Řetěz 20B výjde na všechny kontroly. U 16B jsem měl problém s otlačením, jak píšete.
Jaké kola používají, to nevím. Některé katalogy vůbec žádné parametry ani nezveřejní, některé tam při nejlepším mají typ řetězu a převodový poměr, to je vše.
Výkon 3.5kW už je na jeden řetěz: P=Mk . omega, kde Mk=90.2Nm
Řetězový převod
Taky tam mám určitou nejistotu ve směru rotace řetězu. Co jsem našel, tak někteří výrobci uvedli, že se kotory toči po směru hodin, což je i logické, jelikož se nože pak lépe zavrtají do zeminy, a podle literatury je to hlavní rozdíl od některých kypřičů. Problém je, že potom bych měl taženou spodní větev řetězu, tím pádem odlehčená větev s průvěsem by byla na hoře, což mi nepříjde úplně správné z hlediska bezpečnosti. Napadlo mě přidat do středu řetězu malé napínací kolečko, které by řešilo tento průvěs.
- Přílohy
-
- Snímek obrazovky 2025-02-19 192133.png (9.7 KiB) Zobrazeno 1194 x
Jde z těch katalogu vyčist, počet zubu?
Možná bych použil napinací lyžinu než kolečko.
Ještě mě napada varianta dvě napinací kolečka. Každe poblíž těch hlavních a bylo by více válečku v zaběru.
Ten tlak je pouze na jeden váleček nebo více? On totiž výchazí lehce více, v praxi by to asi jen více opotřebovalo stykové plochy válečku a řetezky, možna by to asi nebylo poznát.
Možná bych použil napinací lyžinu než kolečko.
Ještě mě napada varianta dvě napinací kolečka. Každe poblíž těch hlavních a bylo by více válečku v zaběru.
Ten tlak je pouze na jeden váleček nebo více? On totiž výchazí lehce více, v praxi by to asi jen více opotřebovalo stykové plochy válečku a řetezky, možna by to asi nebylo poznát.
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Prověšení nahoře je správně, platí to i pro klínové a ostatní řemeny. Je to kvůli většímu úhlu opásání.Jenda66 píše: ↑19. 2. 2025, 6:21 Taky tam mám určitou nejistotu ve směru rotace řetězu. Co jsem našel, tak někteří výrobci uvedli, že se kotory toči po směru hodin, což je i logické, jelikož se nože pak lépe zavrtají do zeminy, a podle literatury je to hlavní rozdíl od některých kypřičů. Problém je, že potom bych měl taženou spodní větev řetězu, tím pádem odlehčená větev s průvěsem by byla na hoře, což mi nepříjde úplně správné z hlediska bezpečnosti. Napadlo mě přidat do středu řetězu malé napínací kolečko, které by řešilo tento průvěs.
Z praxe, když máš u řetězu v záběru dostatečný počet zubů, tak je fuk, kde se to prověsí ...
To mě taky napadlo, jelikož se ještě zvlášť počítá bezpečnost na přetržení, takže tento lehce větší tlak, by mohl pouze způsobit trochu větší opotřebení.