Dílna (hobby) v dřevostavbě
Ahoj,
dům bude taková ta moderní nízkoenergetická dřevostavba na betonové desce, dílna v projektu vypadá momentálně takto:
Vše (okna, dveře, podlaha, ..) je jen nástřel - tipuju, že tam architekt foukl nějaký "garáž" preset. Co je dané, jsou základní rozměry a že tam musim zkousnout to HVAC haraburdí. Zbytek je na mě.
V dílně bude samostojný soustruh, časem nějaká menší frézka typu FN 20 a cca 50l Orlík, zbytek (pásovka, vrtačka, kotoučová bruska, atp.) budou spíš stolní záležitosti. Stůl bude asi 60cm deska plus mínus kolem dokola, možná něco menšího v prostřed. Kromě strojařiny viz zmíněné stroje se tam někde bude i svářet a flexovat, i když vyloženě špinavé větší věci bych asi dělal jinde. Bylo by fajn nějaké odsávání s rekuperací (svařování, vypařující se olej při obrábění atp.). Na jedné stěně bude umyvadélko.
Asi nejzásadnější, co je potřeba vymyslet, je podlaha. Projekt počítá s podlahovým vytápěním, ale já nevím, jestli je něco takového možné, když to má zároveň ustát třeba tu FN20? Povrch bych asi myslel nějaký jednolitý hladký, líbí se mi takové to lino, ale to by asi nebyla dobrá kombinace s MIGem?
Také jestli je potřeba nějak speciálně řešit povrch stěn z hlediska požární odolnosti nebo nevim čeho..?
Dík, T.
dům bude taková ta moderní nízkoenergetická dřevostavba na betonové desce, dílna v projektu vypadá momentálně takto:
Vše (okna, dveře, podlaha, ..) je jen nástřel - tipuju, že tam architekt foukl nějaký "garáž" preset. Co je dané, jsou základní rozměry a že tam musim zkousnout to HVAC haraburdí. Zbytek je na mě.
V dílně bude samostojný soustruh, časem nějaká menší frézka typu FN 20 a cca 50l Orlík, zbytek (pásovka, vrtačka, kotoučová bruska, atp.) budou spíš stolní záležitosti. Stůl bude asi 60cm deska plus mínus kolem dokola, možná něco menšího v prostřed. Kromě strojařiny viz zmíněné stroje se tam někde bude i svářet a flexovat, i když vyloženě špinavé větší věci bych asi dělal jinde. Bylo by fajn nějaké odsávání s rekuperací (svařování, vypařující se olej při obrábění atp.). Na jedné stěně bude umyvadélko.
Asi nejzásadnější, co je potřeba vymyslet, je podlaha. Projekt počítá s podlahovým vytápěním, ale já nevím, jestli je něco takového možné, když to má zároveň ustát třeba tu FN20? Povrch bych asi myslel nějaký jednolitý hladký, líbí se mi takové to lino, ale to by asi nebyla dobrá kombinace s MIGem?
Také jestli je potřeba nějak speciálně řešit povrch stěn z hlediska požární odolnosti nebo nevim čeho..?
Dík, T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 1. 1. 2025, 10:49, celkem upraveno 2 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Ahoj Tom,
ja som si staval podobnu dielnu par rokov naspat.
Na miestach kde som planoval dat stroje som urobil betonovy zaklad do vysky beznej podlahy, ktory som to odizoloval nejakou stavebnou izolaciou. (Asfaltovy pas ci ako sa to vola)
Steny maju 18 cm a su izolovane klasickym polystyrenom
Ak sa nemylim izolovana podlaha ma tiez nejakych 15 cm, v dielni nie je nikdy zima.
Co sa tyka kurenia zvolil som kurenie klasickou klimatizaciou co v zime kuri a v lete chladi.
Moja dielna je mensia ale rocne naklady na vsetko, aj na kurenie aj na stroje aj osvetlenie sa pohybuju okolo 100€
Vsetky spinave prace a letovanie striebrom ktore pouzivam najcastejsie robim vonku pred dielnou.
Riso
ja som si staval podobnu dielnu par rokov naspat.
Na miestach kde som planoval dat stroje som urobil betonovy zaklad do vysky beznej podlahy, ktory som to odizoloval nejakou stavebnou izolaciou. (Asfaltovy pas ci ako sa to vola)
Steny maju 18 cm a su izolovane klasickym polystyrenom
Ak sa nemylim izolovana podlaha ma tiez nejakych 15 cm, v dielni nie je nikdy zima.
Co sa tyka kurenia zvolil som kurenie klasickou klimatizaciou co v zime kuri a v lete chladi.
Moja dielna je mensia ale rocne naklady na vsetko, aj na kurenie aj na stroje aj osvetlenie sa pohybuju okolo 100€
Vsetky spinave prace a letovanie striebrom ktore pouzivam najcastejsie robim vonku pred dielnou.
Riso
Topit pod stroje je nesmysl. Pokud je to podlahovka tak cca 1,2 m od stěn, kde budou stát stroje. Jinak mašiny do 500 kg bez problémů unese i anhydrit.
Hodně se mi osvědčil keramický topný panel. Mám ho na kolečkách a když si ho dám za záda, krásně mi hřeje na nohy a není potřeba vytápět celou dílnu, nebo tam mrznout.
Hodně se mi osvědčil keramický topný panel. Mám ho na kolečkách a když si ho dám za záda, krásně mi hřeje na nohy a není potřeba vytápět celou dílnu, nebo tam mrznout.
Mám v garáži/dílně topení (klasické radiátory) a nikdy nebyly zapnuté. Z domu se do garáže dostane i přes jedny dveře dost energie aby byla teplota min 15°C i v největších mrazech.
Na podlahu jsem taky dlouho nevěděl co a nakonec když jsme tam navozili suchý beton, srovnali, tak to UA zedník zatáhl a zagletoval cementem a je to super (a nestálo to nic).
Na podlahu jsem taky dlouho nevěděl co a nakonec když jsme tam navozili suchý beton, srovnali, tak to UA zedník zatáhl a zagletoval cementem a je to super (a nestálo to nic).
Jestli tam chceš svařovat, odpadá cokoliv z gumy. Bude se tam hodně zametat, bude se tam povalovat železo. Za mě na zem teraso, nic lepšího do smíšený dílny není, a dva nebo čtyři menší radiátory a napíchnout je na barák. Nebo ta klima.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
-
Ahoj,
tiež mám dielňu (42m2) v drevodome, akurát kúrenie je do radiátorov. Ale všetky rozvody sú v podlahe.
Zostava podlahy je takáto:
Na betónovej platni sú asfaltové pásy, na tom 80 mm styrodur. Vrchná vrstva je anhydrit. Dával som ho do celej stavby. Povrch je dokonale rovný a odpadajú potom problémy s kopou nivelačky. V dielni je o 2 cm hrubšia vrstva ako inde v dome. Po vyschnutí som anhydrit natrel farbou Betona a na to prišli panely z recyklovaného PVC. Robí sa s nimi super, dajú sa rezať kotúčovou pílou aj priamočiarkou. S kamarátom sme to uložili za deň.
Ja som si vybral peniažtekový vzor ( na základe doporučenia nejakej nány na odbyte), dnes by som isto zvolil šošovkový reliéf, omnoho lepšie by sa upratoval. Podlaha je to skvelá. Pomáha tepelne izolovať, keď ti niečo padne, nič sa nerozbije ani nevytlčie. Nemá problém s olejom, zváraním. Cena bola prijateľná s prihliadnutím na bezprácnosť pokládky ( žiadne lepidlo, špárovačka, robotníci) Pod frézou a sústruhom je oceľová platňa 6 mm. Drží to už 4 roky.
Čo ma trochu štve je garážová brána (klasická roleta na elektropohon), pretože okolo nej v zime dosť prefukuje.
tiež mám dielňu (42m2) v drevodome, akurát kúrenie je do radiátorov. Ale všetky rozvody sú v podlahe.
Zostava podlahy je takáto:
Na betónovej platni sú asfaltové pásy, na tom 80 mm styrodur. Vrchná vrstva je anhydrit. Dával som ho do celej stavby. Povrch je dokonale rovný a odpadajú potom problémy s kopou nivelačky. V dielni je o 2 cm hrubšia vrstva ako inde v dome. Po vyschnutí som anhydrit natrel farbou Betona a na to prišli panely z recyklovaného PVC. Robí sa s nimi super, dajú sa rezať kotúčovou pílou aj priamočiarkou. S kamarátom sme to uložili za deň.
Ja som si vybral peniažtekový vzor ( na základe doporučenia nejakej nány na odbyte), dnes by som isto zvolil šošovkový reliéf, omnoho lepšie by sa upratoval. Podlaha je to skvelá. Pomáha tepelne izolovať, keď ti niečo padne, nič sa nerozbije ani nevytlčie. Nemá problém s olejom, zváraním. Cena bola prijateľná s prihliadnutím na bezprácnosť pokládky ( žiadne lepidlo, špárovačka, robotníci) Pod frézou a sústruhom je oceľová platňa 6 mm. Drží to už 4 roky.
Čo ma trochu štve je garážová brána (klasická roleta na elektropohon), pretože okolo nej v zime dosť prefukuje.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Díky všem za vstupy! Za chvilku kamsi razíme, tak jen rychlá reakce.
Dík, T.
Jakože na základní betonovou desku jsi dal ještě další beton (asfalt mezi) nebo jsi pod stroji udělal oddělený "ostrov" zapuštěný do základní desky?
Dík, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
-
Nezabudni na tepelné mosty. Aby sa to potom nerosilo a nehnilo.
ja jen k ty podlahovce. vodni podlahovka je zaklad pohody a levnyho vytapeni a to od paleni dreva az po tepelny cerpadlo jak z klimatizace, nebo voda/voda . vodni podlahovku celoplosne, vynechava se jen elektricka. pod strojem nebo kuchynskou linkou, skrini se proste nepreda teplo = bude tam teplota max jakou ma teplotu voda. a samozrejme mega vyhoda tech tepelnejch mostu = zadny plesnivy rohy a celkova tepelna pohoda. jak uz se psalo, unosnost lze zvysit podkladni deskou/platem, pokud bude potreba. takze mega zateplit 30cm(zadny problemy s mostama v zasuvkach, rozvodech atd) + vodni podlahovku. cim se do ni bude topit, lze casem zmenit, ale bude to nejvetsi uspora a pohoda.
t.
t.
Jenom poznámka k těm strojům, taky jsem měl kdysi v hlavě přesný plánek, kde bude co stát, ale od té doby se to min. 3x změnilo a dnes půlka strojů je už úplně jiných a stojí jinak a je jich 2x tolik ... a to ještě určitě není definitivní. Co já vím, co mě nadchne za rok
Takže bych se vůbec nevázal na konkrétní rozmístění konkrétních mašin, ale koncipoval bych to stavebně tak, aby stačilo vzít ráno paleťák a večer mět dílnu jinak, přívody udělat aby šly snadno přepojit atd.

-
S tým absolútne súhlasím. Začal som rovnako, dnes je všetko inde, stroje pribudli a odbudli. Čo môže byť na kolieskach, má ich.
Naviac, všetci vieme že akákoľvek dielňa je malá a takto mám možnosť flexibilne upravovať pracovný priestor v jednej osobe.
Veľmi pomohlo namodelovať čo kde bude. Modely väčšiny strojov sa dajú stiahnuť zdarma, tak to išlo celkom rýchlo.
Ono je ešte dobré mať aspoň trochu vyriešenú vzdialenosť medzi "čistou" a "špinavou" časťou.
Ja mam dielnu iba na hobby, chodim tam na par hodin za tyzden
Mam tam sustruh, malu CNC frezku, vrtacku a take to klasicke dielenske vybavenie. Osvetlenie Led
Tiez som bol z toho mnozstva elektriny prekvapeny.
Meriam ta takymi 3-fazovymi hodinami, nie su ciachovane, ale myslim ze odchylka nebude nejaka zasadna..
Dal som na tu zakladnu dosku este jeden beton, dal som tam aj dost zeleza, neviem ci to je technologicky celkom spravne ale zatial to je bez problemov.