Filamenty pro 3D tisk - zkušenosti
Aurapol je asi nejnenáviděnější materál. Zklusil jsem ho, abych si řekl, že jsem debil, protože to nemám zapotřebí. Kámoš za ně občas ztratí slovo na YT, tak mu toho zadara tlačí tuny. Kdyby prodávali, tak asi tohle nemají zapotřebí.
Hej to môžem potvrdiť, kúpil som sušičku a skoro mi oči vyleteli, za dva dni nacucalo do seba 40% vlhkosti.

No pri týchto parametroch to vždy utrhlo, konkrétne s týmto filamentom nemám skúsenosť, ale už je to vyriešené viď hore. Cievka bola ako špongia, doslova vcucla do seba všetko okolo seba aj moju kávuelbarto píše: ↑17. 8. 2024, 6:01 To Leo: to je divný. Devil Design PLA white tisknu hodně často, nesuším a cívky válím všude po kaclu, dle vlhkoměru 40-45 procent. Ta bílá od Devilu je taková pekná "sametová". Když jsem zkoušel přemotávat, tak byl opravdu dost lámavý, jinak uplně bez problému za standard parametrů: 210/0.4/0.15

Mám objednané 2x sušky Sunlu na 4 cívky. Po 1/2 roce už jsou zase konečně dostupné. Když dám cívku do vyvaukovaného pytle, tak stáhnu to také na 14 procent jen Silicou. Tedy udajných, meřítka ukazují velmi obecně a každy jinak v toleranci min 10-15 procent.
Jen u PLA mám cca 30-35 různých výrobců a barev, tak nějaké masivní sušení asi nejde. Navíc mi to nedává moc význam, nevidím zásadní rozdíly v kvalitě. Při komerčním tisku se s tím nikdo určo drbat nebude, mluvím o PLA u jiných matrošů to nutností je.
Jen u PLA mám cca 30-35 různých výrobců a barev, tak nějaké masivní sušení asi nejde. Navíc mi to nedává moc význam, nevidím zásadní rozdíly v kvalitě. Při komerčním tisku se s tím nikdo určo drbat nebude, mluvím o PLA u jiných matrošů to nutností je.
zajímavá varianta sušení https://www.youtube.com/watch?v=9ldRN2B4iJY
pokud se v dohledné době dostanu k nějaké realizaci, tak potom poreferuju
pokud se v dohledné době dostanu k nějaké realizaci, tak potom poreferuju

Kdyz tu probirate v tematu o filamentech jejich suseni, tak mi to neda a musim vyzdvihnout Prusament PC blend CF. Skoro to nesaje a tiskne se i po mnoha mesicich otevreny porad velmi slusne a snadno.
Kdyz potrebuje clovek tisknout funckni vec z relativne teplotne odolneho plneneho filamentu a neni cas susit, tak je to jasna volba. Proti jakemukoliv PA je to nesrovnatelne lepsi, pritom ale ma vetsinou jeho dobrych vlasntnosti.
Vcera rychly tisk na Prusovi, filament rok a pul stary, otevreny, nesuseny. Porad skoro bez chyby.
Kdyz potrebuje clovek tisknout funckni vec z relativne teplotne odolneho plneneho filamentu a neni cas susit, tak je to jasna volba. Proti jakemukoliv PA je to nesrovnatelne lepsi, pritom ale ma vetsinou jeho dobrych vlasntnosti.
Vcera rychly tisk na Prusovi, filament rok a pul stary, otevreny, nesuseny. Porad skoro bez chyby.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Borci, Bambulabaci vydali novy technicky filament PPA-CF, ktery vypada na papire naprosto skvele.
. Mam ho koupeny, jsem na to zvedavy, hlavne na tu teplotni odolnost.
https://eu.store.bambulab.com/products/ppa-cf
a já se na nohy zadního křídla patlam s hliníkem, koupim spulku vytisknu nohy a mažu do mostu.....Dawe píše: ↑28. 8. 2024, 6:22 Borci, Bambulabaci vydali novy technicky filament PPA-CF, ktery vypada na papire naprosto skvele.

Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
Neudělal bys něco jako pevnostní zkoušky? A srovnání snadnosti tisku s PC-CF?Dawe píše: ↑28. 8. 2024, 6:22 Borci, Bambulabaci vydali novy technicky filament PPA-CF, ktery vypada na papire naprosto skvele.
Já jsem se teď zamiloval do ABS, které jsem koupil od Číňanů (KINGROON) dovoz z Deutschlandu. Neuvěřitelná cena cca 275 Kč/kg. Neuvěřitelně stabilní tisk - nekroutí se, drží na podložce. Tiskový profil standardně 90/270. Nesmršťuje se - většinou nemusím korigovat rozměry. Koupil jsem 10 kg a rozhodně nelituji.
miv> ja to planuju, ale jen v omezene mire, asi to jen trhnu za tepla. Driv jsem trhal (tahovou zkousku ISO 527) za tepla i studena PC Blend, PC Blend CF i PAHT-CF a taky jsem jim udelal Vicata. A hodne davno i PETG od Gembirdu a ABS-T puvodni Prusa (coz byl prebaleny Plasty Mladec).
Vsecho (t.j. pevnost, pomerne protazeni i modul pruznosti) vzdy sedelo v ramci tolerance.
Krome posledni sarze PAHT-CF, ktera na Vicatu mekne o 15°C niz (200-205°C misto 220°C+) a je to samozrejme hodne poznat na tuhosti za tepla - nektere PAHT-CF vytisky mi zacaly najednou zlobit ve 160°C kde drive fungovaly. Kdyz jsem to s Bambu resil, tak se spis vykrucovali, ze tolerance, opakovatelnost atp. a ze at pockam, ze vydaji to PPA-CF.
A ted je koukam uz vyprodane 
Vsecho (t.j. pevnost, pomerne protazeni i modul pruznosti) vzdy sedelo v ramci tolerance.
Krome posledni sarze PAHT-CF, ktera na Vicatu mekne o 15°C niz (200-205°C misto 220°C+) a je to samozrejme hodne poznat na tuhosti za tepla - nektere PAHT-CF vytisky mi zacaly najednou zlobit ve 160°C kde drive fungovaly. Kdyz jsem to s Bambu resil, tak se spis vykrucovali, ze tolerance, opakovatelnost atp. a ze at pockam, ze vydaji to PPA-CF.

můžeš dát odkaz na ten kingroon? dikmiv píše: ↑30. 8. 2024, 10:32Neudělal bys něco jako pevnostní zkoušky? A srovnání snadnosti tisku s PC-CF?Dawe píše: ↑28. 8. 2024, 6:22 Borci, Bambulabaci vydali novy technicky filament PPA-CF, ktery vypada na papire naprosto skvele.
Já jsem se teď zamiloval do ABS, které jsem koupil od Číňanů (KINGROON) dovoz z Deutschlandu. Neuvěřitelná cena cca 275 Kč/kg. Neuvěřitelně stabilní tisk - nekroutí se, drží na podložce. Tiskový profil standardně 90/270. Nesmršťuje se - většinou nemusím korigovat rozměry. Koupil jsem 10 kg a rozhodně nelituji.
Ahoj, poradí někdo na bambulabku dobrej flex? mám gumu ale je to třpitka modrá, to je super na to si vytisknout žabky ale potřebuju tisknout těsnění takže něco co drží netrhá se a funguje opravdu jako tesnění v neagresivnim prostředí. Tvrdost bych bral asi vyšší.....díky za radu. Kolik stojí je mě šumafuk.
Modros> viewtopic.php?p=494456#p494456
děkuju, takže tohle funguje?
https://www.alza.cz/esun-etpu-95a-grey- ... DREALw_wcB
v bambu sice tpu najdu od esunu ale profil bud bambu nebo generic....ty nějak upravuješ objemovou rychlost ? já ten 93A flex modroučkej jedu na nastavení generic Tpu a tiskne to nádherně a drží to vrstvy jako pes...
Dík , ale 10kg toho nepotřebuju , ale slušná cena.