👍

*Možná "Povrchová úprava" - když jsem téma zakládal, nevěděl jsem, že se to bude tolik motat kolem toho zinkování..
Ahoj chtěl bych ti poděkovat za tohle vlákno
Taky jsem chtěl zinkovat bránu
Jak jsem to tak četl tvoje vlákno zkušenosti ostatních a poptal se i v okolí u kamarádů , co zinkují. Tak mi potvrdili co tu zaznělo . Poslední dobou se to velmi zhoršilo potekliny , bordel a prý zvýšili i teplotu - nevím proč a skoro vždy je to zkroucené.! Hotové věci brány musí rozřezat porovnat znovu přivařit a zamaskoval nastříkají zinkem za studena . Dokonce kamarád jezdil i do Německa , do zinkovny už ani tam to nedělají pořádně .
A tak jsem se rozhodl svařit bránu a branku z nerezu a bude klid
Zítra jedu pro nerez
A je to
SCHAUBLIN 53,GACK K15,GACK H185,Weiler,Condor 81, RB40, Avia fnc 25, a další
Thomeeque

22. 9. 2025, 12:39

Ahoj, nevíte, jestli bude zinkovně vadit takováto sestava (malý L profil přivařený jedním svým bokem k velkému - přivařeno přes otvory ve velkém profilu)? Dík, T.

pozink_dotaz.jpg
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 22. 9. 2025, 1:45, celkem upraveno 1 x.
mirek53

22. 9. 2025, 1:31

S tímhle problém nemají, akorát upozorní na to, že ve spáře to časem bude korodovat, protože ta se nezaleje.
Thomeeque

22. 9. 2025, 4:07

Rozumím, díky!
Thomeeque

29. 9. 2025, 11:23

mirek53 píše: 22. 9. 2025, 1:31 S tímhle problém nemají, akorát upozorní na to, že ve spáře to časem bude korodovat, protože ta se nezaleje.
Je nějaká minimální spára, kterou to ještě zaleje? Mám tam dvě 50mm Lka zády k sobě cca 2mm od sebe, zaleje se to?

Můžu jim tam dovézt i toto (v tom stavu, v jakém je to na fotce)? Zvládnout to očistit? Zvládnout to pozinkovat bez otvoru na zavěšení?

dekly.jpg
dekl_detail.jpg

Dík, T.
testone
Sponzor fora

29. 9. 2025, 11:44

ty 2 mm těžko říct
nejspíš se to částečně zaleje a na části budou dvě pozinkované plochy
v každém případě je to nevhodná konstrukce
....
s tím pič. plechem v tomhle stavu tě vyhodí rovnou
nelze
jediná šance je to opískovat-otryskat
ale to už je pak asi jednoudušší to rovnou udělat z novýho, třeba Kondor ti to vypálí plazmou na míru, ale asi ti naúčtujou celý pruh z tabule
...
se zavěšením si poradí tak, že ti do toho navrtají 12 mm díru a naúčtujou ti ji
navař tam zezadu závěs, stačí třeba velká podložka (radši 2)
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
mirek53

29. 9. 2025, 11:53

Spáry jsou nepředvídatelné, nikdo nic nezaručí, dva milimetry jsou už mezera, troufnu si tvrdit, že to bude zalité nepěkně a nepravidelně. Záleží i na materiálu, někdy to udělá tenký hladký povrch, někdy tlustý šmirgl, je to chemie mezi ocelí a zinkem. Hrubou korozi bych určitě odstranil, běžnou lehkou korozi zvládnou rozpustit, ale tohle bych raději zkonzultoval přímo na místě. A díru pro zavěšení určitě budou chtít, možná i dvě.
ovi-ivo

29. 9. 2025, 12:54

co vím tak zinkovna nemá ráda barvu a starý pozink- ale většina nabízí že to opískují upraví...ale zaplatíš to. Já třeba musím ještě zdůraznit že je potřeba nahlásit i to že to půjde pak třeba lakovat - mají v tom pak rozdíl na lakování je pozink hladší mi připadalo.
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“