30. 10. 2024, 5:20
Kupoval jsem třeba IGBT moduly na AliExpressu a bylo to docela složité. Většina prodejců ani neví, co prodává, případně je zcela normální jev, že od jedné součástky prodávají několik jakostí od šmejdu po součástku s odpovídajícími parametry.
Od min. poloviny prodejců jsem dostal nevyhovující kusy, zcela zjevně třeba přeznačené méně výkonné alternativy. Jeden prodejce dokonce napoprvé dodal kvalitní kusy, u druhé objednávky jsem dostal naprosto nevyhovující kusy. Pak byli prodejci, se kterými se dalo domluvit - po naznačení, že v případě, kdy dojde nevyhovující pajc, zahájím reklamaci, rázem prodejce nabídnul o něco dražší kus, u kterého sliboval dobré parametry. No a pár prodejců bylo v pohodě už od začátku, prostě došel kus s vyhovujícími parametry. A to třeba i za stejnou cenu, jako ty ošizené.
Je potřeba mít dost trpělivosti s reklamacemi. Natáčel jsem třeba videa, kde jsem součástky proměřoval, vytvářel jsem v excelu grafy s naměřenými charakteristikami apod. Reklamaci mi AliExpress vždy uznal.
Nicméně u elytů, u kterých taky bude kvalita všelijaká, pochybuji, že se někomu tyhle lapálie vyplatí absolvovat. Elyty jsem v minulosti často nakupoval na lcsc.com - mají v nabídce spousty snad relativně kvalitních čínských dodavatelů za výborné ceny, ale nevím, jestli se objednávka v současnosti vyplatí kvůli vysokému poštovnému. Asi bych si prostě nasyslil nejpoužívanější hodnoty od ověřených distributorů.