spínanie 2 kontaktov pomocou diaľkového ovládania
-
Ahojte,
potrebujem vyriešiť relatívne triviálnu vec. Máme na klinike rentgen, ktorý som doteraz ovládal cez originálne tlačítko na prístroji. Je dvojpolohové (ako na digitálnych fotoaparátoch), najprv sa stlačí do polovice a zopne jeden kontakt a potom dotlačí, čím dôjde k samotnej expozícii.
No a v čom je problém. Vymyslel som si, že chcem rentgen ovládať z vedľajšej miestnosti, aby som pri ňom nemusel stáť a oblikať do ochrannej vesty a ožarovať sa. Najjednoduchšie by síce bolo natiahnuť dlhý drát cez stenu a dať tlačítko tam, ale z hľadiska potreby posúvania prístroja po konzole na strope sa mi nechce riešiť kábel, energoreťaz a tak.
Predstava je použiť bezdrôtovo ovládané relé a ovládač ako ku garážovej bráne. Našiel som takýto modul za pár drobných, ktorý by mohol vyhovieť:
https://www.gme.sk/v/1508869/dialkovo-o ... 433mhz-12v
Potrebnú logickú funkciu má, použil by som dva, každý naprogramovaný na iný kanál diaľkového ovládača. Neviem či dialkové ovládania sú schopné naraz vysielať signál na dvoch kanáloch, alebo iba na jednom. A teda či môžem použiť jeden viackanálový ovládač, alebo budem potrebovať dva.
Kto vie, prosím poraďte, prípadne nejaké iné vhodné jednoduché riešenie.
Ďakujem, Andrej.
potrebujem vyriešiť relatívne triviálnu vec. Máme na klinike rentgen, ktorý som doteraz ovládal cez originálne tlačítko na prístroji. Je dvojpolohové (ako na digitálnych fotoaparátoch), najprv sa stlačí do polovice a zopne jeden kontakt a potom dotlačí, čím dôjde k samotnej expozícii.
No a v čom je problém. Vymyslel som si, že chcem rentgen ovládať z vedľajšej miestnosti, aby som pri ňom nemusel stáť a oblikať do ochrannej vesty a ožarovať sa. Najjednoduchšie by síce bolo natiahnuť dlhý drát cez stenu a dať tlačítko tam, ale z hľadiska potreby posúvania prístroja po konzole na strope sa mi nechce riešiť kábel, energoreťaz a tak.
Predstava je použiť bezdrôtovo ovládané relé a ovládač ako ku garážovej bráne. Našiel som takýto modul za pár drobných, ktorý by mohol vyhovieť:
https://www.gme.sk/v/1508869/dialkovo-o ... 433mhz-12v
Potrebnú logickú funkciu má, použil by som dva, každý naprogramovaný na iný kanál diaľkového ovládača. Neviem či dialkové ovládania sú schopné naraz vysielať signál na dvoch kanáloch, alebo iba na jednom. A teda či môžem použiť jeden viackanálový ovládač, alebo budem potrebovať dva.
Kto vie, prosím poraďte, prípadne nejaké iné vhodné jednoduché riešenie.
Ďakujem, Andrej.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Ahoj
Zrovna k rentgenu bych nic bezdratoveho nebastlil
Spolehlivost tehle ovladacu je bída, taky nechces aby se to samovolne spustilo kdyz tam budes mit treba ruce 
Zrovna k rentgenu bych nic bezdratoveho nebastlil

SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
No nevšimnul jsem si, že by třeba po prvním snímku, když potřebuje končetinu napolohovat pro druhý snímek, někdo hlavním vypínačem rentgen vypínal. Chytám tě za slovo, hlavní vypínač

Myslíš asi mechanické vypínání dálkového ovládání

Přesně to, že to po každém snímku vypneš hlavním vypínačem, čili celé mašině zebereš šťávu a mezi dvěma snímkama budeš čekat až to znova najede

A to v té závorce za tím jsi četl? Já nevim, co přesně obnáší u jeho stroje použití hlavního vypínače, je to na jeho rozhodnutí, každopádně je to řešitelné.
A k té bídné spolehlivosti zmiňovaných ovladačů - to skutečně reálně hlásí falešné aktivní signály (jakože to špatně vyhodnotí nějaké rušení nebo přijde korektní signál odněkud z venku nebo něco)? A jaká je pravděpodobnost, že to stane najednou na dvou různých kanálech?
Také by to šlo udělat tak, že to po každém snímku musí znova aktivovat, aby to přijmulo další povel z DO (ad lenost je mrcha).
A k té bídné spolehlivosti zmiňovaných ovladačů - to skutečně reálně hlásí falešné aktivní signály (jakože to špatně vyhodnotí nějaké rušení nebo přijde korektní signál odněkud z venku nebo něco)? A jaká je pravděpodobnost, že to stane najednou na dvou různých kanálech?
Také by to šlo udělat tak, že to po každém snímku musí znova aktivovat, aby to přijmulo další povel z DO (ad lenost je mrcha).
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
A to za tím smějícím se smajlíkem jsi taky četl?Thomeeque píše: ↑13. 6. 2024, 12:11 A to v té závorce za tím jsi četl? Já nevim, co přesně obnáší u jeho stroje použití hlavního vypínače, je to na jeho rozhodnutí, každopádně je to řešitelné.
Také by to šlo udělat tak, že to po každém snímku musí znova aktivovat, aby to přijmulo další povel z DO.
Už jsem měl v ruce spoustu takových ovladačů, od za pár kaček až za tisíce, žádný z nich prostě nevyniká spolehlivostí takovou, abych to chtěl naroubovat na jakoukoli mašinu nebo přístroj s hodnotou jdoucí do x stovek tisíc, nebo mega, netuším co stojí zrovna rentgen

Vůbec nehledě na to, že zrovna tohle podléhá celkem slušné byrokracii a kontrolám, ale vím to o člověčím ne o zvířecím, takže je to možná jinak, což nám může zvěroopravář říct jak to je
Thomeeque musí z principu zaplevelit každé vlákno. Zda je toto řešení bezpečné či ne, je čiste na tazateli, jistě ví co děla. Pokud nebereme Vietnamské tržiště, tak se mi nikdy nestalo, že by zařízení seplo samo. Používám systémy od Wema (už není podpora), Xiaomi, Jablotron, Elko. Tady bych asi volil Elko, protože má plnou technickou podporu a mají to pojaté docela profesionálně.
Já používám leta kdejaký RF (myš, klávesnice, klíče k autu, DO k vratům od garáže, ...) a žádný problém jsem nezaregistroval. A tady se v tom krátkém čase, kdy je RTG aktivní, musí sejít dva falešné signály najednou - pravděpodobnost, že se něco takového stane, je myslím menší, než že to na sebe někdo strhne za ten kabelCharon píše: ↑13. 6. 2024, 12:25 Už jsem měl v ruce spoustu takových ovladačů, od za pár kaček až za tisíce, žádný z nich prostě nevyniká spolehlivostí takovou, abych to chtěl naroubovat na jakoukoli mašinu nebo přístroj s hodnotou jdoucí do x stovek tisíc, nebo mega, netuším co stojí zrovna rentgen![]()

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Co pouzit nieco take? Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
€29.48 20%OFF | BD-K2S/F21-2S Wireless Industrial Remote Switche Controller Electric Hoist Control Winding Engine Car crane lift 220VAC 12-24VDC
https://a.aliexpress.com/_Ey74yif
€29.48 20%OFF | BD-K2S/F21-2S Wireless Industrial Remote Switche Controller Electric Hoist Control Winding Engine Car crane lift 220VAC 12-24VDC
https://a.aliexpress.com/_Ey74yif
.. kluci, kluci vy se toho Andreje snažite stále zabít hi,hi
Šel bych do klasiky, elegatní, spolehlivé s plnou technickou podporu. Přijímačů je k tomu dle libosti a potřeby 
https://www.elkoep.cz/klicenka-bila-rf-key-40w

https://www.elkoep.cz/klicenka-bila-rf-key-40w