Když u tý Triodyny je problém, že to normální baráčková elektrika neutáhne. Je to dělaný do průmyslu.
Magiho výzkumný ústav
Jsem tada lepič, svářeč si říkat nebudu Samouk amatér, zvyklej na cočko a tiga s hfkem, můj první stroj byla tenkrát vyřazená UTA200, kterou jsem opravil, nastříkal a samo zapojení překopal...
Ale potřeboval jsem teď návarové eldy, mezitím se mi zasek za drápek akumulátorový Fronius, tak eldama, vyhrabal jsem ještě zabalené ebčka, říkal si že musím uvařit pár metrů, abych si zase zvyknul, a ono to vaří skoro samo
Ale potřeboval jsem teď návarové eldy, mezitím se mi zasek za drápek akumulátorový Fronius, tak eldama, vyhrabal jsem ještě zabalené ebčka, říkal si že musím uvařit pár metrů, abych si zase zvyknul, a ono to vaří skoro samo
Na hobíka to asi jde...
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber a tak
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber a tak
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Je fakt, že jsem minulý rok Tiodynu RK320 taky prodal, ovšem nikoliv do šrotu, ale nějakým potrubářům z Loun, co dělají na rafineriích. Údajně ničím jiným nesvařují, že ještě nikdo nic lepšího nevymyslel. V té době jsem si to myslel ještě taky
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Já jsem sice taky jen lepič a rozlišuju drží/nedrží a hezky svařený/hnusně svařený, ale nemůžou bejt třeba patrný rozdíly ve struktuře sváru pod ultrazvukem apod. ? Taky v tom zcela jistě hraje roli zvyk a subjektivní pocit.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
V tom to právě je, aby to bylo "hezky zavařený" musí to vařit a ne chcípat a lepit se když jedu stoupačku - na což je kadet třeba Omicron. Přitom narvat tam víc proudu nemůžu, aby mi to nedělalo zápaly.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Triodyna je dynamo a dynamo má ideální svařovací charakteristiku pro svařování metodou MMA (elektrodou). Tomu se snažej invertory přiblížit pomocí procesorů, ale aby to procesor uřídil, musí mít možnost ten výkon někde vzít. A rychle reagovat na změny na oblouku. A vovovotom to je.
Kdysi jsem svařoval autobusovým dynamem s externím buzením. Pro bazický elektrody to mělo nízké zapalovací napětí, ale když už jsem to zapálil, tak ta housenka byla nádherná.
Kdysi jsem svařoval autobusovým dynamem s externím buzením. Pro bazický elektrody to mělo nízké zapalovací napětí, ale když už jsem to zapálil, tak ta housenka byla nádherná.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nejen Triodyna to umí (ačkoliv je brána za jakýsi "etalon"). Umí to i WTUčka, ZU315, UTA200 a další.pafik píše: ↑16. 9. 2024, 8:36 Triodyna je dynamo a dynamo má ideální svařovací charakteristiku pro svařování metodou MMA (elektrodou). Tomu se snažej invertory přiblížit pomocí procesorů, ale aby to procesor uřídil, musí mít možnost ten výkon někde vzít. A rychle reagovat na změny na oblouku. A vovovotom to je.
Kdysi jsem měl doma taky rotační zdroj, byl to německý Kjellberg z roku 1942, ovšem u té mi přišlo že nevaří tak dobře, jako Triodyna z Brumova.
Fakt je, že u invertorů je to asi opravdu o procesoru a jeho výkonu. Taky to hlavně bude o tom, jak si který výrobce "vyhrál" s řídícím firmwarem.
Kolega který mě na to navedl má Kemppinu já to zkusil s EWMkem, ale oba stroje pod 60tis koupit nejdou. Čili na domácí hraní je to nemyslitelné.
Před cca měsícem jsem koupil ještě jedno EWM je to Tetrix 200 (umí jen DC) za 30tis. z druhé ruky a to si myslím že jsem koupil moc dobře protože nová stojí 65tis. Tu první mašinu radeji ani nezmiňuju, to je EWM Tetrix 230 AC/DC - cena okolo 100tis. Když jsme někde vařili orbitkou (kde se používala jako zdroj), tak jsem měl strach odjet na oběd a přes noc jsem ji nikdy nikde nenechal.
Samozřejmě pro ruční svařování ať už TIGem nebo elektrodou je levnější varianta - EWM PicoTig, ovšem to je "očesaná verze" a nemá plně zapojený 19ti pinový automatizační konektor. Tím pádem je pro orbitku nepoužitelná. Mašinu jiného výrobce nemumím řídit (zkoušela se AlfaIn, ale nefungovalo to), tzn. jediná co pro mě padá v úvahu je Tetrix.
Nebo je pak pouze elektroda EWM Pico - to už jsme někde na 16ti tis.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ještě přidám takovou zajímavost, kterou jsem tady nikdy nezmínil.
U metody TIG je nutné krom jiného i brousit wolframovou elektrodu. Ne jinak je tomu i u orbitky.
Tam ne proto, že by se nešikovností svářeče upalovala špička, ale spíše se na ní po 10-15 svarech udělá jakýsi nárůstek a špička už není ideální.
Aby byla zaručena opakovatelnost kvality svařování dle nestavených parametrů, je bezpodmínečně nutné, mít ideální špičku a stále stejný úhel.
Zkoušelo se to pochopitelně na začátku nejdříve v ruce, ale výsledky byly bídné a navíc se neustále musely dělat korekce proudů. Změnil se lehce úhel a už bylo neprovařeno do kořene, nebo naopak propal.
Tyto okolnosti mě před cca rokem donutily pořídit k celému svařovacímu aparátu ještě brusku na wolframy.
Neutrix WAG40 - cena vůbec není příznivá, ale bohužel jiná cesta nebyla (když chceš mít opici, musíš mít na banány).
Krom již zmíněných výhod to má ještě ten bonus, že veškeré broušení probíhá v uzavřené komoře s výfukem přes filtr.
Tzn. apoň při broušení "nežeru" to radioaktivní svinstvo - používám totiž zásadně červené wolframy (vydrží nejvíce).
https://youtu.be/0Fx4smkMV94?si=NhT6UDndeEMOlTQo&t=84
U metody TIG je nutné krom jiného i brousit wolframovou elektrodu. Ne jinak je tomu i u orbitky.
Tam ne proto, že by se nešikovností svářeče upalovala špička, ale spíše se na ní po 10-15 svarech udělá jakýsi nárůstek a špička už není ideální.
Aby byla zaručena opakovatelnost kvality svařování dle nestavených parametrů, je bezpodmínečně nutné, mít ideální špičku a stále stejný úhel.
Zkoušelo se to pochopitelně na začátku nejdříve v ruce, ale výsledky byly bídné a navíc se neustále musely dělat korekce proudů. Změnil se lehce úhel a už bylo neprovařeno do kořene, nebo naopak propal.
Tyto okolnosti mě před cca rokem donutily pořídit k celému svařovacímu aparátu ještě brusku na wolframy.
Neutrix WAG40 - cena vůbec není příznivá, ale bohužel jiná cesta nebyla (když chceš mít opici, musíš mít na banány).
Krom již zmíněných výhod to má ještě ten bonus, že veškeré broušení probíhá v uzavřené komoře s výfukem přes filtr.
Tzn. apoň při broušení "nežeru" to radioaktivní svinstvo - používám totiž zásadně červené wolframy (vydrží nejvíce).
https://youtu.be/0Fx4smkMV94?si=NhT6UDndeEMOlTQo&t=84
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Při ručním svařování je to v pohodě, já osobně v dílně brousím wolframy na pásové brusce - pro ten Neutrix se mi jednoduše nechce chodit
Co funguje dobře je diamantový kotouček ve flexe.
Co funguje dobře je diamantový kotouček ve flexe.
Neutrika mám už pár let a nedokážu bez něj žít .
Akorát když beru novou elektrodu, tak jí předbrousím na kotoučové brusce, aby se nežraĺ ten diamantový kotouček uvnitř. Výhodou je konstantní tvar elektrody, takže konstantní chování oblouku. To při broušení v ruce nikdy nedokážu.
Akorát když beru novou elektrodu, tak jí předbrousím na kotoučové brusce, aby se nežraĺ ten diamantový kotouček uvnitř. Výhodou je konstantní tvar elektrody, takže konstantní chování oblouku. To při broušení v ruce nikdy nedokážu.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Vypadá to jako malý hnusný céóčko z Lidlu. Tak to nazval kolega. Podavač drátu pro orbitku.
Řídící skříň i vizualizační SW s drátem od začátku počítá.
Jen tak nějak pořad nebyl čas ani nálada se tomu věnovat.
A popravdě, tohle už bude hodně vysoký level, sladit dohromady proudy, pojezd, posuv drátu a různé prodlevy v celém algoritmu.
Řídící skříň i vizualizační SW s drátem od začátku počítá.
Jen tak nějak pořad nebyl čas ani nálada se tomu věnovat.
A popravdě, tohle už bude hodně vysoký level, sladit dohromady proudy, pojezd, posuv drátu a různé prodlevy v celém algoritmu.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tak nechce to někdo?
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1920763 ... bestra.php
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1920763 ... bestra.php