Bambulab

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 6. 2024, 4:57

komora cca 40, na tronxyně jsem měl takovou drsnější, tam se mi to odlepilo snad jednou z těch podložek, tohle mě připadá strašně kluzké, už jsem měl radost a odlepilo se to pět vrstev před koncem, tak to bylo pokurvené
dal jsem 45 a zkusím to teda :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
miv

3. 6. 2024, 6:09

tumlik píše: 3. 6. 2024, 4:48
miv píše: 3. 6. 2024, 4:30 Kolik teploty máš nastaveno pro podložku? Zlobí to pro nízkou teplotu. Já nastavuji cca 45 stp. a "no problema".
55, mám to zkusit snížit?
55 je docela hodně. Zkusil bych jít dolů. To, že PLA nedrží na podložce je dost divné. Začal bych s PEI (hladkou) podložkou a laboroval bych s teplotou podložky. Kolik máš na hot endu?

Mně se nikdy nestalo, že by PLA zavile nedrželo při 45/220. Občas jsem musel povolit BRIM - zvlášť pro menší modely. Někdy jsem použil 3DLac.
Mr. MR

3. 6. 2024, 6:36

Asi nebudeš laborovat se sklem, ale jenom postřeh....
Tisnu PLA na hladkou stranu PEI, ale když jsem měl jen sklo, tisknul jsem na kores. Zajímavé bylo, že když jsem ho natřel před tiskem, bylo to ok, když byl ale vytvrdlý od druhého dne, padalo to.
Připrav se, hrajem...
https://www.youtube.com/watch?v=HzjNAnEfvxc
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 6. 2024, 6:48

miv píše: 3. 6. 2024, 6:09 55 je docela hodně. Zkusil bych jít dolů. To, že PLA nedrží na podložce je dost divné. Začal bych s PEI (hladkou) podložkou a laboroval bych s teplotou podložky. Kolik máš na hot endu?

Mně se nikdy nestalo, že by PLA zavile nedrželo při 45/220. Občas jsem musel povolit BRIM - zvlášť pro menší modely. Někdy jsem použil 3DLac.
zkoušel jsem teď 45/220 a první vrstvu to neudělalo vůbec, ani na texture pei ani na engineering, vzal jsem ještě to originál bambulepidlo, dojde to ve středu, tak to zkusím, kdybych někdy dělal to PLA, tak ať nejsem nasranej.......
mám tady path-cf a dělám si kroužek do ložiska, no chtěl jsem to zkusit s nějakým pla jako cvičně, je to opravdu tenký kruhový kus no a na tom odlepování jsem se zasekl, to path-cf si myslím, že bude držet....uvidím, dík za nakopnutí
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 6. 2024, 6:50

Mr. MR píše: 3. 6. 2024, 6:36 Asi nebudeš laborovat se sklem, ale jenom postřeh....
Tisnu PLA na hladkou stranu PEI, ale když jsem měl jen sklo, tisknul jsem na kores. Zajímavé bylo, že když jsem ho natřel před tiskem, bylo to ok, když byl ale vytvrdlý od druhého dne, padalo to.
mám tady UHU stick, zkoušel jsem, jenomže ten bambáč 7 minut furt něco měří a kalibruje a třese se no a za tu dobu to v pohodě vytuhne, uvidím co to origo lepidlo za sedm stovek :roll:
miv

3. 6. 2024, 6:55

tumlik píše: 3. 6. 2024, 6:50
Mr. MR píše: 3. 6. 2024, 6:36 Asi nebudeš laborovat se sklem, ale jenom postřeh....
mám tady UHU stick, zkoušel jsem, jenomže ten bambáč 7 minut furt něco měří a kalibruje a třese se no a za tu dobu to v pohodě vytuhne, uvidím co to origo lepidlo za sedm stovek :roll:
To je ale opravdu divné. PLA nebývá problém. Chybu bych zkusil hledat ještě jinde. Možná zkalibrovat. Můžeš mi poslat ten svůj model? Zkusil bych to u sebe, jestli chceš.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 6. 2024, 7:32

miv píše: 3. 6. 2024, 6:55
tumlik píše: 3. 6. 2024, 6:50
To je ale opravdu divné. PLA nebývá problém. Chybu bych zkusil hledat ještě jinde. Možná zkalibrovat. Můžeš mi poslat ten svůj model? Zkusil bych to u sebe, jestli chceš.
jsem taky z toho překvapenej, může být nějaká chyba u mně, no jak píšu, jiný fil. není problém, tohle se mně odlepuje, případně se neudělá první vrstva, kalibroval jsem, jestě teda zkusím jednou, s tím path-cf to asi půjde, no to pla mně zarazilo, máš to v SZ, není to velký kus, spíš tenký, možná bude problém v tom, no zkus to :wink:
miv

3. 6. 2024, 8:39

tumlik píše: 3. 6. 2024, 7:32 jsem taky z toho překvapenej, může být nějaká chyba u mně, no jak píšu, jiný fil. není problém, tohle se mně odlepuje, případně se neudělá první vrstva, kalibroval jsem, jestě teda zkusím jednou, s tím path-cf to asi půjde, no to pla mně zarazilo, máš to v SZ, není to velký kus, spíš tenký, možná bude problém v tom, no zkus to :wink:
Tak zde to je:
video_2024-06-03_20-26-47.mp4
(653.82 KiB) Staženo 149 x
Nastavení:
55 podložka/220 tryska, oba brimy (vnitřní i vnější) 100 procent výplň, 0.12 vrstva, tryska 0.6.
Podložka umyta alkoholem, nastříkána 3DLac sprejem.
Zapnut auto bed leveling a všechny ty srágory okolo.
Hladká inženýrská podložka.

Možná vysušit filament?
A jde to z podložky sundat dost špatně - moc to drží :D
lubbez

3. 6. 2024, 9:51

Je fakt, že tisknu na sklo. (pouze na sklo) Vejšku podložky jsem dělal naposled někdy v únoru. Tisknu 35/205°C, první dvě vrstvy bez chlazení, pak 100%, tedy pro PLA. Pro sychr jen tak fóknu 3Dlac a drží. Pokud fóknu víc, drží jako kráva a už jsem i rozbil sklo. Jestli není problém v rychlosti tisku první vrstvy. Já jedu na 50% normální rychlosti a tu mám 90 mm/s. Prostě ta první vrstva musí být "krásně rozmáznutá" po skle. PETG je prakticky stejné jako PLA, akorát mám BED 50°C. Jediné co se tiskne hůř je ABS, ale i to se dá ukrotit. Zkusil bych použít doporučené rychlosti tisku od výrobce filamentu +- něco. Současné tisky 150-200 mm/s jsou sice rychlé, ale ví bůh co se děje s filamentem, když ho hrnu pod tlakem skrz trysku výrazně větší rychlostí. Obráběcí nástroje si to moc líbit nedají :twisted:
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 6. 2024, 5:12

díky, to je ten díl :), hrál jsem se s tím do půlnoci, chovalo se to dost nestandardně, pak už to jelo jakoby do půlky a přestalo to dávat filament, tak jsem to dal zas znovu a při té extruzi už to filament vůbec nepodávalo, při těch úvodních prct. to zamrzlo, pak skočilo rovnou na třicet :roll:
večer jsem dal jinej objekt a ono to jakoby tisklo ale nepodávalo filament, tu první to už pak ani nevytlačilo......

No vysral jsem se na to, ráno moudřejší večera, udělal jsem ráno ten "device self test", dal text pei bez lepidla bez laku a vytisklo to jak z partesu 50/220 vrstvu snižuju i na 30, dokonce v té základní kalibraci extruze to PLA nešlo z podložky ani sundat jak to drželo bez laku a lepidla..... tak nevím co jsem to odpoledne měl blbě....
Mr. MR

4. 6. 2024, 7:51

Pokud fóknu víc, drží jako kráva a už jsem i rozbil sklo.
3Dlac se ve vodě nerozpustí? Když dám kores a nechce se to pustit, tak sklo namočím a lepidlo podvlhne.
Připrav se, hrajem...
https://www.youtube.com/watch?v=HzjNAnEfvxc
elbarto

4. 6. 2024, 9:40

To Roman: PLA je level 1 a ten přeci drží naprosto dokonale. Pokud nepřilepíš PLA, potom se z ABS naprosto zblázníš. Tohle např viz dole jedu na minimální kontakt, uvnitř je dutina a drží to jen na prstemci cca 2cm šířky, výška 230mm. Standard plech s 3D lakem.

Myslím, že tvůj problém je špatně najetý Z offset, proto nepřilepíš pořádně první vrstvu. Tohle za tebe neudělá žádný auto setup, protože stroj nevidí, jak máš přilepeno. Kontroluju a případně ručně dojiždím před každým tiskem a to mám tapani desky v makru.

Obrázek
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 6. 2024, 1:26

:D já právě nemám problém s těma ostatníma materiálama tiskl jsem petg, ABS, asu a teď se chystám na ten nylon od BambuLabu :) ráno to normálně fachcilo

... Ale možná jsem na to došel proč se to chovalo tak nestandardně, protože jsem u toho pálil laserem a třeba dálkový ovladač při tom pálení na televizi mi vůbec nefunguje, možná ten laser ovlivňuje i tu elektroniku, to netuším, třeba bude někdo vědět, asi lapa :)

Ručně na tom bambáči není potřeba nic nastavovat, to vyrovnání a extruze se šteluje před každým tiskem automaticky těch 6 min
lapa
medaile za lepsi forum

4. 6. 2024, 2:41

tumlik píše: 4. 6. 2024, 1:26 ... možná ten laser ovlivňuje i tu elektroniku, to netuším, třeba bude někdo vědět, asi lapa :) ...
Děkuji za důvěru ve mne vloženou :), ale nevím ... (aby to neviselo ve vzduchu :) ) ... není tam to snímání výšky podložky ... LIDAR ? :)
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 6. 2024, 2:49

lapa píše: 4. 6. 2024, 2:41
tumlik píše: 4. 6. 2024, 1:26 ... možná ten laser ovlivňuje i tu elektroniku, to netuším, třeba bude někdo vědět, asi lapa :) ...
Děkuji za důvěru ve mne vloženou :), ale nevím ... (aby to neviselo ve vzduchu :) ) ... není tam to snímání výšky podložky ... LIDAR ? :)
Jo je to tam :wink:
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“