Dnešní reklamace ledek s firmou T-led

marekzcke

2. 3. 2025, 9:55

Je to asi prirodzena snaha expandovat. Uvedomil som si to az nedavno. Uz 13 rokov som v CR, skusenosti s pristupom obchodnika mam rovnake.
Ale rovnako to vnimaju aj v inych krajinach. Madar, slovak, nemec ci cech.. kazdy tvrdi ze ten druhy to robi lepsie. Snad len poliak a american a rakusak, co je zname... si je vedomy, ze i ked to nieje dokonale, tak co je z domova to sa pocitan a len tak ekonomika silnie.
A som rad, ze sa takato nespokojnost riesi verejne. Staci len vytrvat a moze sa vsetko menit k lepsiemu.
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
pafik

2. 3. 2025, 1:48

tumlik píše: 2. 3. 2025, 9:54
pafik píše: 2. 3. 2025, 8:03 To vypadá jako terestriární specifikum :) - místní x zahraniční. Objednáš mimo republiku, obchod funguje, jak má. Objednáš v ČR, obchod funguje velmi specificky. Můj příklad:
Objednal jsem v Kovonástrojích protlačovací trn na drážku 5 mm. Přišel obratem; až potud OK. Na stránce je i video, jak se to má dělat (ne že bych to neviděl už dřív na trubce u různých trubkotvůrců). Materiál trnu HSS, čili použití jak u vrtáků HSS. Takže ocel 11523, nic moc. Řádně zaplavené olejem. Hned při prvním běhu se vylomil třetí zub, pak další. Při druhém běhu se jich zase vylomilo pár, takže trn je dobrej tak na vypíchnutí oka. I napsal jsem hodnocení. Asi za dvě hodiny mi volal starý pan Čejka. Hezky jsme si pokecali. Nejdřív mě zkoušel, jestli jsem to dělal dobře, pak se přiznal, že už se jim to stalo. Ale že by mě nabídnul vrácení peněz, nebo aspoň výměnu, to ho nenapadlo. I výměnu bych býval bral; zkusil bych protlačování omezit na měkčí materiály, hliník, mosaz. Třeba by to fungovalo. Ale jestli by to fungovalo, to už se nedozvím .... :?
máš nějaký ty odkazy na trubce? já teda všechno co viděl s "protlačováním" tak to byl děs běs, ono problém bude hlavně v tom protlačování vs protahování, já bych to teda určitě radši protáhnul, to protlačení na domácím lisu si s principu nedovedu představit, když je tam jednostraný řezný odpor na zuby to podle mého soudu nemůže dopadnout dobře nikdy, jestli se teda bavíme o takových těch trnech, planžetách, vodících pouzdrech atp.
Uložený to nemám, prostě jsem to kdysi viděl. Kovonástroje maj u těch trnů taky jedno.
Já myslím, že tam jsou dvě podstatný chyby:
- je to prokalený celý, takže křehký. Měl být ten trn zakalenej jen do cca 0,5 mm povrchu. To by šlo udělat tak, že by se vzal materiál k cementování, po vybroušení tvaru se nacementovalo těch 0,5 mm a zakalilo. Jádro by zůstalo houževnatý. Aspoň podle mých chabých znalostí metalurgie :)
- hodně záleží na tvaru zubů; když budou mít moc strmej úhel, budou mít snahu zajíždět dál a dál do materiálu, až se uloměj. Jako ten můj. Když budou naopak mít tupej úhel, tak to budou mít tendenci škrabat a budou se tlačit na vodící váleček. Vychytat ten úhel bude asi jadérko problému. Může se i stát, že na každej materiál bude vhodnej jinej úhel zubů.
Milan199

2. 3. 2025, 1:58

pafik píše: 2. 3. 2025, 1:48 ...
- je to prokalený celý, takže křehký. Měl být ten trn zakalenej jen do cca 0,5 mm povrchu. To by šlo udělat tak, že by se vzal materiál k cementování, po vybroušení tvaru se nacementovalo těch 0,5 mm a zakalilo. Jádro by zůstalo houževnatý. Aspoň podle mých chabých znalostí metalurgie :)
- hodně záleží na tvaru zubů; když budou mít moc strmej úhel, budou mít snahu zajíždět dál a dál do materiálu, až se uloměj. Jako ten můj. Když budou naopak mít tupej úhel, tak to budou mít tendenci škrabat a budou se tlačit na vodící váleček. Vychytat ten úhel bude asi jadérko problému. Může se i stát, že na každej materiál bude vhodnej jinej úhel zubů.
Protahovací trny se kalily indukčně a jenom konec zubu. Byly z nějakého 1985?. Úhel hřbetu se brousil pouze 1° od úhlu k následujícímu zubu. Právě aby to nebylo "hladové" Přídavek na zub byl většinou okolo 0,03.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 3. 2025, 2:25

pafik píše: 2. 3. 2025, 1:48 Uložený to nemám, prostě jsem to kdysi viděl. Kovonástroje maj u těch trnů taky jedno.
ty trny neznám, ani tvar zubů, zakalená ta čína bude v celém průřezu jestli to je teda nějaký HSS což si myslím bude, psal jsem to proto, že pokud chceš něco protlačovat, musí to mít nějaký symetrický tvar, čtyřhran, šestihran, obecně xhran včetně vnitřního ozubení, to ale ten nástroj na drážku není, on bere jakoby jen jednou stranou a teda logicky ti bude dělat tím větší bordel čím menší tloušťku bude brát pokud do toho budeš tlačit, proto jsem psal, že verze s protáhnutím bude rozhodně fungovat, tam jsou ty síly trochu jinak
koukal jsem video, kde nějakej rozumbrada takovou drážku s tímto trnem tlačí na lisu a diví se co to dělá, proč to neví, ale má několik variant včetně špatného nástroje, blbého přípravku atp. trn do luku, přes nějaký podložky, olšový ruce bohužel nezmínil :D
....je rozdíl táhnout a tlačit, u káry asi ne, ale tady rozhodně :wink: on ten nástroj v principu nemusí bejt blbě, každopádně já bych u něj rozhodně nepsal protlačovací, jinak origo protahovací trny jsou řádově delší, nedovedu si to představit třeba u rozměru 2mm to takhle tlačit na lisu :roll:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
r4cv

2. 3. 2025, 3:17

tumlik píše: 2. 3. 2025, 2:25
pafik píše: 2. 3. 2025, 1:48
...je rozdíl táhnout a tlačit, u káry asi ne, ale tady rozhodně :wink: on ten nástroj v principu nemusí bejt blbě, každopádně já bych u něj rozhodně nepsal protlačovací, jinak origo protahovací trny jsou řádově delší, nedovedu si to představit třeba u rozměru 2mm to takhle tlačit na lisu :roll:
mám doma trny z číny od 4mm do asi 10mm šírky drážky.
na každý trn a každý priemer náboja je treba spraviť vodítko trnu. v podstate to nie je problém, zatočiť gulatinu na priemer a spraviť drážku na trn.
robil som zatiaľ asi 10 drážok, do hliníku, ocele, liatiny. naposledy do liatiny, šírka 8mm, dĺžka cca 70mm.
nebol s tým žiadny problém.
namažem olejom, dám pod lis a zatlačím. netlačím ako jelito, pozerám čo to robí. po prvom prechode zmeriam, podložím podľa potreby a spravím druhý prechod na hotovo, resp. pri tejto 8mm to bolo asi na 3x.

možno najdôležitejšie je čím sa to tlačí a dĺžka toho vodítka aspoň 50mm+. ja to robím na LRH3.

edit: trn 2mm má šírku vodiacej časti cca 5mm a dĺžku 127mm, tak na vzper to nebude problém. ostáva tá presnosť vedenia, aby sili pôsobili v osi trnu...
pafik

2. 3. 2025, 6:42

r4cv píše: 2. 3. 2025, 3:17
tumlik píše: 2. 3. 2025, 2:25
pafik píše: 2. 3. 2025, 1:48
...je rozdíl táhnout a tlačit, u káry asi ne, ale tady rozhodně :wink: on ten nástroj v principu nemusí bejt blbě, každopádně já bych u něj rozhodně nepsal protlačovací, jinak origo protahovací trny jsou řádově delší, nedovedu si to představit třeba u rozměru 2mm to takhle tlačit na lisu :roll:
mám doma trny z číny od 4mm do asi 10mm šírky drážky.
na každý trn a každý priemer náboja je treba spraviť vodítko trnu. v podstate to nie je problém, zatočiť gulatinu na priemer a spraviť drážku na trn.
robil som zatiaľ asi 10 drážok, do hliníku, ocele, liatiny. naposledy do liatiny, šírka 8mm, dĺžka cca 70mm.
nebol s tým žiadny problém.
namažem olejom, dám pod lis a zatlačím. netlačím ako jelito, pozerám čo to robí. po prvom prechode zmeriam, podložím podľa potreby a spravím druhý prechod na hotovo, resp. pri tejto 8mm to bolo asi na 3x.

možno najdôležitejšie je čím sa to tlačí a dĺžka toho vodítka aspoň 50mm+. ja to robím na LRH3.

edit: trn 2mm má šírku vodiacej časti cca 5mm a dĺžku 127mm, tak na vzper to nebude problém. ostáva tá presnosť vedenia, aby sili pôsobili v osi trnu...
Jenže ona to údajně není čína, říkal pan Čejka, že si to nechali dělat. Tož asi tak :( .
josef109

2. 3. 2025, 8:25

mám doma trny z číny...
Můžu poprosit o link? Děkuji :)
elbarto

3. 3. 2025, 10:11

Čejka mi stále přijde docela slušný, když se na férovku zeptám co jsou staré zasoby a co dovozy i Indie či Chiny pravdivě odpoví a reklamace řeší docela férově. Za mě kovonástroje ano.
r4cv

3. 3. 2025, 6:12

josef109 píše: 2. 3. 2025, 8:25
mám doma trny z číny...
Můžu poprosit o link? Děkuji :)
Mam to kupene uz par rokov, neviem ci dohladam link
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“