Musí mít OSVČ-obraběč provozovnu?

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2024, 3:49

Dnes jsem na živnostenském úřadu vyfasoval 1000 Kč flastr, že nemám hlášenou provozovnu. Jsem OSVČ na hlavní činnost, dílnu mám v kotelně rodinného domu, pár strojů na 20m2. Formálně jsem živnost volná - "Výroba strojů a zařízení". Na živnost řemeslnou "Obráběčství" nedosáhnu, protože nejsem vyučený, jsem jen pouhý inženýr informatiky :D
Schválně jsem se předem díval na internet, jestli mám povinnost mít provozovnu, a všude píšou, že v zákoně je to nejasné, a že právníci se shodují na tom, že z toho jednoznačná povinnost v žádném případě nevyplývá.
Ale to není podstatné, čert vem 1000 Kč, ale ŽÚ mi uložil do půl roku provést rekolaudaci té kotelny na dílnu :roll: No už se vidím, jak to na stavebním úřadu (zvlášť v této době) vyřizuju. Vůbec nemám šajnu, co by to obnášelo - jestli třeba revizi elektriky (no tak to potěš koště), nebo souhlas sousedů, to teda taky nevím...
A mám se bát té provozovny? Jestli mě pak bude buzerovat odbor životního prostředí, odpadové hospodářství, bezpečnost práce, a kdo ví co ještě. Já už nejsem úplně nejmladší a nevím, jestli jsem připraven řešit, kolik litrů emulze jsem spotřeboval, kde peru mastný hadry atd :oops:
Petr Spáčil
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2024, 7:30

Jo, podobný problém řeším i já. 25 let podnikám v objektu bývalé bourárny masa - stodole. Je to objekt vzniklý v r cca 1927 a vedený jako zemědělská stavba. Plány nebo nějaká stavební dokumentace neexistuje. Provozovnu mám psanou na mé trvalé bydliště, jehož součástí je i tento objekt.

Letos na jaře dorazila kontrola z živnosťáku a konstatovala, že objekt nemá kolaudaci jako truhlářská dílna. Tudíž si musím vyřídit novou kolaudaci. TZN - rekonstruovat el rozvody, vybudovat nové toalety a místnost pro odpočinek a převlékání, revizi od požárníků, vytápění a to hlavní - zvednutí stropu asi o 15 cm, protože objekt nevyhovuje výškou místnosti min 3 m předepsanou pro truhlářskou dílnu. Vysvětlování, že nejsem truhlář ale soustružím dřevo nezabralo. Když jsem spočítal náklady, tak mi to vyšlo na cca 600.000,- brutto. Mám dva a půl roku do důchodu - a jako debil budu lítat a zařizovat kokotiny, které si někdo vymyslel, když v uvedeném místě podnikám bez problému už 25 let? Na to se můžu s prominutím vysrat !!!

Takže jsem zvolil vyčkávací taktiku mrtvého brouka - termín k nápravě mi vypršel už v létě a zatím se nic neděje - a vypadá to, že se i nic dít nebude. No a pokud ano, tak mám připravené celkem elegantní řešení: Podnikání na živnost ukončím, a svou dosavadní činnost převedu na s.r.o. s pronajatým sídlem, dílnu pronajmu té s.r.o. a dále budu pokračovat jako s.r.o. Budou s tím sice nějaké náklady, ale nesrovnatelně nižší než kdybych se prcal s rekonstrukcí dílny.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2024, 8:00

Nelze si domluvit s nekym formalni najemni smlouvu. Ukazat ji a hotovo? Asi budou mit problem s treti osobou.
Pripadne bych nastudoval zda ti ted muzou dat dalsi pokutu za stejnou vec. A pripadne to nechal byt..
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Modros

7. 11. 2024, 8:04

Asi jinej svět....mě stálo několik milionu abych mohl vubec začít v Praze s autoservisem, splnit všechno od hasičů, kolaudací, životní prostředí, firmy na likvidaci všeho...s dalšíma ročníma nákladama

Pak přijde debil že jouda od vedle v garáži je levnější.....Mrzí mě to že máte po 25letech podnikání takové potíže.

Hluková studie bylo to nejtěžší, kdy se s otevřenejma vratama a zapnutým kompresorem a rázovým utahovákem v chodu měřila hlučnost v pokojíčku v sousednim bytovém domě.......

firma na mastný hadry, na autoskla, oleje, plasty.....mužu tady psát do rána a psát ceny
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2024, 12:26

No vidíte, na hasiče a hlučnost jsem zapomněl. No ty kráso... :roll:
Zatím bych to viděl taky na zdržovací taktiku, i když do důchodu daleko (je mi 48). ŽÚ se prý spokojí s tím, když do půl roku předložím žádost o kolaudaci. Tak třeba to pak spadne pod stůl. 20 let byl klid, a teď se najednou zprčili. To skoro vypadá, že někde zeshora přišel befél, že musej vybrat na pokutách určitou částku. Prý kontrolujou systematicky celou obec.
Petr Spáčil
pafik

7. 11. 2024, 1:18

Krutor píše: 7. 11. 2024, 12:26 No vidíte, na hasiče a hlučnost jsem zapomněl. No ty kráso... :roll:
Zatím bych to viděl taky na zdržovací taktiku, i když do důchodu daleko (je mi 48). ŽÚ se prý spokojí s tím, když do půl roku předložím žádost o kolaudaci. Tak třeba to pak spadne pod stůl. 20 let byl klid, a teď se najednou zprčili. To skoro vypadá, že někde zeshora přišel befél, že musej vybrat na pokutách určitou částku. Prý kontrolujou systematicky celou obec.
To víš, někde vláda ty prachy vzít musí, když chce snižovat zadlužení. Důchodce už okradli těm už není co brát, teď zkasírujou živnostníky. Na banky si netroufnou, tak ještě zemědělcům se daj zkrouhnout dotace :).
Dawe

7. 11. 2024, 1:37

Krutor> jestli mas tesne po kontrole, muzes jeste vyuzit opravnych prostredku. Myslim ze muzes podat odvolani, odpor a nebo i namitku proti protokolu. Sikovny pravnik muze vymyslet jak z toho ven, zalezi cos vsechno na sebe prasknul :)
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Charon
Sponzor fora

7. 11. 2024, 4:10

Založ si nějakou další volnou živnost, zprostředkování, fotoslužby, úklid... a prohlas ji za hlavní a že k tomu provozovnu nepotřebuješ. Ať si naserou šmejdi úřední :)
To mě teda jen tak napadlo, nevím samo jestli ti to projde...
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Pipik

7. 11. 2024, 4:24

Na to pozor. Jakmile jim jednou přiznáš že je to prosto ve kterém podnikáš, tak jseš povinen dodržet přesně tu obrovskou kupu nesmyslů cos popsal, a tos ještě na řadu zapoměl.
Na tvém místě bych rozhodně dělal mrtvýho brouka. Maximálně ti dají zase pokutu, na tu můžeš zase dát rozklad, to je jedna stránka co jim pošleš do datovky, tím to krásně celý natáhneš. Ty dva roky v pohodě.
Ale nejspíš se už neozvou, oni zas tak rychle nepracujou :lol:
Každopádně tě mrtvej brouk vyjde podstatně levněji.

Nejlepší je tvrdošíjně říkat že tam žádnou dílnu nemáš, a nejlepší je mlčet. Museli by dokázat že výrobky skutečně vyrábíš tam a ne někde jinde. Bez důkazů mají jen to co jim řekneš ty sám, a když jim řekneš že si každý ráno lítáš do dílny na Měsíci, musejí zanést do protokolu že pracuješ na Měsíci. Technicky nemůžou nijak dokázat že to není pravda.

s.r.o.čko zaregistrované na druhé straně republiky jim to mimochodem taky vcelku významně komplikuje.

Bohužel jsi již nejspíš zaplacením pokuty přiznal že máš místo podnikání v suterénu, takže už opravdu zbývá jen ten mrtvej brouk. A nebo šikovnej právník, ten by neměl mít problém se jim postavit. Taková věc by ho mohla i zaujmout.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Axim

7. 11. 2024, 6:40

Ahoj kluci
Je to tedy už několik let nazpět . Prodával jsem kompletní suport na soustruh a pán , důchodce ,který si ho koupil mi vyprávěl jak to krásně obešel
Dílnu ma načerno , ve svém soukromém domě kam nikoho nepustí a nikde o ní nemluví
Jako živnost ma servis a opravy
Vtip je v tom že ofiko všechnu činnost provádí u zákazníků kam jezdí servisním automobilem pojízdnou dílnou dodávkou
Takže k živnosti přiznává jen automobil ve kterém k zákazníkům jezdí a v něm
Má jen rucni nářadí
Asi to ma i nevýhody nemůže si dat stroje a věci kolem do nákladů
Ale jak říkal je v důchodu a stroje jsou dávno zaplacené a má klid
Zatim , co mi říkal mu to krásně prochází
SCHAUBLIN 53, GACK K15 , Weiler Condor 81, RB40, Avia fnc 25, a další
DwPetr

7. 11. 2024, 7:05

Nevím proč se stát do toho sere. Když si ten živnostníček vydělá korunu, tak ji zase může utratit, a protože je daněmi zatížený všechno, tak z něho žije i ten stát, a může rozhazovat. Pochopím ještě to odpadový hospodářství, že vylejvat emulzi do lesa není ok, ale řešit jestli má dílna 3, nebo 4 metry strop.. co je komu po tom. Pak to povede akorát k tomu, že se na to ty lidi vyserou. V přírodě paraziti nechávají hostitele přežít. Politici by si mohli uvědomit že ty jejich platy, kabátky, kabelky, a přehrávání peněz kamarádům za předražený zfušovaný zakázky stojí peníze, který musel někdo rukama vydělat a nechat alespoň ty malý napokoji. Velký firmy se zaměstnancama budiž, ať si jedou podle norem, ale sám OSVČ... ať má soustruh třeba v kuchyni, co je komu po tom, nikoho to neomezuje. Jednou se na tu přeregulovanost dojede. A možná že už to nebude tak dlouho trvat.

Další blbost řemeslná živnost. Ten vyuční list je jako záruka čeho? Platíš, odvádíš, dodržuješ, neotravuješ, neohrožuješ, dělíš se o zisk s armádou lemplů, parazitů, vyžírek? Tak o co jde? Jakej je rozdíl, když se vyučím jako automechanik a pak mě zaměstná firma co dělá nábytek, oproti tomu, když to chci dělat sám na sebe? Dosáhnu vzděláním mimo jiné na provoz autolakovny, proč bych nemohl mít třeba to kovo? Jsou to moje peníze, můj čas, moje případné problémy a můj neúspěch. Nebo je snad záruka že nebudu lempl? Aha..

Celej ten systém je zbytečně komplikovanej a neefektivní.
Naposledy upravil(a) DwPetr dne 7. 11. 2024, 8:04, celkem upraveno 1 x.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2024, 8:03

DwPetr píše: 7. 11. 2024, 7:05 Nevím proč se stát do toho sere.
Jednou mi to mimoděk vysvětlila paní z nějakého úřadu. Přišla do firmy a chtěla nám dát za cosi pokutu, ale ukázalo se, že to máme v pořádku. Tak se začala vrtat ve všech možných papírech a podřekla se při tom, že se nemůže vrátit do kanceláře dokud "něco" nenajde, za co by nám mohla dát flastr :D Teda spíš :( Prostě když už tam ten úřad je, tak si pro sebe musí vymyslet činnost.
Aleš Procháska
DwPetr

7. 11. 2024, 8:09

No jasně, vykázat činnost, protože to je jediný co jejich nadřízení dovedou kontrolovat, čárky... To stejnej problém pokuty a policie. Všechno jedno a to samý, nekompetentnost lidi co o tom rozhodují.

A jsme zase u toho ubuzerujeme ty co nás živí... jsem přesvědčen že kdyby se stát do podnikání tolik nesral, tak na tom vydělá.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
jean

8. 11. 2024, 5:16

. Další blbost řemeslná živnost. Ten vyuční list je jako záruka čeho?
V nasom zivnostenskom zakone su potom absurdity, ze ja s vs technickou skolou mozem na zivnost navrhovat napr. sustruhy a frezky, ale nemozem ich obsluhovat. Alebo mozem dizajnovat prevodovky a motor, ale nemozem ich opravovat. Kovacstvo je volna zivnost a kovoobrabanie nie. Pritom kovarcina je remeselne daleko narocnejsia na vedomosti ako sustruzenie. A takychto nezmyslov je tam viac
tomik.tk

8. 11. 2024, 7:23

provozovna byt nemusi. je ale potreba jednoznacne trvat na tom, ze tam nechodi zakaznici a to NIKDY ! tedy zakazku prijimam jen telefonem/emailem atd. a pak ji zakaznikovi dovezu. zadna noha nikdy nevstoupi na moji pudu :-). a pak samozrejme funguje pravnik. to si radeji najdou k buzeraci nekoho jineho.
t.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“