FC 16 CNC
Aha, tak od takového systému dále, to je jen na jednoduchý ručně psaný kód.
Máš měřák, uměl bys propípat piny proti zemi? 6 drátů by mohlo být 3x signál, 3x zem.
Máš měřák, uměl bys propípat piny proti zemi? 6 drátů by mohlo být 3x signál, 3x zem.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Je to EPROM, ktorá sa maže niekoľkominútovým osvietením UV svetlom. Denné svetlo obsahuke tiež UV zložku tak to "okienko" musí byť prekryté dokonale.
https://vyvoj.hw.cz/teorie-a-praxe/doku ... olene.html
Ten stroj a riadiaci systém bol navrhnutý na výuku programovania, nie na spracovanie programu z CAMu

A ktere "okenko" máš ba mysli? To na tom interpolátoru? Ten integrac co je v patici a ma uprostred jakoby díru zalepenou nějakým čirým plastem?
Zeptám se úplně jako blbec. Tahle Epromka je neco jineho, nez treba Epromka v Atmelu 328P?
Zeptám se úplně jako blbec. Tahle Epromka je neco jineho, nez treba Epromka v Atmelu 328P?
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
Jako nositel stavové informace v oné programové paměti procesoru harvardské architektury slouží nějaký FET který pro udržení náboje, tj informace co si pamatuje má nějakou hodně izolovanou vrstvu. Do hodnoty 0 se to programuje přivedením nějakého vyššího napětí, třeba 12v+ záleží na technologii, do hodnoty 1 se to maže UV světlem.
A protože i běžné denní světlo obsahuje nějakou složku UV tak je výše uvedená poznámka jasná......
A protože i běžné denní světlo obsahuje nějakou složku UV tak je výše uvedená poznámka jasná......
OK, takže zem a pět signálů. Tak to bude trochu složitější. Nicméně Oskar celkem potrvdil, že tam bude klasický step a dir, nepochybně tam bude enable (příp. disable) a zbývají dva. Jako možné kandidáty na jejich funkci bych viděl:
- výstup se stavem driveru (ready, error, zero)
- vstup pro snižování výkonu při zastavení osy
- vstup pro změnu velikosti kroku
- vstup pro reset driveru
Na toto všechno by ses mohl pro začátek vykašlat, najít si ty tři základní a tradá.
T.
Na toto všechno by ses mohl pro začátek vykašlat, najít si ty tři základní a tradá.
Je otázka, jestli interpolátor bude dělat to samé, pokud z něj bude ten driver vytažený (pokud by tam byly ty stavové signály). To by byl btw. zajímavý pokus (vytahnout driver a koukat, jak se na to bude systém tvářit, z toho by se dalo také něco odvodit). Ideálně by to měl mít propojené a ty signály jen monitorovat, ale to je logisticky (a výbavově) náročnější než jen zkoumat, jak driver reaguje (viz můj předchozí návod s 5V a odporem).
T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Proměřuju to tady, měřil jsem jen Volty a při pohybu osy se nic neděje tak to asi měřím blbě…nakreslil jsem ti , jak je to v tom konektoru a co jsem naměřil, jestli to k něčemu budeThomeeque píše: ↑18. 1. 2025, 10:42 OK, takže zem a pět signálů. Tak to bude trochu složitější. Nicméně Oskar celkem potrvdil, že tam bude klasický step a dir, nepochybně tam bude enable (příp. disable) a zbývají dva. Jako možné kandidáty na jejich funkci bych viděl:
Je otázka, jestli interpolátor bude dělat to samé, pokud z něj bude ten driver vytažený (pokud by tam byly ty stavové signály). To by byl btw. zajímavý pokus (vytahnout driver a koukat, jak se na to bude systém tvářit, z toho by se dalo také něco odvodit). Ideálně by to měl mít propojené a ty signály jen monitorovat, ale to je logisticky (a výbavově) náročnější než jen zkoumat, jak driver reaguje (viz můj předchozí návod s 5V a odporem).
T.
Proměřuju to tady, měřil jsem jen Volty a při pohybu osy se nic neděje tak to asi měřím blbě…nakreslil jsem ti , jak je to v tom konektoru a co jsem naměřil, jestli to k něčemu bude