Vyžaduje převod klínovým řemenem napínací mechanismus?
Ahoj!
Vyžaduje moderní převod klínovým řemenem napínací mechanismus nebo vystačím s dodržením předepsané středové vzdálenosti pro daný řemen a řemenice?
Dík, T.
Vyžaduje moderní převod klínovým řemenem napínací mechanismus nebo vystačím s dodržením předepsané středové vzdálenosti pro daný řemen a řemenice?
Dík, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Tady máš rozsah nastavení zhruba 30mm na nějakých 400mm (?) osové vzdálenosti (a rozměrově dost podobné řemeničky těm mým). Střed toho rozsahu je nominální (vypočtená) vzdálenost?
Btw. jaký výkon budeš přenášet, ve finále to budou tři řemeny (jaké přesně, prosím?)?
Btw2. hezký strojek, jako vždy

Jasně, díky, teď se jen potřebuji dopracovat k tomu potřebnému rozsahu.
Díky oběma, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Tome neber to zase tak vědecky, udělej co ti konstrukce a místo dovolí, pět čísel je fajn, tři stačí
A když to třeba posereš a nenapneš, koupíš o kousek kratší klíňák a je to
Samo na třířemenici koupím jeden, prubnu a pak dokoupím, naštěstí řemen je na tom to nejlevnější
A když to třeba posereš a nenapneš, koupíš o kousek kratší klíňák a je to

SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Výkon motoru je 1,75 kW / 2800 ot. Řemen je 8.Thomeeque píše: ↑10. 11. 2024, 6:31 Tady máš rozsah nastavení zhruba 30mm na nějakých 400mm (?) osové vzdálenosti (a rozměrově dost podobné řemeničky těm mým). Střed toho rozsahu je nominální (vypočtená) vzdálenost?
Btw. jaký výkon budeš přenášet, ve finále to budou tři řemeny (jaké přesně, prosím?)?
Myslím, že jsem ten držák přitáhl svěrkou a seznačil si to fixkou.

Na 1,1 kW / 2800 ot stačí řemeny dva.
Tyhle řemeny se osvědčily : Těch strojů se stavělo několik - vždycky tak po dvou. Výkresy jsem moc nedělal a vždycky jsem si ofotil počmáraný díl.
Moc to neprožívej - jak ti správně píše Charon.
Hmm, to v mém případě dělá cca +10mm na osové vzdálenosti, to by bylo hezké.
Charon: Určitě na to jsou nějaká pravidla, tak bych se jich chtěl držet, to snad zase není až tak přehnané? Jinak jsem mezitím našel, že se tomu, co mne zajímá, anglicky říká např. "minimum center distance allowances for belt installation and take-up", dá se toho najít celkem dost, projíždím..
Dík, T.
EDIT: Z https://www.optibelt.com/fileadmin/pdf/ ... drives.pdf (strana 80-82), pro mne +-10mm
Díky! Já bych rád přenášel 0,75kW pokud možno jedním, podle jakési kalkulačky by to snad mělo klapnout.
Když je ta možnost, je to ideální

Dobrou, T.
Pro hobby stroj to stačit bude a je to i lepší. Jeden řemen zároveň slouží jako "pojistka" pro případ karambolu kdy proklouzne a nezničí se něco dalšího.
U toho stroje co je na fotce je to nadimenzované na třísměnný provoz a kus co 10 vteřin.
V prvním odkazu je ozubený řemen. Ale zbytek temátu je o klasickým klinovým.
Co je tedy správně?
Co je tedy správně?
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek