CNC soustruh SPM 16 - porucha pohonu

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
testone
Sponzor fora

4. 2. 2025, 7:05

Ten skleněný kotouček je prasklý nebo odlepený z nosiče?
jestli je jen odlepený, nalepil bych ho vteřiňákem zpátky
u pár enkodérů jsem to udělal, choděj už 20 let
Hajdošům by asi vstávaly vlasy hrůzou :D
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Meki

4. 2. 2025, 7:24

Narex píše: 4. 2. 2025, 6:11 Takže si overil príčinu ako som vravel. super :wink:
Pozri na ebay druhý encoder. Doma to nenastavíš tak lahko.
Myslím že mám doma tieto isté encodery
Už nebylo co ztratit tak jsem to kuchnul.
jaký je postup jak se tyto siemensácké serva nastavují? Poznačil jsem si rysky kde to šlo ale předpokládám že stačit nebude

Předpokládám nějak takto ale nikdy jsem to nedělal:
https://www.youtube.com/watch?v=H0UBJDqluQw
Hlavně nevím kde by se dal na modulu simodrive tento režim nastavit
Meki

4. 2. 2025, 7:35

testone píše: 4. 2. 2025, 7:01 myslím že u tohohle enkodéru na přesné poloze proti cívkám statoru serva nezáleží
už jen proto, že rotor enkodéru je natvrdo (na kuželu) na hřídeli serva, stator enkodéru je "v luftě" a jen je tam pružinka která zachytává jeho reakci
alespoň to tak bylo ve všech případech co jsem viděl
taky z toho enkodéru leze podstatně vyšší kmitočet než je silovina co napájí stator
co jsem viděl, tak tam ještě bude resolver - malý třífázový generátor napětí s kotvou s permanentním magnetem
jeho signál se používá pro řízení komutace
seřizuje se to tak, že se na stolici servo roztočí vnějším napětím a natáčením statoru resolveru a sledováním na dvoukanálovém osciloskopu se poloha statoru resolveru nastaví tak, aby mezi jeho výstupem a tím vnějším napájecím napětím byl na příslušné fázi minimální fázový posuv
Děkuju za info
Resolver zde není, jen signály A, B (sinus, cosinus 2048pul/rev), C, D, (sinus, cosinus - 1 perioda na otáčku, to budou asi ty signály pro komutaci jak píšeš) a R (1pulz/ot)

testone píše: 4. 2. 2025, 7:05 Ten skleněný kotouček je prasklý nebo odlepený z nosiče?
jestli je jen odlepený, nalepil bych ho vteřiňákem zpátky
u pár enkodérů jsem to udělal, choděj už 20 let
Hajdošům by asi vstávaly vlasy hrůzou :D
Měl jsem v plánu epoxid, ale jestli stačí vteřiňák tak tím lépe :)
Je částečně odlepené a částečně prasklé, naštěsti šikovně prasklo a nemělo by to funkci vadit. Jak moc asi může ten skleněný disk radiálně házet? je to v rámci stovek nebo i desetin? do stovečky se mi to asi nepovede
Přílohy
P_20250204_203112_1.jpg
Narex

4. 2. 2025, 7:47

testone píše: 4. 2. 2025, 7:01 myslím že u tohohle enkodéru na přesné poloze proti cívkám statoru serva nezáleží
už jen proto, že rotor enkodéru je natvrdo (na kuželu) na hřídeli serva, stator enkodéru je "v luftě" a jen je tam pružinka která zachytává jeho reakci
alespoň to tak bylo ve všech případech co jsem viděl
taky z toho enkodéru leze podstatně vyšší kmitočet než je silovina co napájí stator
co jsem viděl, tak tam ještě bude resolver - malý třífázový generátor napětí s kotvou s permanentním magnetem
jeho signál se používá pro řízení komutace
seřizuje se to tak, že se na stolici servo roztočí vnějším napětím a natáčením statoru resolveru a sledováním na dvoukanálovém osciloskopu se poloha statoru resolveru nastaví tak, aby mezi jeho výstupem a tím vnějším napájecím napětím byl na příslušné fázi minimální fázový posuv
Nie nie je tam resolver a áno myslíš zle, encoder sa nastavuje na stolici
Pekný večer
testone
Sponzor fora

4. 2. 2025, 7:51

já jsem si tenkrát jen vytočil nějaký středící kroužek z kousku silonu
ale jak moc to šmajdá jsem potom neřešil
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
testone
Sponzor fora

4. 2. 2025, 7:51

Narex píše: 4. 2. 2025, 7:47
testone píše: 4. 2. 2025, 7:01 myslím......
posuv
Nie nie je tam resolver a áno myslíš zle, encoder sa nastavuje na stolici
Pekný večer
jo, tohle je asi něco novějšího
Meki

5. 2. 2025, 8:07

Povedlo se, soustruh už zase maká. :)
Nakonec jsem tu clonu přilepil jak píše testone. Sice až na 3 pokus, napoprvé lepidlo začalo lepit dřív než jsem stihl poskládat středící kroužek... :lol: . Napodruhé házela clona axiálně a napětí signálu na výstupu stejně jako na začátku kolísalo, ale napotřetí už jsem si to ohlídal. Teda ten vteřiňák drží jako čert, musel jsem to močit do acetonu a zahřívat aby povolil.

Zdá se mi že mírné radiální házení tolik nevadí ale axiálně cca 0.1mm už je moc, stejně jako axiální poloha, dělá to s tím napětím na výstupu divy.

Poznačil jsem si na hřídeli rysku vůči které lezl index signál z enkodéru, takto jsem to poskládal a vše funguje. Ten signál R není moc přesný, nemá ostrou hranu, předpokládám že jsem se trefil tak na +-5°

To by mě zajímalo jak funguje ta komutace, když jsou třeba synchronní AC serva které mají jen A,B,Z TTL enkodér, tak vlastně tyto signály jsou pro určení polohy kotvy po startu nepoužitelné, leda by servo po startu cuklo a našlo index Z, což se neděje. Napadá mě jedině že by si driver uměl nějak změřit polohu rotoru přes cívky. Jak to vlastně je?
Narex

5. 2. 2025, 10:40

Nemám slov :D :D
Meki

6. 2. 2025, 11:26

Narex píše: 5. 2. 2025, 10:40 Nemám slov :D :D
No jsme češi, žejo, :D až budeme mít platy jako v německu tak taky půjdeme do heidnu a koupíme nový :)
gekonko

6. 2. 2025, 12:23

Meki píše: 5. 2. 2025, 8:07 To by mě zajímalo jak funguje ta komutace, když jsou třeba synchronní AC serva které mají jen A,B,Z TTL enkodér, tak vlastně tyto signály jsou pro určení polohy kotvy po startu nepoužitelné, leda by servo po startu cuklo a našlo index Z, což se neděje. Napadá mě jedině že by si driver uměl nějak změřit polohu rotoru přes cívky. Jak to vlastně je?
Ano meria sa to.
Podla odozvy na vf signal po zapnuti pulzov.
Napr pri asynchron. motore bez enkodera sa zase pouziva spatne EMF na zistenie skutocnych otacok (sklzu).
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“