DwPetr píše: ↑1. 3. 2025, 8:54
Klidně to tam dej, uvidíš že to nebude špatný.
- když máš hodně špon, tak se ten olej (ta viskozita je cca kolem 20) v nich drží, takže já to třeba nechávám na stole ležet, jinak je to víc ztrátový jak voda, ta steče. Na druhou stranu voda se ztrácí sama ten olej je tam skoro věčně.
- vodu jak zašpiníš, tak už je z toho sajrajt, z toho oleje to sesedá a i po třeba roce nebo dvou ti čerpadlo pořád podává čistej olej.
- voda jak padá rozstřikuje se víc jak ten olej, ten má zase problém když vrtáš, a dělají se dlouhý špony, tak ho ty špony hážou kolem, proto to krytí
- když se ten olej odpařuje, tak se to hůř dejchá, ale na malý frézce toho nedosáhneš nikdy, protože to pod proudem prostě nezahřeješ.
- maximální mazání nástroje, u hss frez je to dost znát zvlášť když obrábíš třeba 42cr, na sucho ta fréza moc dlouho ostří nedrží, na tom oleji je to podstatný rozdíl.
- případný rozstřik po stroji jej konzervuje, oproti emulzi. To samé výplach sklicidel, svěráků. Mívám na stole dlouhodobě upnutý věci, třeba kostku nebo svěrák. Když jde dolů, je pod tím olej. Když by to byla voda, bude tam rez.
- čerpadlo olej normálně bere, je to sice slabší proud než voda, ale pořád dostatečný, na svých videích to mám škrcené.
-potřebuješ mít u sebe hadr, aby sis pořád měl do čeho utírat mastný ruce, když měníš nástroje nebo obrobky.
- oleji trvá dýl než steče ze stolu, takže kdo čistí mašinu po práci, tak z hlediska úspory je lepší dělat to později.
- když ti do toho oleje teče jinej olej třeba z mazání loží, nebo mazniček, tak to ničemu nevadí, misí se.
- když musíš nečekaně přerušit práci a třeba na měsíc odjet, po návratu tě nebude čekat žádný zrzavý překvapení.
Do toho zelenýho Steinela půjde hned taky, akorát tam musím dodělat sběrnou misku pod svěrák aby mě to neteklo po mašině.
Co se frézování samotného týká, tak si pod tím olejem dovolím větší úběry aniž by se mašina začala chovat neklidně.
- ve fabrice kde se hrne a každej den dělá bych zůstal u vody, do těch našich provozů kde se nedělá deně je to akorát
- nekazí se
Jinak emulze mám od motorexu, ale spíš jen kolem 5%+ a brusky mi flekatěj