Epoxidové pryskyřice jako podklad pod lineáry?
Dělat z někoho blbce, nebo se mu pošklebovat je vcelku snadné a na tomhle fóru oblíbené, v poslední době čím dál tím víc. Tím nemyslím příspěvek přede mnou, ale všeobecně.
Já sám jsem kdysi (cca před 8 lety) taky řešil problém jak udělat drážku na lineár na 30mm tlusté broušené desce. Samozřejmě se mi to nepovedlo a musel jsem použít náhradní řešení. Epoxy - přesněji speciální lepidlo na kov, co se s ním lepí křídla letadel. (třeba L29) Absence opěrné hrany je nepříjemná, ale i to jde vyřešit. Abych si ulehčil práci při případné výměmě lineárů, přilepil jsem tímhle lepidlem broušenou lištu k usazenému lineáru a pohoda. Při proměřování geometrie jsem zjistil, že na 650 mm délky jsem "ulítnul" něco okolo 0,1mm. Tak jsem to dohnal osou Y a ejhle, vše OK. Celá mašina naprosto běžně drží 0,05 mm jak v duralu 7075, tak i v 12060. Rozměry jsou 480x650mm, ale obrobky do 150mm.
Proč o tom píšu, minulý rok jsem udělal nějakou dietní chybu s mazáním a zadřel se mi jeden vozík. Protože nedení bylo použité už jako starší, koupil jsem nové, těžce předepnuté. Jeden lineár jsem sundal snadno, ten ruhý s opěrnou přilepenou deskou ne. Prostě to lepidlo přilepilo lineár s kaleným povrchem ke kalené desce tak, že po použití síly (značné) zůstaly na desce 3 kousky urvaného povrchu lineáru. Zbytek je jasnej, kompletní demontáž, sehnat brusírnu a ještě to není komplet smontované, protoža byly nějaké choroby .....
Samozřejně mi přišla lukrativní zakázka zrovna na tuhle mašinku.
Epoxy - mezi námi hobíky dvou a více složkové lepidlo bych v žádném případě nezatracoval, protože to je moderní vysoce efektivní technologie. Akorát musí člověk vědět, co použít. Já sám "dělám" plasty SLS 3D tisk, používám lepidla a to vše v průmyslovém nasazení 24/7 a ještě se mi nic "neutrhhlo".
Ovšem samonivelační epoxy je krásné sci-fi.
Já sám jsem kdysi (cca před 8 lety) taky řešil problém jak udělat drážku na lineár na 30mm tlusté broušené desce. Samozřejmě se mi to nepovedlo a musel jsem použít náhradní řešení. Epoxy - přesněji speciální lepidlo na kov, co se s ním lepí křídla letadel. (třeba L29) Absence opěrné hrany je nepříjemná, ale i to jde vyřešit. Abych si ulehčil práci při případné výměmě lineárů, přilepil jsem tímhle lepidlem broušenou lištu k usazenému lineáru a pohoda. Při proměřování geometrie jsem zjistil, že na 650 mm délky jsem "ulítnul" něco okolo 0,1mm. Tak jsem to dohnal osou Y a ejhle, vše OK. Celá mašina naprosto běžně drží 0,05 mm jak v duralu 7075, tak i v 12060. Rozměry jsou 480x650mm, ale obrobky do 150mm.
Proč o tom píšu, minulý rok jsem udělal nějakou dietní chybu s mazáním a zadřel se mi jeden vozík. Protože nedení bylo použité už jako starší, koupil jsem nové, těžce předepnuté. Jeden lineár jsem sundal snadno, ten ruhý s opěrnou přilepenou deskou ne. Prostě to lepidlo přilepilo lineár s kaleným povrchem ke kalené desce tak, že po použití síly (značné) zůstaly na desce 3 kousky urvaného povrchu lineáru. Zbytek je jasnej, kompletní demontáž, sehnat brusírnu a ještě to není komplet smontované, protoža byly nějaké choroby .....

Epoxy - mezi námi hobíky dvou a více složkové lepidlo bych v žádném případě nezatracoval, protože to je moderní vysoce efektivní technologie. Akorát musí člověk vědět, co použít. Já sám "dělám" plasty SLS 3D tisk, používám lepidla a to vše v průmyslovém nasazení 24/7 a ještě se mi nic "neutrhhlo".
Ovšem samonivelační epoxy je krásné sci-fi.
Ahoj,
plánuji přilepit k nerezovému profilu 20x20x1 lineární vedení MGN12 o délce 1200mm. Uvažuju o použití dvousložkového epoxidového lepidla Loctite 9466 (nebo jiného podobného), které by mělo dobře fungovat na nerez a lineárním vedení. Máte někdo zkušenosti s lepením lineárních vedení?
Aplikace je tentokrát 3D tiskárna.
plánuji přilepit k nerezovému profilu 20x20x1 lineární vedení MGN12 o délce 1200mm. Uvažuju o použití dvousložkového epoxidového lepidla Loctite 9466 (nebo jiného podobného), které by mělo dobře fungovat na nerez a lineárním vedení. Máte někdo zkušenosti s lepením lineárních vedení?
Aplikace je tentokrát 3D tiskárna.
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
Zkusím si odpovědět.
S pomocí AI jsem si nechal vygenerovat postup jak bych chtěl postupovat.
Postup:
1. Příprava povrchu:
• Zdrsněte povrch lineáru i profilu smirkovým papírem zrnitosti P120–P180.
• Po zdrsnění povrchy pečlivě očistěte a odmastěte IPA nebo acetonem.
2. První fixace:
• Vycentrujte lineární vedení na střed profilu.
• Vyvrtejte a narežte závity M3 pouze pro krajní otvory vedení.
• Naneste tenkou vrstvu Loctite 9466 na vedení i profil.
• Sešroubujte vedení s profilem přes krajní otvory.
3. Zajištění rovinnosti:
• Položte sestavu na rovnou plochu stolu pro vertikální rovinnost.
• Horizontální rovinnost zajistíte dotlačením vedení k rovné liště (přípravek).
• Stáhněte sestavu upínkami střední silou, aby nedošlo k deformaci profilu.
4. Vytvrzení:
• Nechte lepidlo vytvrdnout 48 hodin při pokojové teplotě.
5. Dokončení:
• Dovrtejte zbylé otvory a dorežte závity.
• Dotáhněte všechny šrouby na optimální moment 0,5-0,6Nm.
Cílem je zkonstruovat lehký, pevný portál s minimálním průhybem, který se ani vlyvem změny teplot zásadně nezkroutí.
S pomocí AI jsem si nechal vygenerovat postup jak bych chtěl postupovat.
Postup:
1. Příprava povrchu:
• Zdrsněte povrch lineáru i profilu smirkovým papírem zrnitosti P120–P180.
• Po zdrsnění povrchy pečlivě očistěte a odmastěte IPA nebo acetonem.
2. První fixace:
• Vycentrujte lineární vedení na střed profilu.
• Vyvrtejte a narežte závity M3 pouze pro krajní otvory vedení.
• Naneste tenkou vrstvu Loctite 9466 na vedení i profil.
• Sešroubujte vedení s profilem přes krajní otvory.
3. Zajištění rovinnosti:
• Položte sestavu na rovnou plochu stolu pro vertikální rovinnost.
• Horizontální rovinnost zajistíte dotlačením vedení k rovné liště (přípravek).
• Stáhněte sestavu upínkami střední silou, aby nedošlo k deformaci profilu.
4. Vytvrzení:
• Nechte lepidlo vytvrdnout 48 hodin při pokojové teplotě.
5. Dokončení:
• Dovrtejte zbylé otvory a dorežte závity.
• Dotáhněte všechny šrouby na optimální moment 0,5-0,6Nm.
Cílem je zkonstruovat lehký, pevný portál s minimálním průhybem, který se ani vlyvem změny teplot zásadně nezkroutí.
lepidlo Loctite 9466 mám, používám i jiné a zapomeň že to dlouhodobě udrží.
Ty lepidla obecně mají problém v pomalém uvolňování od kraje a spoj se rozlepí, protože roztažnost a pohyb kovů při průhybu nedají.
Můžeš jej použít jedině když bude profil přišroubovaný kompletně, 1mm profilu je na závit v poho.
Nebo si sežeň lepidlo karoserii K5 BMW, to je houževnaté a neodlupuje se.
Rozhodně nešroubovat jen krajní otvory, při lepení pouze lepit a plošně stáhnout.
Ty lepidla obecně mají problém v pomalém uvolňování od kraje a spoj se rozlepí, protože roztažnost a pohyb kovů při průhybu nedají.
Můžeš jej použít jedině když bude profil přišroubovaný kompletně, 1mm profilu je na závit v poho.
Nebo si sežeň lepidlo karoserii K5 BMW, to je houževnaté a neodlupuje se.
Rozhodně nešroubovat jen krajní otvory, při lepení pouze lepit a plošně stáhnout.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Ano, přesně takový je i plán. V bodě č. 5 se dovrtají všechny otvory a lineární vedení se přišroubuje po celé délce. Nemám vůbec představu, jak moc může být nerezový profil zkroucený, takže počítám s nejhorší variantou a zvolil jsem právě toto řešení, které by mělo umožnit co nejpřesnější usazení.
Klidně bych tento krok i outsourcoval, kdyby v tom měl někdo praxi.
Klidně bych tento krok i outsourcoval, kdyby v tom měl někdo praxi.
-
- Kontaktovat uživatele:
zdar
, pár s lepením kov laminát už mám
lepení hliníku ke karbonovému laminátu se my osvědčilo
pryslkyřice od havla Lh160+ tužidlo + mletá bavlna pro zahuštění aby epoxid nevytekl
povrch hliníku či železa opískovaný (broušený povrch 80kou nedrží)
pak isopropylem odmastit a do druhého dne je to tvrdé
a nezorpadá se to ani při 90 stuních
jediné jak se zabrání aby se to nepřilepilo kam nemá je separační vosk co je k laminování
, pár s lepením kov laminát už mám
lepení hliníku ke karbonovému laminátu se my osvědčilo
pryslkyřice od havla Lh160+ tužidlo + mletá bavlna pro zahuštění aby epoxid nevytekl
povrch hliníku či železa opískovaný (broušený povrch 80kou nedrží)
pak isopropylem odmastit a do druhého dne je to tvrdé
a nezorpadá se to ani při 90 stuních
jediné jak se zabrání aby se to nepřilepilo kam nemá je separační vosk co je k laminování
cnc routr 125x400 cm + truhlářské stroje
www.facebook.com/truhlarnadvoracek
www.facebook.com/truhlarnadvoracek