Měření rušení
Zdravim, občas se stává, že stroj zlobi rušení. Vypadává sbernice, ztrácí se kroky atd.
Na internetu jsem našel tohle:
https://www.conrad.cz/cs/p/gigahertz-so ... X3EALw_wcB
Cena je akceptovatelná, ovšem je to k něčemu? Rušení po drátech naměřím osciloskopem, ovšem když jde něco vzduchem, tak mám smůlu.
Cena je akceptovatelná, ovšem je to k něčemu? Rušení po drátech naměřím osciloskopem, ovšem když jde něco vzduchem, tak mám smůlu.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
No Conrad....zz912 píše: ↑8. 11. 2024, 4:00 Zdravim, občas se stává, že stroj zlobi rušení. Vypadává sbernice, ztrácí se kroky atd.
Radši se jukni na jejich stránky
https://gigahertz-solutions.com/Measure ... i8EALw_wcB
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Naindukujes jen magneticke pole. Kdyz ti jde o EMI, potrebujes vetsinou orientacne znat i elektricke.
zz912 > Produkt neznam, popis je pro me ale takovy neduveryhodny. Pises ze mas scope. Jestli umi aspon slusne FFT, tak si udelej z poloohebneho koaxialu kruhove sondy blizkeho pole (near field). Kdyz si vyrobis jednu velkou (4cm), jednu malou (1cm) a k nim jednu bodovou sondu elektrickeho pole, zmeris ve strojich skoro vsechno i s relativne presne zjistenym zdrojem te radiace. Nebo je muzes rovnou koupit, na Aliku jsem videl za par korun hotove. Hledej 'near field probes'.
Hodi se k nejaky 20-0dB RF zesilovac, opet postavis za par stovek treba QS2015026.
Jestli nemas dobre FFT na scopu a nemas spektrak, tak se da pouzit i laciny vektorovy sitovy analyzator jako liteVNA, nanoVNA apod, opet se sondama a nebo uz i se smerovou a sirokospektralni logperiodickou antenou, kdy muzes merit i far field. A nebo tinySA spektracek, ten neznam, ale lidi si to docela chvali.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
co znamená slovo občas? občas se blbě hledá
šetřením rušení jsem se věnoval cca 15let života a něco málo o tom možná vím
Vždy jsem používal ale spektrální analyzátory o několik levelů výš, tyhle hračky budou pískat a ukazovat nějakou hodnotu v podstatě všude, měří to sumárně přes celé frekvenční spektrum, jakmile máš v blízkosti BTS, radioamatéra, APčko nějakého ISPka atd tak se to zahltí a ve finále nevíš nic, ta anténka co tam je je na frekvenční rozsah stovky MHz až jednotky GHz, Tebe bude rušit něco podstatně níž, pokud tě tedy skutečně něco ruší, naprostá většina zdrojů rušení je přímo v blízkosti rušeného zařízení, obvykle jsou to spínané zdroje, nabíječky, světelné zdroje atd... zkus projít...
nemáš kolem nějakého radioamatéra? většinou mají vybavení i znalosti a většinou i ochotu pomoci

šetřením rušení jsem se věnoval cca 15let života a něco málo o tom možná vím

nemáš kolem nějakého radioamatéra? většinou mají vybavení i znalosti a většinou i ochotu pomoci
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ty frekvencaky a drivery jednou na kilohertzech max stovkach kilohertz z toho muzes vzit jeste nejake nasobne harmonicke ale porad nebudes na tom rozsahu co tim merakem lze merit. Ten je mnohem vys.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
zz912> predevcirem jsem taky neco meril zrovna tema samodomo near field sondama, jen pomoci VNA a osciloskopu...
Asi by melo zaznit, ze minimalne stejne jako na vybaveni zalezi na tvych teoretickych znalostech a praktickych schopnostech.
Predstava, ze si koupis nejake zarizeni, prectes si navod a uz budes schopen neco realneho smyslupne diagnostikovat je naivni, takhle to nechodi. Je potreba si nastudovat dost a nakupovat az budes mit lepsi predstavu o metodice, kterou dokazes v tve praxi vyuzivat.
Asi by melo zaznit, ze minimalne stejne jako na vybaveni zalezi na tvych teoretickych znalostech a praktickych schopnostech.
Predstava, ze si koupis nejake zarizeni, prectes si navod a uz budes schopen neco realneho smyslupne diagnostikovat je naivni, takhle to nechodi. Je potreba si nastudovat dost a nakupovat az budes mit lepsi predstavu o metodice, kterou dokazes v tve praxi vyuzivat.
Na jednu stranu s Maxwelovýma rovnicema nejsem moc kamarád, ale na drhou stranu třeba vím jak funguje výtvor pana Josepha Fouriera. Takže nevím, zda bych to mohl zvládnout.
Každopádně děkuji za nasměrování, je dobré vědět, že na základní vybavení nepotřebuji statisíce Kč a hodně podkladů je na youtube. Asi budu mít zábavu na Vánoční svátky. (Kvalitní spektrák má kamarád)
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
zz912> za malo. EMC je samo o sobe dost specificke a rozsahle, povedomi o Fourierovi nebo Maxwellovi jsou pro zvladnuti podminky nutne, nikoliv postacujici. V cestine jsou (byly) online dostupne m.j. dobre materialy (skripta, prednasky, prezentace) od prof. Svaciny od nas z FEKTu VUT.
zz912> to pcb dole v krabicce je muj embedded pocitac - Carrier board s periferiema pro Jetson a Jetson Orin - o kterem jsme si tuhle psali v souvislosti s LinuxCNC.
To vrchni je taky muj design,takova chytrejsi ridici jednotka elektrickych aktuatoru. Oboji je silny producent vsech druhu ruseni, potreboval jsem znat ty hlavni vazebni mechanismy a jejich silu, kdyz je dam dohromady
Jeste bych se vratil k tomu co psal robokop:
Chapu odkud pochazi a je pravda, ze ty zminovane priklady maji fundamentalni frekvence pomerne nizko. ALE, kdyz si uvedomis, ze treba BLDC nebo obecne synchronni PMSM stroje s nizkou indukcnosti vinuti jsou velmi casto komutovane v podstate skokove (ne sinus, ale diskretni urovne) s velmi rychlymi hranami (gradient v kV/us)...tak dostavas vykonny zdroj sirokospektralniho ruseni snadno do radu desitek MHz. I blbe 1kHz PWM vystupu H-Bridge pro kartacovy DC motor ti bez dodatecnych opatreni sviti na MHz. A podobnych prikladu je v realu v automatizaci vic.
To vrchni je taky muj design,takova chytrejsi ridici jednotka elektrickych aktuatoru. Oboji je silny producent vsech druhu ruseni, potreboval jsem znat ty hlavni vazebni mechanismy a jejich silu, kdyz je dam dohromady

Jeste bych se vratil k tomu co psal robokop:
Ja tohle tvrzeni povazuju za silne zavadejici.
Chapu odkud pochazi a je pravda, ze ty zminovane priklady maji fundamentalni frekvence pomerne nizko. ALE, kdyz si uvedomis, ze treba BLDC nebo obecne synchronni PMSM stroje s nizkou indukcnosti vinuti jsou velmi casto komutovane v podstate skokove (ne sinus, ale diskretni urovne) s velmi rychlymi hranami (gradient v kV/us)...tak dostavas vykonny zdroj sirokospektralniho ruseni snadno do radu desitek MHz. I blbe 1kHz PWM vystupu H-Bridge pro kartacovy DC motor ti bez dodatecnych opatreni sviti na MHz. A podobnych prikladu je v realu v automatizaci vic.
Naposledy upravil(a) Dawe dne 9. 11. 2024, 3:32, celkem upraveno 3 x.