Schaublin 33 CNC

fotky našich strojů, aneb co máme doma
martasg1
Sponzor fora

30. 6. 2024, 6:23

no já jen, že mám schaublin cnc 43 :lol: a nový komponenty na výměnu kupovat je drahý
to je škoda, že jste nesundali hlavu a převodovku
Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
Lify

30. 6. 2024, 9:12

Jsi mohl napsat😂 cokoliv bylo.... Úplně kompletní
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
martasg1
Sponzor fora

1. 7. 2024, 10:13

mě to nenapadlo... až teď :lol: vedení kolem celý Evropy asi :lol:
Thomeeque

1. 7. 2024, 1:07

Mohl jsi možná začít třemi motory, šesti limiťáky a mít z toho pro začátek obyčejnou tříosku, zbytek oživovat postupně. Ale tak nevím, na jakou výrobu to máš (čekal bych, že to úplně mimo nebylo, když jsi to pořídil).
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 7. 2024, 1:30

Ta masina byla fakt luxusni
Nechapu ze se ji za ty prachy neujal nekdo dalsi.
Presne jak pises zaclo by se trioskou s manualem a pridavalo by se postupne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
martasg1
Sponzor fora

1. 7. 2024, 1:39

Filipe zjišťuju, že nás ubývá... těch co se šťourají ve strojích. Dneska kolem sebe vidím, že mladý nemají vůbec zájem (raději 3D tisk) a ve středním věku každej raději koupí levnýho Haase nebo čiňana a na kvalitě mu moc nezáleží (nebo se v tom nevyzná a nechá se opít rohlíkem). Další věc je ta, že ti co začínali tak už dneska mají mašiny na leasingy (ty co znám) a přestavby je nezajímají. A hlavně na přestavbu nedostaneš dotace... na novej stroj jo (to je to co lidi dneska zajímá: dostat něco zadarmo nebo aspon zapůlku - ať se dře někdo jiný). A spousty lidí sedí u mobilů a už nemají tolik času potom :lol: nevymýšlím si... jen píšu realitu co vidím kolem sebe. A Lify měl asi podobný důvod proč se do přestavby nepustil.
Lify

1. 7. 2024, 7:34

martasg1 píše: 1. 7. 2024, 1:39 Filipe zjišťuju, že nás ubývá... těch co se šťourají ve strojích. Dneska kolem sebe vidím, že mladý nemají vůbec zájem (raději 3D tisk) a ve středním věku každej raději koupí levnýho Haase nebo čiňana a na kvalitě mu moc nezáleží (nebo se v tom nevyzná a nechá se opít rohlíkem). Další věc je ta, že ti co začínali tak už dneska mají mašiny na leasingy (ty co znám) a přestavby je nezajímají. A hlavně na přestavbu nedostaneš dotace... na novej stroj jo (to je to co lidi dneska zajímá: dostat něco zadarmo nebo aspon zapůlku - ať se dře někdo jiný). A spousty lidí sedí u mobilů a už nemají tolik času potom :lol: nevymýšlím si... jen píšu realitu co vidím kolem sebe. A Lify měl asi podobný důvod proč se do přestavby nepustil.
Já potřebuji vyrábět a ne se v tom hrabat. Na moji výrobu stačí HAAS či HURCO.
Pár fotek z likvidace....
Přílohy
IMG_4562.jpeg
IMG_4563.jpeg
IMG_4564.jpeg
IMG_4565.jpeg
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 7. 2024, 7:41

Pockej az ti zacnou chodit faktury za servisy. Jeste rad zavzpominas co jsi mohl mit.
Meki

2. 7. 2024, 12:32

robokop píše: 1. 7. 2024, 1:30 Ta masina byla fakt luxusni
Za mě: ikdybych měl místo tak bych se do podobného stroje s přestavbou nepouštěl. Za mě je dost těžkopádné, na dnešní dobu líné osové zrychlení, malé otáčky vřetena, malé rychloposuvy, pomalá a komplikovaná výměna nástrojů. Konkurence je dobře vybavená a vrtat na tomto s výplachem několik děr a nebo vyrábět hliníkové díly tak budu zanedlouho jíst chleba s vodou. To si raději připlatím klidně 250k a koupím vrak moriny(třeba SV500, nv5000) popř. Makino, Matsuura v.plus, kitamura.... Který budu retrofitovat. Pokud občas potřebuju 5ax tak si je doplním o 3+2ax otočsklop, pokud bych potřeboval plnohodnotné 5ax tak se zase poohlížím po vraku hermle, röders, hedelius, grob... Teď nemyslím novky ale třeba generace z let 2000 až 2010.
Vzhledem k tomu že:

1, 1m2 dílny stojí okolo 20tis kč
2, půl roku/rok práce na retrofitu je další obrovská investice jak časová tak finanční

Takže i 300k kč za nefunkční ale špičkovou mašinu je z mého pohledu prd oproti těm dvěma faktorům. Když už to dá tolik práce tak nechci být v budoucnu zklamaný, už jsem to u mých strojů zažil, a pak nastane další průser - při takovém mazlení a dlouhodobé práci na opravách, retrofitu a tuningu cnc obráběcího stroje k němu vnikne taková, jak to nazvat, "láska jako k vlastnímu dítěti" :lol: a takový stroj se pak za žádnou cenu nehne z dílny i kdyby jen chytal prach. Jenže blokuje místo lepším cnc :D

Toť jen takový můj pohled na věc.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

2. 7. 2024, 4:59

Nojo ale ty jsi pri retrofitu myslim kompletne delal vedeni protoze to bylo pridrene atd....
Tohle bylo ve stavu nove i po tom ze to melo jeden zivot za sebou. Proste masina ze stare skoly. S kvalitnimi pohony bych se dynamiky nebal. Samozrejme kdyz vyklopis vreteno horizontalne budes u vrtani s vyplachem pomalejsi. Ale to jsem nedavno resil u nove 5osky taky (pri vyklopeni se vrtalo stolem v X). Mimo jine oprava jedne pridrene osy tam vysla na 600 000kc a to byl novy stroj. Jedine co bych tomu schaublinovi vytknul je tech 6000 ot. nebo kolik to ma. A s tim se da porad slusne zit. Tzn nove masiny vetsinou zadna vyhra nejsou. Vyznam u nich maji otacky na vretenu a na to jsou dnes nadherny elektrovretena. Ostatni resi nove pohony a tuhost nicim nenahradis.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

2. 7. 2024, 8:23

robokop píše: 1. 7. 2024, 1:30 Ta masina byla fakt luxusni
Presne jak pises zaclo by se trioskou s manualem a pridavalo by se postupne
No nějak jsem ztratil iluze o strojařině ,sehnat zaměstnance kterej je svéprávnej a alespoň trochu něco umí je nadlidský úkol .
Kadeřnice jede za 2000Kč hod ,masérka za 1500Kč a tak dále ,jejich náklady na provozovnu pár desítek tisíc a ty v mil Kč a ještě se nesmí něco posrat a ty nesmíš nic posrat .
Já už s výrobou skoro končím a stroje mám jen pro vlastní potřebu abych dodělal další výrobní zařízení .Teď mladej zaučoval na malou výrobní linku syna romského kamaráda ,zaučení trvalo 15 min a linka mu sama hlasovým modulem říká co má uělat :D Příští rok nebude potřeba ani ten (bude postup v automatizaci) ,tak že bude stačit jen poloskladník a Eshopařka.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Milan199

6. 7. 2024, 5:49

Ahoj všem,
přivezl jsem si od Lifyho čerpadlo chlazení z té sešrotované frézky. Má to štítek jenom na motoru.
To čerpadlo může být v principu vícestupňové odstředivé nebo vřetenové. Nechce se mi to rozebírat. Nemáte někdo prosím dokumentaci, tip, nebo znalost co to je ?

děkuji Milan
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“