A nemá ten rentgen takhle náhodou už vestavěnou možnost dálkového ovládní ???
Ať už by to bylo signálem na svorkovnici, nebo komunikací přes ethernet.
spínanie 2 kontaktov pomocou diaľkového ovládania
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
Pro tuhle aplikaci bych se nebal ani tech cinskych ovladacu. U nekterych se da uvnitr nastavit adresa takze i kdyz to bude mit nekdo v okoli v zakladnim nastaveni, nebude to kolidovat. Predpokladam ze kdyz je to rentgen na lidi/zvirata, nic moc se nestane kdyby se ti nahodou spustil v tve pritomnosti a pokud ti to udela 2x nebo 3x, tak vis ze dany ovladac je k nicemu a prestanes ho pouzivat.
Urcite bych to ale doplnil nejakou bezpecnostni pojistkou na rentgenu, neco ve stylu zmacknu tlacitko na stroji a zacne fungovat dalkove ovladani. Po minute se prijem povelu z dalkoveho dalkoveho ovladani vypne. To jen pro jistotu, aby se stroj nespoustel v nepritomnosti porad, kdyby ho nekdo zapomnel vypnout a nastal by nejaky problem s ovladacem.
Urcite bych to ale doplnil nejakou bezpecnostni pojistkou na rentgenu, neco ve stylu zmacknu tlacitko na stroji a zacne fungovat dalkove ovladani. Po minute se prijem povelu z dalkoveho dalkoveho ovladani vypne. To jen pro jistotu, aby se stroj nespoustel v nepritomnosti porad, kdyby ho nekdo zapomnel vypnout a nastal by nejaky problem s ovladacem.
-
Ahoj , souhlas s T256 . Vyzkoušej třeba stavebnici od FAJZARu KP4RX 4 kanál . Za večer ti to běhá s několika klíčenkama a napinuješ si 3. kanál jako spínací pro podmínečné spuštění a 4.kanál třeba jako rozpínací pro centrální blokaci .
PS: A pokud se budeš hodně bát na neoprávněné spuštění , tak to celé můžeš zdvojit a máš z toho už skoro ENIGMU
.
PS: A pokud se budeš hodně bát na neoprávněné spuštění , tak to celé můžeš zdvojit a máš z toho už skoro ENIGMU

Toho, ze dojde k nejakemu nahodnemu sepnuti z duvodu ze se nejaky sum v signalu trefi do tveho kodu bych se urcite nebal. Zpusob dekodovani temi cinskymi chipy a povaha prijimaneho signalu to prakticky vylucuje. Na vystupu RF prijimace je neustale nejaky sum (stridaji se jednicky a nuly) a je celkem jedno jestli jsi ve meste nebo v hlubokych lesich, sance ze by se sum trefil do kodu je ale prakticky nulova, rozhodne o mnoho radu mensi nez treba ze ti whisker proroste izolaci na nejakem konektoru v rentgenu, vleze ti pavouk do spinace (mimochodem to uz se mi stalo), nebo ze ti kocka sedne na ovladac. Myslim ze pro tvuj ucel asi nema valny vyznam zde konkretne rozebirat zpusoby dekodovani, muzes to brat jako fakt. Jedina sance ze by se to mohlo sepnout je, ze by nekdo v okoli k necemu pouzival stejny vysilac jako mas ty (se stejnym obvodem nebo zpusobem kodovani).
-
Ahojte milí priatelia,
diskusia sa výživne rozbehla, čo ma samozrejme teší. Pokúsim sa nejak vysvetliť otázniky. Rentgen samozrejme centrálny vypínač má. Ale v pracovnej dobe sa často necháva zapnutý,alebo skôr sa zabúda vypnúť. Je to malý prenosný RTG prístroj,ako to tu niekto pomenoval "na kocoury"
. Riešenie s káblom nechávam nakoniec, až všetky iné možnosti zlyhajú.
Ako som písal, potrebujem zopnúť jeden kontakt (žeravenie katódy) a po pár sekundách zopnúť druhý kontakt, ktorý spustí VN impulz. Prvý kontakt musí byť počas toho stále zopnutý. Ďakujem za odporučenie spoľahlivých firiem na RF, tie moduly majú všeobecne podobné funkcie. Každopádne na to kápol tomeeque
posting.php?mode=quote&p=502231
Teda či tie bežné "garážové" RF moduly zvládnu 2 tlačítka naraz.
Nejakého rušenia či samovoľného spustenia by som sa pri nutnosti použiť sekvenciu moc nebál.
diskusia sa výživne rozbehla, čo ma samozrejme teší. Pokúsim sa nejak vysvetliť otázniky. Rentgen samozrejme centrálny vypínač má. Ale v pracovnej dobe sa často necháva zapnutý,alebo skôr sa zabúda vypnúť. Je to malý prenosný RTG prístroj,ako to tu niekto pomenoval "na kocoury"
Ako som písal, potrebujem zopnúť jeden kontakt (žeravenie katódy) a po pár sekundách zopnúť druhý kontakt, ktorý spustí VN impulz. Prvý kontakt musí byť počas toho stále zopnutý. Ďakujem za odporučenie spoľahlivých firiem na RF, tie moduly majú všeobecne podobné funkcie. Každopádne na to kápol tomeeque
posting.php?mode=quote&p=502231
Teda či tie bežné "garážové" RF moduly zvládnu 2 tlačítka naraz.
Nejakého rušenia či samovoľného spustenia by som sa pri nutnosti použiť sekvenciu moc nebál.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Také by asi chtělo pohlídat, že to funguje v módu, kdy to drží kontakt po dobu stisku (aby to např. nefungovalo jen tak, že se to jeden stisk zapne a další vypne)..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
A bacha - u toho paralelniho vysilace (ad Tomiiik) je poznamka
"... This product needs to use with a corresponding RF wireless receiver module, BCM-68F2420-C01 to form a complete transmit / receive function. ...".
Jestli to neznamena, ze jiny prijimac ten "paralelismus tlacitek" nezpracuje spravne.
A je tam i takovy sheet, mozna napovi vic https://www.bestmodulescorp.com/amfile/ ... uct_id/19/
"... This product needs to use with a corresponding RF wireless receiver module, BCM-68F2420-C01 to form a complete transmit / receive function. ...".
Jestli to neznamena, ze jiny prijimac ten "paralelismus tlacitek" nezpracuje spravne.
A je tam i takovy sheet, mozna napovi vic https://www.bestmodulescorp.com/amfile/ ... uct_id/19/
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
-
To by nebol problém,
na spínanie tlačítok RF vysielača použijem originálny (čisto mechanický) dvojpolohový spínač takého istého typu ako je na rentgene. To zaručí správnu sekvenciu. Zatiaľ u všetkých modulov čo som našiel bola možnosť nastaviť zopnutie po dobu držania tlačítka.
To je celkom možné, ale ak by to bolo riešenie, mohlo by byť aj takéto kombo.lapa píše: ↑16. 6. 2024, 9:55 A bacha - u toho paralelniho vysilace (ad Tomiiik) je poznamka
Pri planovani spolehlivosti ovladani vem v uvahu ze nektere kodery pracuji tak, ze pri stisku tlacitka vyslou povel stisku, pri uvolneni jiny (nebo stejny) povel signalizujici uvolneni tlacitka. V prubehu drzeni tlacitka nevysilaji nic. Jine vysilaji kontinualne stejny povel dokud drzis tlacitko, pripadne po stisku vyslou jeden povel a pri drzeni tlacitka vysilaji kontinualne jiny. Pri navrhu zpusobu ovladani musis pocitat s tim, ze ti obcas povel nedojde vlivem kolize v pasmu, coz se narozdil od prijmu falesnych povelu deje naprosto bezne. Staci nejaka meteostanice v okoli a muzes mit problem, protoze nedojde povel uvolneni tlacitka, pri kontinualnim vysilani nepritomnost povelu enkoder vyhodnoti jako uvolneni tlacitka a po ukonceni kolize jako dalsi stisk apod. Pokud chces mit vetsi jistotu, musis pouzit obousmernou komunikaci typu napr BT, WIFI apod.
-
Ahojte,
po prečítaní všetkého čo tu bolo k téme napísané sa mi už nejaká energoreťaz nezdá až taký problém
. Hlavne úvaha T256 o možnej nespoľahlivosti zopnutia ma privádza späť k použitiu analógového ovládania cez kábel. A aby nedochádzalo k rušeniu predĺžením originálneho káblu k tlačítku v druhej miestnosti, oddelím ovládanie z druhej miestnosti tak, aby spínalo relátka pri samotnom rentgene.
Pôvodne som si chcel zjednodušiť výrobu, ale vidím že problematika nieje zdaľeka tak jednoduchá ako som sa na začiatku nazdával.
Ďakujem všetkým za zamyslenia a nápady! Prajem Vám všetkým pekný deň, Andrej.
po prečítaní všetkého čo tu bolo k téme napísané sa mi už nejaká energoreťaz nezdá až taký problém

Pôvodne som si chcel zjednodušiť výrobu, ale vidím že problematika nieje zdaľeka tak jednoduchá ako som sa na začiatku nazdával.
Ďakujem všetkým za zamyslenia a nápady! Prajem Vám všetkým pekný deň, Andrej.