K tématu bohužel nic nepovím, ale vaše debata mi připomněla cyklus přednášek o servo systémech p. Gelbarta. Mimo jiné tam v nějaké lekci zmiňuje právě to rušení vyvolané diskrétnímy pulzy. Jako jeho velký obdivovatel si tyhle přednášky pouštím místo večerníčku, abych si rozšířil obzory ... vřele doporučuju.
https://youtube.com/playlist?list=PLlkx ... jW6rnQ33a-
To je ten pán, kterého tady někdo kdysi nalinkoval s jeho videem Workshop tour. Zakladatel Creo, Kardium, Rapidia atd. Tohle je jeho cyklus přednášek na UBC. Velice inspirativní člověk.
Měření rušení
Když jsem si v EZU nechával testovat desky, tak laborka na měření rušení byla obložená čímsi tlumivým a na těch cca 100m2 plochy bylo cca 40 přístrojů. Z protokolu vím, že pásmo rušení začínalo někde okolo akustiky a končilo v desítkách MHz. Byly to jenom čtyři desky s 89S51, komunikující mezi sebou po 485, dva displeje jeden dynamicky a druhý staticky buzený a PC zdroj.
lubbez> ne nadarmo se to jmenuje bezodrazova komora. Ty kuzely, kliny a jehlany jsou prave tzv. absorbery, ktere ti to spolecne s feritovyma deskama pohlti, nepropusti a neodrazi 
Tom Dvk > zajimavy material na dlouhe vecery. Dik

Tom Dvk > zajimavy material na dlouhe vecery. Dik
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Osobne na to jdu spis z druhe strany. Misto neustaleho patrani po zdroji ruseni a snaham o jeho eliminaci, coz je vicemene nikdy nekoncici pribeh a ne vzdy je vubec mozne zdroj ruseni odstranit, snazim se spis zodolnit sve zarizeni tak, aby mu ruseni nevadilo. Nepouzivam zadne sofistikovane metody. Ono je hezke kdyz spektrakem neco nameris (to nemeris pokazde), kdyz ale nevis co to je a jak ziskane udaje vyuzit, je to celkem k nicemu.
Ja mam takovy obrovsky stary stykac kde jsem delsim kusem dratu civku zapojil pres v klidu seply kontakt. Kdyz to zapnu do zasuvky, nastane pekelny rachot doprovazeny opravdu vyraznym rusenim. Dovede to restartovat bezne veci typu televize nebo PC v okoli, zapinala se mi varna konvice apod
Je to takovy humpolacky postup a odbornici se mi asi budou smat, ale kdyz s timhle pobiham kolem, ruzne prehazuju drat sem a tam a moje zarizeni se s tim dokaze vyporadat tak aby se chovalo korektne a nenastavaly tam ruzne necekane stavy a nestandartni situace, pak s nim v realnem nasazeni uz nebyva zadny problem. Samozrejme napriklad prenosova rychlost vlivem chyb se snizi, to je ok, ale nesmi to dojit do stavu kdy se komunikace kousne uplne a pro obnovu je nutne vypnout a zapnout apod.
Kouzlo cele veci je ze prakticky nic nestoji a funguje celkem spolehlive. Ono to asi nebude pokryvat cele spektrum (abych se priznal, ani jsem to nemeril), ale kdyz se mi podari zamezit vlivu tohohle na muj stroj, prijata opatreni nejspis mimodek eliminuji vliv ruseni i v pasmech kde tohle "nevysila". Nepochybuju o tom ze budou existovat lepsi metody, ale tohle je pro bezneho bastlire za malo penez co nejvic muziky.
Ja mam takovy obrovsky stary stykac kde jsem delsim kusem dratu civku zapojil pres v klidu seply kontakt. Kdyz to zapnu do zasuvky, nastane pekelny rachot doprovazeny opravdu vyraznym rusenim. Dovede to restartovat bezne veci typu televize nebo PC v okoli, zapinala se mi varna konvice apod

Je to takovy humpolacky postup a odbornici se mi asi budou smat, ale kdyz s timhle pobiham kolem, ruzne prehazuju drat sem a tam a moje zarizeni se s tim dokaze vyporadat tak aby se chovalo korektne a nenastavaly tam ruzne necekane stavy a nestandartni situace, pak s nim v realnem nasazeni uz nebyva zadny problem. Samozrejme napriklad prenosova rychlost vlivem chyb se snizi, to je ok, ale nesmi to dojit do stavu kdy se komunikace kousne uplne a pro obnovu je nutne vypnout a zapnout apod.
Kouzlo cele veci je ze prakticky nic nestoji a funguje celkem spolehlive. Ono to asi nebude pokryvat cele spektrum (abych se priznal, ani jsem to nemeril), ale kdyz se mi podari zamezit vlivu tohohle na muj stroj, prijata opatreni nejspis mimodek eliminuji vliv ruseni i v pasmech kde tohle "nevysila". Nepochybuju o tom ze budou existovat lepsi metody, ale tohle je pro bezneho bastlire za malo penez co nejvic muziky.
t256> to co mas s tim stykacem, tak to dava smysl a podobne metody se celkem casto vidi u vyvojaru nebo pracovist pro vyvojove testy.
(Je potreba ted pro poradek rozlisovat vyvojove a validacni testy. To prvni se dela ruzne, to druhe objektivizovane ve zkusebne.)
Ja mam kuprikladu podobne jako ty v dilne 4kW "nacaty" VFD. Tenhle frekvencni menic mam uz charakterizovany a vim, ze kdyz mu odpojim sitovy filtr, tak i naprazdno rusi vedenymi emisemi zpet do jedne faze asi skoro rovnomerne az do asi 25MHz.
A kdyz potrebuju pri vyvoji rychle odzkouset odolnost meho zarizeni napajeneho 230VAC, tak ho pripojim do zasuvky na jedne strane budovy kde ten VFD bez filtru dela asi 60dBuV peak ruseni a pripadne do zasuvky hned vedle menice kde vim ze je asi 100dBuV peak ruseni.
Kdyz zarizeni prezije a funguje na prvni zasuvku, je to OK pro domaci pouziti (trida B) CISPR 22 (nebo 32). Kdyz prezije i druhou zasuvku, tak vim ze je to ok i pro tridu A - prumyslove pouziti.
A nestalo se mi, ze bych pak na validaci neprosel imunitou na vedene emise.
Ale pro zareni je to daleko komplikovanejsi a tyhle jednoduche metody moc nefungujou.
A ten koncept s vylepsovanim imunity namisto reseni priciny emisi je taky hodne zradny. Muzes prehlidnout ze ti kmita nebo zvoni neco nekde kde nema.
A kdyz jde o skutecny vyvoj a ma to byt nakonec validovane, musis stejne projit oboji - jak emise, tak imunitu...... Tak rozvijeni takovych podobnych metodik zamerenych jen na zvysovani imunity mimo bastleni nema moc hodnotu.
(Je potreba ted pro poradek rozlisovat vyvojove a validacni testy. To prvni se dela ruzne, to druhe objektivizovane ve zkusebne.)
Ja mam kuprikladu podobne jako ty v dilne 4kW "nacaty" VFD. Tenhle frekvencni menic mam uz charakterizovany a vim, ze kdyz mu odpojim sitovy filtr, tak i naprazdno rusi vedenymi emisemi zpet do jedne faze asi skoro rovnomerne az do asi 25MHz.
A kdyz potrebuju pri vyvoji rychle odzkouset odolnost meho zarizeni napajeneho 230VAC, tak ho pripojim do zasuvky na jedne strane budovy kde ten VFD bez filtru dela asi 60dBuV peak ruseni a pripadne do zasuvky hned vedle menice kde vim ze je asi 100dBuV peak ruseni.
Kdyz zarizeni prezije a funguje na prvni zasuvku, je to OK pro domaci pouziti (trida B) CISPR 22 (nebo 32). Kdyz prezije i druhou zasuvku, tak vim ze je to ok i pro tridu A - prumyslove pouziti.
A nestalo se mi, ze bych pak na validaci neprosel imunitou na vedene emise.
Ale pro zareni je to daleko komplikovanejsi a tyhle jednoduche metody moc nefungujou.
A ten koncept s vylepsovanim imunity namisto reseni priciny emisi je taky hodne zradny. Muzes prehlidnout ze ti kmita nebo zvoni neco nekde kde nema.
A kdyz jde o skutecny vyvoj a ma to byt nakonec validovane, musis stejne projit oboji - jak emise, tak imunitu...... Tak rozvijeni takovych podobnych metodik zamerenych jen na zvysovani imunity mimo bastleni nema moc hodnotu.
Jj, mel jsem to na mysli jen jako levny test pro domaci bastleni. Ono pokud provozuje nekdo podobny menic jako zminujes ve vedlejsi firme, moc s tim stejne nenadelas. Ja se produkci elektroniky nezivim, u tech nekolika malo konstrukci co jsem mel ve zkusebne byly problemy spis s emisemi nez s odolnosti. Ty se doma meri dost blbe.
Kdyz uz jsme u toho, kam posilas zkouset? My to meli naposled nekde na Slovensku kde to cenove vychazelo u male veci s napajenim 24V na cca 80k. Tak jestli mas tip na neco levnejsiho.
Kdyz uz jsme u toho, kam posilas zkouset? My to meli naposled nekde na Slovensku kde to cenove vychazelo u male veci s napajenim 24V na cca 80k. Tak jestli mas tip na neco levnejsiho.
t256> zalezi o co jde. Neco si delame sami, mame vyvojovou zkusebnu, na neco mame partnerske zkusebny. Kdyz jde o "klasicke" LVD, elektrickou bezpecnost pro CE pro ta obvykla prostredi (IT, medical...), tak to by asi slo i levneji. Jak budes neco mit, napis, nacenim ti to.
Jeste jsem ti chtel puvodne napsat, ze kdybys nakonec chtel kupovat spektrak s TG, tak momentalne je mozne koupit Siglent SSA3021XPlus za nejakych 33 tisic, ktery se da snadno hacknout na model SVA1032 coz je jak SA, tak VNA az do 3.2GHz. Ten jinak normalne stoji skoro stovku. A daji se zapnout vsechny options...