FC 16 CNC
Zkus udělat více fotek a odmontuj ten černý kryt alespoň z jdenoho driveru.
Ta mašina je tříosá, nebo čtyřosá? Jsou tam drivery popsané X Z C. Chybí mi tam Y. Kam vedou které kábly?
Někde bude muset být i měnič na vřeteno.
Ta mašina je tříosá, nebo čtyřosá? Jsou tam drivery popsané X Z C. Chybí mi tam Y. Kam vedou které kábly?
Někde bude muset být i měnič na vřeteno.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
Asi niekde mám nejaký manuál k tomuto systému. V škole sa to likvidovalo. Ale som nachladnuty tak neviem kedy sa dostanem to v dielni pohladať.
Mimochodom ak budeš dlho osvecovať tú dosku bez cierneho krycieho plechu tak sa ti vymaže pamäť s okienkom a môžeš rovno kúpiť tú mesu a začať s prestavbou
Mimochodom ak budeš dlho osvecovať tú dosku bez cierneho krycieho plechu tak sa ti vymaže pamäť s okienkom a môžeš rovno kúpiť tú mesu a začať s prestavbou

LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
Stejný stroj jsem před pár lety koupil také a poradím jediné. Udělej přestavbu. Já z původní elektroniky nechal jen motor vřetena a jeho měnič, a hlavní vypínač. Zbytek jsem předělal na 3f krokáče a Macha. Od té doby naprostá spokojenost. Myslím že se s tím starým systémem jen zbytečně trápíš.
Není třeba to nějak hrotit z hlediska rychlosti posuvů, protože ta mašina není stavěná na víc jak 2-3m/min Takže netřeba serva, stačí v pohodě krokáče. bohatě postačí 2-4Nm na osy x, y a popř. na rotační osu. Na Z-ko to chce 6-8Nm.
Není třeba to nějak hrotit z hlediska rychlosti posuvů, protože ta mašina není stavěná na víc jak 2-3m/min Takže netřeba serva, stačí v pohodě krokáče. bohatě postačí 2-4Nm na osy x, y a popř. na rotační osu. Na Z-ko to chce 6-8Nm.
Jestli dobře koukám, řídící signály do driverů jsou vedeny těmi CANNON9 kabely a jsou použity možná jen 4 piny*, což by byla nejspíš zem, step, dir a enable, nejběžnější interface, který bys bez problémů připojil na cokoliv. Takže jestli chceš zachovat původní pohony, mohlo by to jít docela snadno, muselo by se to jen lépe zanalyzovat.
* vytáhl bych jeden ten kabel - Y by mohl být dost dlouhý - a koukl do konektoru, kolik tam těch pinů je skutečně použito. Příp. ten druhý konec z driveru, ten je bez krytu, ale nevim, jestli se tam dostaneš a je to v liště..
* vytáhl bych jeden ten kabel - Y by mohl být dost dlouhý - a koukl do konektoru, kolik tam těch pinů je skutečně použito. Příp. ten druhý konec z driveru, ten je bez krytu, ale nevim, jestli se tam dostaneš a je to v liště..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
A pokud máš ten systém funkční, tak si můžeš změřit, kde co máš.
Dir bude 1 nebo 0 dle směru.
Step ti na osciloskopu ukáže pulzy, nebo voltmetr bude ukazovat 0V při stání a "něco" při pohybu.
Enable poznáš tak, že když ho odpojíš od driveru, tak krokáče budou stát.
Dir bude 1 nebo 0 dle směru.
Step ti na osciloskopu ukáže pulzy, nebo voltmetr bude ukazovat 0V při stání a "něco" při pohybu.
Enable poznáš tak, že když ho odpojíš od driveru, tak krokáče budou stát.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
Stačí na ty piny (konec vytažený z interpolátoru) přes nějaký odpor alá 220R posílat 5V (resp. nejdřív určit propípnutím zem). Enable bude slyšet, step následně stepovat, dir následně otáčet. Jde o to, jestli se mu do toho obecně chce, pak má smysl se tu rozepisovat.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino