Zdar všem,
Prosím o váš názor, jak upnout tuhle vidlici, abych vyvrtal v dolní nejširší části díru o konečném průměru 15mm. Materiál je 11523. Díra bude průchozí o celkové délce 80mm. Půjde do ní hřídel a obojí se následně svrtá a skolíkuje.
Budu to vrtat na frézce. Lepší stroj na to nemám. Jde mi hlavně o to, aby to nikam neuhlo w vyvrtalo se to na jedno upnutí. Nejraději bych to upnul vertikálně. Bude to muset být přímo na stole, protože už by nezůstalo místo na delší vrták a vystružník.
Dik za rady
A ještě rozměry
Vrtani - jak to upnout?
-
- Kontaktovat uživatele:
Sm16, Avia Fnb25, Jones&Shipman 540ap
- Zdenek Valter
No a vyfrézovat to třeba menší frézou třeba 10 či 12 a pak to provrtat tou 15 pak už by to uhnout nemělo.
Pokud máš třeba vyvrtávací hlavu tak případně tou.
Jnak než na stojáka to asi nepůjde.
Pokud máš třeba vyvrtávací hlavu tak případně tou.
Jnak než na stojáka to asi nepůjde.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
No, pokud ti jde o přesnou díru aby to běželo a sedělo, tak poslední operace je nožem. Viz kniha přesné vrtání děr
Tohle bych u sebe položil na placato na stůl (přesněji na kostku) provrtal 12 -13 vrtákem, znova si to zkontroloval hodinkama že to mám všechno v rovinách, nahodil Sigmu, do ní čelní šperhák, díru bych začistil po vrtání, a zbytek rozdělil na 3 špony, abych viděl co mi to dělá za povrch a kolik ubere při tom vyložení, první zkušební, druhá potvrzovací s korekcí a třetí na čisto.
Na frézce to buď postavíš do svěráku, nebo pokud můžeš otočit hlavu o 90st. A tím získáš prostor.
Nebo další možnost do soustruhu, buď na lícní desku, a nebo do nožovky a vrták / hlavu dát do sklíčidla...

Tohle bych u sebe položil na placato na stůl (přesněji na kostku) provrtal 12 -13 vrtákem, znova si to zkontroloval hodinkama že to mám všechno v rovinách, nahodil Sigmu, do ní čelní šperhák, díru bych začistil po vrtání, a zbytek rozdělil na 3 špony, abych viděl co mi to dělá za povrch a kolik ubere při tom vyložení, první zkušební, druhá potvrzovací s korekcí a třetí na čisto.
Na frézce to buď postavíš do svěráku, nebo pokud můžeš otočit hlavu o 90st. A tím získáš prostor.
Nebo další možnost do soustruhu, buď na lícní desku, a nebo do nožovky a vrták / hlavu dát do sklíčidla...
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Jo on má nástrojovku, tak v tom případě je to na pohodu, stůl pryč a postup jak na tý vyvrtávačce. To tam dostaneš i ten výstružník. Vrták, nožem srovnat díru, projet výstružníkem.
Otázka pak ještě bude skutečný rozměr té hřídele, aby to nekvedlalo, to bys pak zůstal u toho nože.
Otázka pak ještě bude skutečný rozměr té hřídele, aby to nekvedlalo, to bys pak zůstal u toho nože.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
-
- Kontaktovat uživatele:
Dik chlapi. Tu Sigmu nebo něco podobného musím pořešit. Už se mi několikrát stalo, že ji bylo třeba a obyčejná vyvrtavaci hlava na to nestačila.
Nejspíš asi sundám vertikální hlavu a projedu to horizontálně.
Jsou to výpalky, takže si to předtím ještě vyhrubuju, ať to ve sveraku sedí.
Nejspíš asi sundám vertikální hlavu a projedu to horizontálně.
Jsou to výpalky, takže si to předtím ještě vyhrubuju, ať to ve sveraku sedí.
Asi bych to řešil v soustruhu.Sice se všelikým přesnějším (především opravným) vrtáním zabejvám poměrně dost,tudíž nářadí mi nebude chybět,ale tohle je tak pohodlnej tvar,že si o to prostě říká.Jen připomenu,že bys měl všechny strany toho výpalku( teda konkrétně ty plochy,kde bude díra startovat a končit) okopat frézou od vrstvy bordelu a zlepšené vrstvy v místech řezu.To je totiž místo,kde může vzniknout nesrovnalost..
-
- Kontaktovat uživatele:
no jo, jen by se mi hodilo neco podobneho, jako mela sv18. Tam bych si to upnul nalezato a vycentroval. Ta dira je sice pruchozi, ale hluboka 80mm, takze by to bylo hodne vylozene. Nebo je nejaky figl na to, jak upnout podobny obrobek s velkym vylozenim?
Určite by som to vrtal na frézke. Ideálna je na to krížová hlava, ale aj klasická zvislá sa dá otočiť do vodorovnej polohy. Tam by bol síce problém s nízkym zverákom, no buď sa dá podložiť, alebo, ak je, použiť otočno -naklápocí zverák, ktorý by mal byť dosť vysoký, aby to vydalo. Vyindigovať hlavu, zverák a nemôže ten otvor uhnúť.
Sundej stůl a upni to naplacato na svislý stul
Od toho na nástrojových frezkach je
Od toho na nástrojových frezkach je
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;