Pořízení frézky

"Zdroje tu jsou"
Odpovědět
miv

28. 2. 2025, 11:24

DwPetr píše: 28. 2. 2025, 10:48 Já zase našel na Alíku hromadu věcí Milwaukee... docela by mě to zajímalo ve srovnání s originálama co mám, jestli jsem si náhodou nekoupil jen dobrej pocit.
To Ti mohu říci. Originál Milwaukee je vyráběn v Číně také. Mám hodně nářadí Milwaukee, protože jsem si je oblíbil. Na většině je napsáno made in china. Ale - je zřejmé, že si drží kontrolu kvality. Převodovky jsou kovové, rychloupínací sklíčidla drží atd. Ty jsem však kupoval tady přímo od zastoupení Milwaukee.
Naposledy jsem koupil jednu aku 18V vrtačku Milwaukee na Ali - za neuvěřitelných cca 1500 Kč a je horší. Přesněji sama o sobě je dobrá, ale rychloupínací sklíčidlo je méně kvalitní, protože při utahování nedrží pozici. Normálně to je tak, že se ta rychloupínací sklíčidla zamknou a dají se dotáhnout. Toto laciné se nezamkne dostatečně a trochu se protáčí, takže používám k dotažení pomoc motoru.
miv

1. 3. 2025, 3:44

DwPetr píše: 27. 2. 2025, 6:34 Předesílám že je mi úplně jedno jak kdo co dělá, přihodím jen pár svých postřehů

1) jestli má mít chlazení/mazání smysl, tak jen když tam teče proudem. To štětečkování, kapání kapátkem je akorát na 2 věci. Nástroj akorát dostává teplotní kopance, a mazání končí s první šponou, a výplach se nekoná vůbec.
Ještě jsem podstavu nenaplnil, ale vyzkoušel jsem si chlazení postřikovačem od Wurtha, který umožnuje plynulý proud kapaliny díky natlakované nádobce a slušnému ventilu. Musím říci, že máš jednoznačně pravdu. Obráběl jsem s tím hliník a i při větší hloubce je ten výsledek nebe a dudy proti předchozí metodě, kdy jsem sporadicky kapal. Jediná nevýhoda je více bordelu. S tím se ale srovnám.
Jen mám teď vnitřní dilema, protože mám koupen desetilitrový kanystr s emulzí a je mi jí líto. Když koupím řezný olej, emulze mi nebude k ničemu.
DwPetr

1. 3. 2025, 4:01

To silnější chlazení má ještě jednu výhodu, donutí tě udělat lepší krytování, a tím ubude i toho bordelu. Např. plechovou "misku" kolem svěráku, nebo alespoň krycí plechy.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Charon
Sponzor fora

1. 3. 2025, 4:37

Taky chladím emulzí, ale s tímhle, nemůžu najít český odkaz...

https://www.amazon.co.jp/-/en/NOGA-MC17 ... B005P07TSQ
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
DwPetr

1. 3. 2025, 5:00

H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
miv

1. 3. 2025, 5:37

Toto v dalším kole. :D
miv

1. 3. 2025, 5:39

Charon píše: 1. 3. 2025, 4:37 Taky chladím emulzí, ale s tímhle, nemůžu najít český odkaz...

https://www.amazon.co.jp/-/en/NOGA-MC17 ... B005P07TSQ
Je to přímo na jejich zastoupení u nás. Včera jsem na to koukal. Viz diskuse výše.
zverodoktor

1. 3. 2025, 7:11

DwPetr píše: 27. 2. 2025, 9:37 To si musí každej vyzkoušet co mu vyhovuje. Ale třeba do tý malý frézky, bych nad ničím jiným ani nepřemejšlel.
Nad olejom na chladenie na FN25 rozmýšľam aj ja. Stefan Gotteswinter má pekný diel práve o použití oleja na jeho Deckel FP1, kde rozoberá výhody a nevýhody pri použití na malej frézke.
https://www.youtube.com/watch?v=k0PmV-l2kkM
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
miv

1. 3. 2025, 7:30

zverodoktor píše: 1. 3. 2025, 7:11
DwPetr píše: 27. 2. 2025, 9:37 To si musí každej vyzkoušet co mu vyhovuje. Ale třeba do tý malý frézky, bych nad ničím jiným ani nepřemejšlel.
Nad olejom na chladenie na FN25 rozmýšľam aj ja. Stefan Gotteswinter má pekný diel práve o použití oleja na jeho Deckel FP1, kde rozoberá výhody a nevýhody pri použití na malej frézke.
https://www.youtube.com/watch?v=k0PmV-l2kkM
Zaujal mne také řetízek, který používá jako vedení olejového proudu do odkapové jímky. To použiju.
Zbýňa

1. 3. 2025, 8:29

Tak přispěju také se svými zkušenostmi. Používám emulzi v soustruhu, konvenční frézce, CNC frézce, pile. Měl jsem ERO SB, Fuchs ecocool, Moll makromill a teďka opět Fuchs. Nikdy se mi emulze nezkazila, že by zasmrádla, ale vždy jsem měl v nádržích klubo oholených měděných drátů (mimo prostor čerpadla). Měním jí tak cca jednou za dva roky, jinak jenom dolévám, čerstvou emulzí. Vždycky jsem jí míchal s vlažnou vodou z vodovodu a postupem voda do oleje, což je asi nesprávně, ale nikdy jsem neměl problémy. Používám koncentraci 8 procent, nic nerezne, svěráky i stoly jsou pěkně čisté, pouze pod delší dobu upnutými svěráky je pak tmavší flek. S úklidem to nepřeháním, prostě co steče steče, zbytek uschne a zůstaně mastný stůl. Nějaký kapátka a foukátka mě zatím neoslovila, prostě potřebuju proudem vyplachovat špony z frézovaný drážky a třeba při vystružování většími průměry to tam taky peru co to dá. Nádrže v nohách nejsou pro čištění moc šikovný, ale používám je, protože je to kompaktní, ovládání a napájení čerpadla je na mašině. Nikde nepřekáží externí chlazení. Kdybych snad nad něčím takovým uvažoval, tak bych to rovnou zadělal třeba do kýblu od primalexu a vyhazoval to i se spodkem kýblu a víkem od nového. Použití oleje si nedovedu moc představit a ani v něm spatřuju žádnou výhodu. Chlazení je horší, při použití pro vtání adekvátními otáčkami, kdy to rozhodí špona nebo pro TK frézy , kdy to kolikrát zacáká i mimo kryty musí být zážitek. Všechno kolem omaštěný. Dále, už takhle vynosím spoustu emulze se šponama. U oleje to bude výrazně horší. Olej používám pouze na řezání závitů a obrážení perodrážek.
DwPetr

1. 3. 2025, 8:54

Klidně to tam dej, uvidíš že to nebude špatný.

- když máš hodně špon, tak se ten olej (ta viskozita je cca kolem 20) v nich drží, takže já to třeba nechávám na stole ležet, jinak je to víc ztrátový jak voda, ta steče. Na druhou stranu voda se ztrácí sama ten olej je tam skoro věčně.

- vodu jak zašpiníš, tak už je z toho sajrajt, z toho oleje to sesedá a i po třeba roce nebo dvou ti čerpadlo pořád podává čistej olej.

- voda jak padá rozstřikuje se víc jak ten olej, ten má zase problém když vrtáš, a dělají se dlouhý špony, tak ho ty špony hážou kolem, proto to krytí

- když se ten olej odpařuje, tak se to hůř dejchá, ale na malý frézce toho nedosáhneš nikdy, protože to pod proudem prostě nezahřeješ.

- maximální mazání nástroje, u hss frez je to dost znát zvlášť když obrábíš třeba 42cr, na sucho ta fréza moc dlouho ostří nedrží, na tom oleji je to podstatný rozdíl.

- případný rozstřik po stroji jej konzervuje, oproti emulzi. To samé výplach sklicidel, svěráků. Mívám na stole dlouhodobě upnutý věci, třeba kostku nebo svěrák. Když jde dolů, je pod tím olej. Když by to byla voda, bude tam rez.

- čerpadlo olej normálně bere, je to sice slabší proud než voda, ale pořád dostatečný, na svých videích to mám škrcené.

-potřebuješ mít u sebe hadr, aby sis pořád měl do čeho utírat mastný ruce, když měníš nástroje nebo obrobky.

- oleji trvá dýl než steče ze stolu, takže kdo čistí mašinu po práci, tak z hlediska úspory je lepší dělat to později.

- když ti do toho oleje teče jinej olej třeba z mazání loží, nebo mazniček, tak to ničemu nevadí, misí se.

- když musíš nečekaně přerušit práci a třeba na měsíc odjet, po návratu tě nebude čekat žádný zrzavý překvapení.

Do toho zelenýho Steinela půjde hned taky, akorát tam musím dodělat sběrnou misku pod svěrák aby mě to neteklo po mašině.

Co se frézování samotného týká, tak si pod tím olejem dovolím větší úběry aniž by se mašina začala chovat neklidně.

- ve fabrice kde se hrne a každej den dělá bych zůstal u vody, do těch našich provozů kde se nedělá deně je to akorát

- nekazí se

Jinak emulze mám od motorexu, ale spíš jen kolem 5%+ a brusky mi flekatěj
Axim

1. 3. 2025, 9:42

DwPetr píše: 1. 3. 2025, 8:54 Klidně to tam dej, uvidíš že to nebude špatný.

- když máš hodně špon, tak se ten olej (ta viskozita je cca kolem 20) v nich drží, takže já to třeba nechávám na stole ležet, jinak je to víc ztrátový jak voda, ta steče. Na druhou stranu voda se ztrácí sama ten olej je tam skoro věčně.

- vodu jak zašpiníš, tak už je z toho sajrajt, z toho oleje to sesedá a i po třeba roce nebo dvou ti čerpadlo pořád podává čistej olej.

- voda jak padá rozstřikuje se víc jak ten olej, ten má zase problém když vrtáš, a dělají se dlouhý špony, tak ho ty špony hážou kolem, proto to krytí

- když se ten olej odpařuje, tak se to hůř dejchá, ale na malý frézce toho nedosáhneš nikdy, protože to pod proudem prostě nezahřeješ.

- maximální mazání nástroje, u hss frez je to dost znát zvlášť když obrábíš třeba 42cr, na sucho ta fréza moc dlouho ostří nedrží, na tom oleji je to podstatný rozdíl.

- případný rozstřik po stroji jej konzervuje, oproti emulzi. To samé výplach sklicidel, svěráků. Mívám na stole dlouhodobě upnutý věci, třeba kostku nebo svěrák. Když jde dolů, je pod tím olej. Když by to byla voda, bude tam rez.

- čerpadlo olej normálně bere, je to sice slabší proud než voda, ale pořád dostatečný, na svých videích to mám škrcené.

-potřebuješ mít u sebe hadr, aby sis pořád měl do čeho utírat mastný ruce, když měníš nástroje nebo obrobky.

- oleji trvá dýl než steče ze stolu, takže kdo čistí mašinu po práci, tak z hlediska úspory je lepší dělat to později.

- když ti do toho oleje teče jinej olej třeba z mazání loží, nebo mazniček, tak to ničemu nevadí, misí se.

- když musíš nečekaně přerušit práci a třeba na měsíc odjet, po návratu tě nebude čekat žádný zrzavý překvapení.

Do toho zelenýho Steinela půjde hned taky, akorát tam musím dodělat sběrnou misku pod svěrák aby mě to neteklo po mašině.

Co se frézování samotného týká, tak si pod tím olejem dovolím větší úběry aniž by se mašina začala chovat neklidně.

- ve fabrice kde se hrne a každej den dělá bych zůstal u vody, do těch našich provozů kde se nedělá deně je to akorát

- nekazí se

Ahoj
Moc děkuji za shrnutí výhody nevýhody .
O oleji jsem už dříve uvažoval
Po přečtení tvých osobních zkušeností mě ten olej fakt láká
Dekuji
SCHAUBLIN 53, GACK K15 , Weiler Condor 81, RB40, Avia fnc 25, a další
zverodoktor

1. 3. 2025, 9:57

miv píše: 1. 3. 2025, 7:30
Zaujal mne také řetízek, který používá jako vedení olejového proudu do odkapové jímky. To použiju.
Stefan má vo svojich videách mnoho dobrých nápadov, problém rozvedie a vysvetlí, a nieje skúpy na detaily. Rád pozerám jeho videá a čerpám z nich.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Zbýňa

1. 3. 2025, 10:47

DwPetr píše: 1. 3. 2025, 8:54 Klidně to tam dej, uvidíš že to nebude špatný.

- nekazí se

Nedám, nevidím v tom žádnou výhodu. Používám sice ty mašiny prakticky denně, ale nic se mi nezkazí ani po měsíci nečinnosti.
miv

1. 3. 2025, 11:02

Zbýňa píše: 1. 3. 2025, 10:47 Nedám, nevidím v tom žádnou výhodu. Používám sice ty mašiny prakticky denně, ale nic se mi nezkazí ani po měsíci nečinnosti.
Kolik mědi tam zhruba máte? Zdá se mi, že je klíčová pro "nekazení" chladící kapaliny. Zkusím sehnat něco jako měděnou drátěnku, aby to mělo velkou plochu.
Odpovědět

Zpět na „Kde koupit starší stroje“