Bruska BN 102-vřeteník

Ferda

17. 1. 2010, 7:43

Ahoj,
trnkav píše:Nerozumim.
Já předpokládal, že budeš to vřeteno točit přídavným motorem s plochým řemenem. Tak ty otáčky na brusném vřetenu uděláš převodem malá velká řemenice. Platí v1=v2 obvodová rychlost řemenu je na obou řemenicích stále stejna a tak platí N1*D1 =n2*d2 . Pí jsem vykrátil a pak je to jen matematika kterou řemenici hledáš. Jednu prostě reálně zvolíš. Volí se ta menší na brusném vřetenu minimální poloměr opásání pro plochý řemen . Ta velká, ele musí vyjít rozumně :!:
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
trnkav

17. 1. 2010, 8:30

O to právě jde. Motor 2850 ot. Na motoru by musela být řemenice 280 mm.
MN 80, R 12, Mazak QT8, VR2, V20, LR2, UME 200-2x, KV-250,
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 1. 2010, 8:43

Sice ještě to brusné vřeteno nemám ,ale jen kryt na řemenici a musím říci že ta velká do 280mm asi daleko mít nebude :D
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 1. 2010, 9:11

A tak.... :shock: ,leda že bys to udělal jak na tom kameňovi,tam je taky motor1400 1st./ 2800 na druhý stupeň .Převod na hlavu 1:2 a pak to jde na to vřeteno,takže na hlavě je cca 6000k na druhou rychlost a pak převod 1:3,5 a jsou tam :D
tak bys to mohl dvakrát zredukovat,hm je to sice složitější ale ta druhá řemenice by mohla být pak i míň jak poloviční
je to jenom na zamyšlení když už to tak bastlíš :wink:
a nebo tam lupni motor z nějaké flexy co točí 11 kilo a je to :wink:
to vřeteno žádnou brutální sílu nepotřebuje ,hlavně ty točky
Ferda

18. 1. 2010, 11:59

Ahoj Turomane: omlouvám se za pořadí obrázku to PHB to řadí ARABSKY :roll: - jinak, než jsem předpokládal :cry:
jen s tebou tady mohu trochu pošpásovat :lol: , v pohodě moje orientace je OK. Mnoho ostatních je jak hejno vos. Ty seš tady PROFI třída a tak když Ti musí něco najít amatér (já) v manuálu (který máš také ) (zde strašně rád cituji bajku o malinké myši co zachránila velkého statného lva Proboha to je sranda tak to tak prosím Tě ber - ať se to zde nezvrhne v nějakou nechutnou hádanici), tak bych si příště dovolil poslat malý ůčet za to vyhledání popřípadě to někde napíši na futro a pak to nějak smáznem. Samo že v šešitu to nebylo a je taky děděnej a ten maník co je v důchodu tam měl jen vřeteno podle mého mínění-rozšifrovávání na BPH 320 a tam ty ložiska jsou možná krapánek jinak. Tak já našel v návodu toto:
Přílohy
loz_006.jpg
loz_005.jpg
loz_004.jpg
loz_003.jpg
loz_002.jpg
loz_001.jpg
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2010, 9:39

Ferda píše:Ahoj Turomane: omlouvám se za pořadí obrázku to PHB to řadí ARABSKY :roll: - jinak, než jsem předpokládal :cry:
jen s tebou tady mohu trochu pošpásovat :lol: , v pohodě moje orientace je OK. Mnoho ostatních je jak hejno vos. Ty seš tady PROFI třída a tak když Ti musí něco najít amatér (já) v manuálu (který máš také ) (zde strašně rád cituji bajku o malinké myši co zachránila velkého statného lva Proboha to je sranda tak to tak prosím Tě ber - ať se to zde nezvrhne v nějakou nechutnou hádanici), tak bych si příště dovolil poslat malý ůčet za to vyhledání popřípadě to někde napíši na futro a pak to nějak smáznem. Samo že v šešitu to nebylo a je taky děděnej a ten maník co je v důchodu tam měl jen vřeteno podle mého mínění-rozšifrovávání na BPH 320 a tam ty ložiska jsou možná krapánek jinak. Tak já našel v návodu toto:
Nepřeháněj čéče nebo ještě dostanu zaracha :lol: :lol:
Kua stydím se ,máš pravdu ten návod mám taky ale tady tu stránku jsem nějak asi vynechal,no a taky jsem tam nic moc ještě nehledal protože jsem měl nějak zafixované,že na tom C je ta hlava trochu jinak :roll:
Futro už máš popsané ne? :D Tak až si někde vylámeš zuby tak se ozvi a já zaberu aby ses s nima mohl s chutí zakousnout do práce :lol:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
trnkav

3. 2. 2010, 7:01

Pravděpodobně se ptám zbytečně. Jsou ve vřetenu u kameníčka obrácený závity? Ten trn co má závit normální jsem vyšrouboval normálně. Ten druhý nemůžu dostat ven. Dokonce jsem utrhl ten zajišťovací čep. Co s tím?
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 2. 2010, 7:37

Jo jsou tam levý a pravý ,od pohledu od stolu v levo levý vpravo pravý
bn

4. 2. 2010, 3:43

je to navržené tak, aby se při rotaci hřídele matice měly snahu dotahovat, tedy na jedné straně je pravý závit na vřetenu a levý na pouzdru a na druhé obráceně.
trnkav

22. 2. 2010, 9:06

Jak moc v ose musí být dělička s koníkem? Má cenu se honit se 100vkama ?
Jak dělit při použití hrotů? Přes palec to nejde.
bn

12. 5. 2010, 5:32

Mám prosbu, jaký je doporučený olej pro ztrátové mazání vřetene u BN 102 A. Dík
r4cv

12. 5. 2010, 7:14

Na mazanie vretena je zmes hydraulického oleja a pretroleju alebo nafty - nemám overené. Ale skúsil som WD a zatiaľ to ide, len som nebrúsil veľa.

Na vnútorné brúsenie mám pripravenú vzduchovú fortúnku, točí 15000, snáď to bude stačiť, priemer brúsneho telieska cca 20mm.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 5. 2010, 12:00

trnkav píše:Jak moc v ose musí být dělička s koníkem? Má cenu se honit se 100vkama ?
Jak dělit při použití hrotů? Přes palec to nejde.
Pokud myslíš výškové nastavení,tak čím přesnější budeš mít nastavení vodorovné roviny tak tím přesnější bude nastavení svislé roviny (dělička+koník) protože to co odrbeš na vodorovné rovině se ti záhy projeví na nastavení svislé roviny a tímpádem rozdílného průměru nástoje při broušení průměru nástroje :lol:
tím,že nějaký kontrolní trn co budeš mít v hrotech má určitý průměr a hodinky dáš na střed a budeš jezdit tam a zpátky,no a když nebude v nule vodorovina tak svislou budeš mít o to horší,čím bude průměr toho trnu menší :wink: páč hodinky ti nebudou jezdit v ose kulatiny ale šikmo přes osu takže svislou rovinu nebudeš mít v ose i když ji nastavíš zcela mylně a dle hodinek správně do osy a hodinky jakžtakž v té nule budou ukazovat

Přední hrana stolu v rovině s pojezdem je základ .Pokud nasadíš děličku a koník ,tak když dělička nebude v ose s koníkem podle kontrolního trnu tak to můžeš odrbat jedině tím,že naklepeš děličku s hrotem do té roviny na těch kloubech (nahoru a dolů vodorovina) potom nula na hodinkách a pak (doleva a doprava,svislorovina) a zas nula na hodinkách.
Nikdy to neodrbeš tím,že budeš natáčet ten vrchní stůl,na to bacha :!: protože když ti nepoběží v nule ty dva hroty (dělička +koník)a přední hrana o kterou ten koník a děličku opíráš,tak se nedoměříš ani zaboha,leda že bys měl na každou délku nástroje který budeš brousit jinej trn na nastavení :lol:

U dvou koníků je to jasný,pokud nejsou v nule výškově tak leda ofrézovat ten vyšší,nebo podložit ten nižšší.
U předního dorazu buď ofrézovat ten s hrotem blíž ke mě,a nebo stavěcí červíky na ten koník s hrotem dál ode mě do přední hrany,jak je utahovací šroub :wink:

Proč ti nejde dělit s palcem?Myslíš šroubovice? osobně nic jednoduššího neznám jak dělení pomocí palce :wink:
capumpor

13. 5. 2010, 8:26

trnkav píše: Jak dělit při použití hrotů?
Podpěrou a nástroj k ní přitlačuješ. Zvládneš tak rovné břity i ve šroubovici.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 5. 2010, 7:42

r4cv píše: Na vnútorné brúsenie mám pripravenú vzduchovú fortúnku, točí 15000, snáď to bude stačiť, priemer brúsneho telieska cca 20mm.
tak jsem to konečně našel a oskenoval.Těch 15k je podle mě docela málo na 20mm kotouček když budeš počítat v průměru s 25m/s.
Zkoušel jsem malé bílé korundové kotoučky 6mm na 50k otáček když jsem brousil malý závitový očko a je to bída :wink:
kotouček se docela rychle odral ale moc o nebrousilo

nabroušení jsem pak vyřešil tak,že jsem očko hodil po psovi a koupil nový :lol: :lol:
Přílohy
obvodové rychlosti kotoučů.jpg
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“