to je škoda, že jste nesundali hlavu a převodovku
Já potřebuji vyrábět a ne se v tom hrabat. Na moji výrobu stačí HAAS či HURCO.martasg1 píše: ↑1. 7. 2024, 1:39 Filipe zjišťuju, že nás ubývá... těch co se šťourají ve strojích. Dneska kolem sebe vidím, že mladý nemají vůbec zájem (raději 3D tisk) a ve středním věku každej raději koupí levnýho Haase nebo čiňana a na kvalitě mu moc nezáleží (nebo se v tom nevyzná a nechá se opít rohlíkem). Další věc je ta, že ti co začínali tak už dneska mají mašiny na leasingy (ty co znám) a přestavby je nezajímají. A hlavně na přestavbu nedostaneš dotace... na novej stroj jo (to je to co lidi dneska zajímá: dostat něco zadarmo nebo aspon zapůlku - ať se dře někdo jiný). A spousty lidí sedí u mobilů a už nemají tolik času potomnevymýšlím si... jen píšu realitu co vidím kolem sebe. A Lify měl asi podobný důvod proč se do přestavby nepustil.
Za mě: ikdybych měl místo tak bych se do podobného stroje s přestavbou nepouštěl. Za mě je dost těžkopádné, na dnešní dobu líné osové zrychlení, malé otáčky vřetena, malé rychloposuvy, pomalá a komplikovaná výměna nástrojů. Konkurence je dobře vybavená a vrtat na tomto s výplachem několik děr a nebo vyrábět hliníkové díly tak budu zanedlouho jíst chleba s vodou. To si raději připlatím klidně 250k a koupím vrak moriny(třeba SV500, nv5000) popř. Makino, Matsuura v.plus, kitamura.... Který budu retrofitovat. Pokud občas potřebuju 5ax tak si je doplním o 3+2ax otočsklop, pokud bych potřeboval plnohodnotné 5ax tak se zase poohlížím po vraku hermle, röders, hedelius, grob... Teď nemyslím novky ale třeba generace z let 2000 až 2010.
No nějak jsem ztratil iluze o strojařině ,sehnat zaměstnance kterej je svéprávnej a alespoň trochu něco umí je nadlidský úkol .