Ty jo, já už jsem četl spoustu názorů na bitcoin, ale tvrdit, že díky němu dojde na absolutní kontrolu lidské společnosti, je pro mě novinka a přesný opak toho, co si každý okolo bitcoinu myslí. Bitcoin vznikl v komunitě cyberpunků a anarchistů, jejichž absolutním cílem vždy bylo prosazovat svobodu jedince. Tak fakt nevím a skoro bych být tebou ten názor přehodnotil.marekzcke píše: ↑13. 11. 2024, 7:39 Osobne niesom z krypta nadseny. Samozrejme nejake drzim a mam celkom dobre povedomie. Robim to z dovodu, ze je to dobra investicna prilezitost.
Ale treba si uvedomit jednu vec. Nieje to anonymne a v tom je to velmi nebezpecne. Je to absolutna kontrola ludskej spolocnosti od fyzickych osob az po velke firmy.
Kazdy kto si mysli, ze je to game changer, ktory zabezpeci prosperitu dalsim jeho generaciam tak je na omyle. Tak ako kazdy spotrebitel, ktory nic hodnotne neprodukuje, cely svoj nadobudnuty kapital postupne utrati a strati tak pomysleny naskok vo svojej socialnej bubline.
Potom pride okamzik precitnutia a to uz bude neskoro.
Preto by sme nemali dopustit zrusenie fyzickych penazi, ktore by stacilo aby boli kryte napr aj tou virtualnou menou BTC.
Bitcoin, stejně jako třeba zlato, nic sám o sobě neprodukuje, nedává žádnou dividendu. Nicméně bitcoin jako technologie přinesla společnosti nevídané možnosti, které jsme doposud neměli (svobodné necenzurovatelné nestátní peníze). V tom je jeho hodnota, proto za něj lidi platí tolik, kolik za něj platí.
Chtít současné peníze, ovládané centrální autoritou, kryté decentralizovaným bitcoinem s fixní měnovou zásobou? To bych jako měl chtít proč? Mrkni do historie, co se děje se státními penězi, které jsou z cenných kovů nebo jsou kryté cenným kovem. Panovník/vláda začnou to krytí cenným kovem snižovat (tj. začnou tisknout nové peníze).