jestli je jen odlepený, nalepil bych ho vteřiňákem zpátky
u pár enkodérů jsem to udělal, choděj už 20 let
Hajdošům by asi vstávaly vlasy hrůzou

Už nebylo co ztratit tak jsem to kuchnul.
Děkuju za infotestone píše: ↑4. 2. 2025, 7:01 myslím že u tohohle enkodéru na přesné poloze proti cívkám statoru serva nezáleží
už jen proto, že rotor enkodéru je natvrdo (na kuželu) na hřídeli serva, stator enkodéru je "v luftě" a jen je tam pružinka která zachytává jeho reakci
alespoň to tak bylo ve všech případech co jsem viděl
taky z toho enkodéru leze podstatně vyšší kmitočet než je silovina co napájí stator
co jsem viděl, tak tam ještě bude resolver - malý třífázový generátor napětí s kotvou s permanentním magnetem
jeho signál se používá pro řízení komutace
seřizuje se to tak, že se na stolici servo roztočí vnějším napětím a natáčením statoru resolveru a sledováním na dvoukanálovém osciloskopu se poloha statoru resolveru nastaví tak, aby mezi jeho výstupem a tím vnějším napájecím napětím byl na příslušné fázi minimální fázový posuv
Měl jsem v plánu epoxid, ale jestli stačí vteřiňák tak tím lépe
Nie nie je tam resolver a áno myslíš zle, encoder sa nastavuje na stolicitestone píše: ↑4. 2. 2025, 7:01 myslím že u tohohle enkodéru na přesné poloze proti cívkám statoru serva nezáleží
už jen proto, že rotor enkodéru je natvrdo (na kuželu) na hřídeli serva, stator enkodéru je "v luftě" a jen je tam pružinka která zachytává jeho reakci
alespoň to tak bylo ve všech případech co jsem viděl
taky z toho enkodéru leze podstatně vyšší kmitočet než je silovina co napájí stator
co jsem viděl, tak tam ještě bude resolver - malý třífázový generátor napětí s kotvou s permanentním magnetem
jeho signál se používá pro řízení komutace
seřizuje se to tak, že se na stolici servo roztočí vnějším napětím a natáčením statoru resolveru a sledováním na dvoukanálovém osciloskopu se poloha statoru resolveru nastaví tak, aby mezi jeho výstupem a tím vnějším napájecím napětím byl na příslušné fázi minimální fázový posuv
jo, tohle je asi něco novějšího
Ano meria sa to.Meki píše: ↑5. 2. 2025, 8:07 To by mě zajímalo jak funguje ta komutace, když jsou třeba synchronní AC serva které mají jen A,B,Z TTL enkodér, tak vlastně tyto signály jsou pro určení polohy kotvy po startu nepoužitelné, leda by servo po startu cuklo a našlo index Z, což se neděje. Napadá mě jedině že by si driver uměl nějak změřit polohu rotoru přes cívky. Jak to vlastně je?