Musí mít OSVČ-obraběč provozovnu?

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Milan199

8. 11. 2024, 9:44

tomik.tk píše: 8. 11. 2024, 7:23 provozovna byt nemusi. je ale potreba jednoznacne trvat na tom, ze tam nechodi zakaznici a to NIKDY ! tedy zakazku prijimam jen telefonem/emailem atd. a pak ji zakaznikovi dovezu. zadna noha nikdy nevstoupi na moji pudu :-). a pak samozrejme funguje pravnik. to si radeji najdou k buzeraci nekoho jineho.
t.
Přesně tak - provozovna není nikde předpisem vyžadována ke konkrétním činnostem.
Je fakt dobré si ten ŽZ přečíst. Oni ho úředníci většinou moc neznají a dost je zklidní, když znalost projevíš.
Při poslední kontrole si tady v okolí obešli provozovny a sídla firem a nafotili si jak má kdo provozovnu / sídlo f označené. No a rozdávali pokuty protože většinou chyběly otevírací doby.
Upozornil jsem je, že dělám pouze pro firmy - plátce DPH, s některými mám i ve smlouvě, že nikdo nesmí vidět jejich výkresy a tak. V provozovně // mám ji legální a ohlášenou // nemá kdo co dělat z důvodů bezpečnosti a nenechavosti. Otevírací doba je tudíž nesmysl, protože by navozovala dojem, že musím v provozovně být a že tam je přístup. Úředník zabručel že tedy napíše do protokolu, že služby veřejnosti neposkytuji a tím to zvadlo.

Důležité !!! Pokud odevzdáváš špony a odřezky dělej to na živnost a máš doklad o likvidaci odpadu. Čas od času odevzdej ve zběrném dvoře nějaké staré hadry, pár kilo papírových krabic a nějaké mastné hadry // vozim tam takhle starý vyřazený boty //. Zase na ICO !!! Zaplatíš pár stovek a máš krytí.

Ber to tak, že oni potřebují vykázat činnost a pokuty dávají většinou symbolické, aby nikoho moc nenasrali. Pravděpodobně ti nyní dají zase pár let pokoj a pak už musíš být připraven.
elbarto

8. 11. 2024, 10:20

Tohle je nekonečné téma. Před měsícem jsme dostal pozvánku na ŽU, protože mě nezastihli v provozovně, které je 25 roků zrušená. Paní byla velmi slušná, já byl velmi slušný, nemá smysl se přít, zaplatil jsem litr a bylo vyřízeno. Řada kolegů to má aktuiálně podobně. Mám pocit, že stát, který je před bankrotem zadal uředním povybrat "nějaké" peníze.
Co se týka pravidel sídel a provozoven, tak výklad je naprostá loterie. Každý kraj, každý uřad, každý referent to má jinak. Jistě je dobré argumentovat znalostí, ale jsou pokuty symbolické, tak to v případě neshody zase nemá smysl téma vyhrocovat. Kdo začíná s novou činností, novým sídlem, a případně provozovnou ten je myslím v současné dost ztracený. Sídla firem i provozovny "běžící" věky nechávají mám pocit kontrolní orgány relativně spát nebo jak skvěle napsal Milan občas si přijdou vyloudit nějakou kačku.
lubbez

8. 11. 2024, 11:14

Pokud něco fyzicky vyrábíš, musíš mít provozovnu. :? Tedy jsou dvě možnosti, buď upravit hlavní (převažující) živnost tak, abys provozovnu nepotřeboval, nebo opět upravit podnikání tak, aby se prostor nemusel rekolaudovat. Já mám dílnu (nebytový prostor v bytovém domě) bohužel přímo proti živnosťáku a tak je návštěv dost Prostory jsou moje a pronajímám je sobě živnostníkovi pouze za pronájem a spotřební náklady. Udělal jsem si se sebou smlouvu o pronájmu, o zákazu vstupu lidí z ulice a další blbosti. Protože tam mám lasery a stroje, je tam všem vstup zakázán :lol:
Samozřejmě jsem poslal před lety tuto informaci i ŽU. Když mi přijde kontola, tak zůstane na chdbě, dám jim inspekční knihu a tím to končí. Pokutu jsem ještě neplatil.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 11. 2024, 7:41

elbarto píše: 8. 11. 2024, 10:20Paní byla velmi slušná, ...
Pozor na stockholmský syndrom. Nikdo kdo vědomě pracuje pro otravnou, škodící organizaci nesmí být považovaný za slušného :D
Aleš Procháska
j.p.m
Kontaktovat uživatele:

9. 11. 2024, 2:53

Mě by jenom zajímalo za co si tu pokutu dostal, když máš provozovnu zrušenou.
Taky mám provozovnu již zrušenou, tak kdyby si na mě někdo vzpoměl, abych věděl co a jak. Díky.
j.p.m
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 11. 2024, 2:44

Já jsem možná dojel na to, že mám pečlivě udělané www-stránky. Paní mi je nejprve pochválila, a pak mě na základě nich zařízla :lol: Tam mám samozřejmě přesně popsané, co reálně dělám a nedělám, aby to bylo pro zákazníka jasné. Takže mlčet a mlžit moc nemělo cenu.
Ale opravdu se všude píše, že ze znění ŽZ nevyplývá povinnost mít provozovnu. Tím jsem argumentoval, a tím jsem je asi ještě víc nasral :D
A pokuta byla právě za to, že nemám provozovnu. Takže diskutabilní, ale hádej se s nima... Oni jsou páni, já poddaný. Je to úřední zvůle. Ale známého právníka nemám, a cizího si kvůli tomu teda platit nebudu. Já chci v klidu obrábět, ne vést právní bitvu.
Vše opravdu nasvědčuje tomu, že dostali zeshora úkol vybrat pokuty, stejně jako policajti. Tak snad se podařilo a dají zase chvíli pokoj.
Petr Spáčil
elbarto

11. 11. 2024, 3:56

j.p.m píše: 9. 11. 2024, 2:53 Mě by jenom zajímalo za co si tu pokutu dostal, když máš provozovnu zrušenou.
Taky mám provozovnu již zrušenou, tak kdyby si na mě někdo vzpoměl, abych věděl co a jak. Díky.
.. zrušení provozovny, neznamená ukončení činnosti amigo, provozoven můžeš mi xxxx :-)
j.p.m
Kontaktovat uživatele:

11. 11. 2024, 4:32

Tak činnost jsem taky ukončil, tak bych měl mít tedy klid.
Díky.
j.p.m
4squares4

12. 11. 2024, 8:05

V kontextu provozoven a OSVČ, jak se řeší "legalizace" samo-domo strojů pro účely podnikání? Zatím se mě to netýká, ale zajímá mě to. Řekněme, že si vyrobím CNC frézku nebo třeba jen nějakej jednoúčelák, čili potencionálně pneumatické prvyk, (hydraulika), mechanika a elektrika, co všechno musím u toho stroje pořešit, aby nevisela ve vzduchu pokuta, když ho používám? Pomineme řešení typu cedulka: Mimo provoz.

K tématu provozoven - třeba v otázce 3D tisku na zakázku mi provozovna nedává moc smysl. Model přijde elektronicky odejde přepravcem, požadavky na cokoliv minimální, tisková farma se dá vytvořit v jediné místnosti, kde jsou nasáčkovaný tiskárny. Nějaká norma na mikroplasty nevím jestli už je v platnosti, jediný co řešit, tak asi těkavé složky, které potencionálně vznikají při tisku některých plastů a trošku víc plastu v odpadovým hospodářství.
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 11. 2024, 8:22

Ad 1 - důkladné utajení. Když už naprosto nebude zbytí, tak tvrdit, že jde o vývojový prototyp. Já mám u všech mašin dost tvrdé zásahy do jejich konstrukce, bez kterých bych nemohl dělat to, co dělám. Nic podobného, co by se dělalo sériově neexistuje.

Ad 2 - opět utajení, nebo fiktivní provozovna na nějaké ready-made adrese. Jinak u tohoto typu provozoven nutno řešit, hygienu, odpady a požárníky. Což opět vytváří požadavek na kolaudaci.
tomik.tk

12. 11. 2024, 8:26

osvc(bez zamestnancu) = vase prace, vase pravidla.
vsechno co pisete neni potreba resit, pokud to urednikovi nevnutite.
zbytecnej stres :-)
tk.
4squares4 píše: 12. 11. 2024, 8:05 V kontextu provozoven a OSVČ, jak se řeší "legalizace" samo-domo strojů pro účely podnikání? Zatím se mě to netýká, ale zajímá mě to. Řekněme, že si vyrobím CNC frézku nebo třeba jen nějakej jednoúčelák, čili potencionálně pneumatické prvyk, (hydraulika), mechanika a elektrika, co všechno musím u toho stroje pořešit, aby nevisela ve vzduchu pokuta, když ho používám? Pomineme řešení typu cedulka: Mimo provoz.

K tématu provozoven - třeba v otázce 3D tisku na zakázku mi provozovna nedává moc smysl. Model přijde elektronicky odejde přepravcem, požadavky na cokoliv minimální, tisková farma se dá vytvořit v jediné místnosti, kde jsou nasáčkovaný tiskárny. Nějaká norma na mikroplasty nevím jestli už je v platnosti, jediný co řešit, tak asi těkavé složky, které potencionálně vznikají při tisku některých plastů a trošku víc plastu v odpadovým hospodářství.
lubbez

12. 11. 2024, 11:39

Tak teď jsem byl na živnostňáku a kromě svých věcí jsem se ptal i na provozovnu a další věci. Provozovnu mít nemusíš, pokus jsi sám nemusíš dodržovat prakticky nic. Ovšem není to tak jednoduché.
Pokud podnikání potřebuje provozovnu z principu - třeba autoopravna, prodejna ... tak jí musíš mít
Pokud chceš provozovat něco mimo administrativu nebo jiné papírování, musíš mít k tomu i kolaudovaný prostor. Tedy v bytě nebo v domku ne.
Pokud si chceš cokoli dávat do nákladů musíš mít provozovnu. Klidně jeden pokoj vyhradit pro svou práci, ale problém je, že ti tam může přijít kontrola.
Teď trochu odbočím, pokud má někdo s.r.o. se sídlem v bytě, musí mít štítek na schránce.
Nejlepší je prý zajít si na příslušný ŽU a poptat se co ke kterému typu podnikání všechno vyžadují a podle toho tu živnost finálně upravit.
chb

12. 11. 2024, 4:46

řekl bych to jinak - mluvím o OSVČ

jasně, autoopravna, prodejna = přístup veřejnosti = provozovna

nákup stroje a materiálu do nákladu bych jako nutnost provozovny nespojoval
ale energie, nájem, stavební úpravy do nákladů už v podstatě je provozovna a tedy i kolaudace prostoru

zaměstnanec - zde bych řekl, že to provozovnu vynutí - protože mu musíte zajistit bezpečnost při práci
(myšleno ve spojení stroje, materiál)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Marat

4. 2. 2025, 8:32

Také přispěji.
Přiznat úřadům co opravdu děláte je nebezpečné. Vpodstatě se dostanete mezi "vyvolené" na které se bude uplatňovat šikana, buzerace, pokutičky.
Je důležité počítat, protože byrokratické zatížení je devastující a patrně nejhorší v EU. Základ je mít ŽL na volnou, úplně základní činnost. Ideálně služby..prodej/nákup. Na to stačí obývák a úředník se nechytá. To že máte někde pronajatou halu s portálem a tam 10 vláknových laserů maká ve dne v noci, je vaše hobby. Že si ty lasery koupíte na IČ bez DPH také nevadí, protože to může rozporovat jen FU a ŽL do toho nic není. Navíc, by jste museli nakupovat za miliony, aby si toho vůbec všimli. Taky jste si ty lasery koupili "na opravu a prodej" a že vám ta oprava bude trvat 10 let je váš problém. FU to nijak nerozporuje, když máte odpočty vpořádku.
Jinak se vyplatí mít schopnou účetní firmu.

Jo, jakmile máte zaměstnance, tak jste v háji a propadli jste peklu. Musíte splnit vše do puntíku a když na něco zapomenete, tak vás zaměstnanec ochotně napráší, jakmile se naněj kysele podíváte.
Modros

4. 2. 2025, 10:13

Marat píše: 4. 2. 2025, 8:32 Také přispěji.
Přiznat úřadům co opravdu děláte je nebezpečné. Vpodstatě se dostanete mezi "vyvolené" na které se bude uplatňovat šikana, buzerace, pokutičky.
Je důležité počítat, protože byrokratické zatížení je devastující a patrně nejhorší v EU. Základ je mít ŽL na volnou, úplně základní činnost. Ideálně služby..prodej/nákup. Na to stačí obývák a úředník se nechytá. To že máte někde pronajatou halu s portálem a tam 10 vláknových laserů maká ve dne v noci, je vaše hobby. Že si ty lasery koupíte na IČ bez DPH také nevadí, protože to může rozporovat jen FU a ŽL do toho nic není. Navíc, by jste museli nakupovat za miliony, aby si toho vůbec všimli. Taky jste si ty lasery koupili "na opravu a prodej" a že vám ta oprava bude trvat 10 let je váš problém. FU to nijak nerozporuje, když máte odpočty vpořádku.
Jinak se vyplatí mít schopnou účetní firmu.

Jo, jakmile máte zaměstnance, tak jste v háji a propadli jste peklu. Musíte splnit vše do puntíku a když na něco zapomenete, tak vás zaměstnanec ochotně napráší, jakmile se naněj kysele podíváte.
já mám 5 zaměstnancu už 15 let a funguje to...žádné plameny a čerty nevidím....ano mám splněno vše do puntiku....a stojí to nemálo práce a peněz to vše splnit..tady v Praze .....ale popisuješ to tu jako by všichni měli dělat černotu a všichni by měli srát na stát...paráda...to je řešení
chápu že hrábnout do svého bolí
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“