Jaký motor - priorita nízkého hluku
Ahoj,
řeším otázku výběru pohonu pro rotační čerpadlo v kávovaru. Čerpadlo bude regulováno v rozsahu otáček cca 500-1200 rpm. Bádám, jak toto udělat co nejtišší a při minimálních vibracích.
Při použití klasického krokového motoru je jeho provoz stran hluku snesitelný do cca 500-600 rpm (driver DM556). Nad tuto hodnotu se už ozývá nepříjemný hluk. Jedna z možností je použít převod "dorychla" 1:2. Pro čerpadlo potřebuji moment cca 0,6 Nm, což by s použitím motoru NEMA23 neměl být problém (1,5-1,8 Nm).
Dále zvažuji, jestli nepoužít nějaké "tiché" motory a drivery (např. Trinamic), případně closed loop motory. Ale kolem 1000 rpm bude asi hlučné vše (na poměry kávovaru v tichém prostředí). Nenapadají vás nějaké možnosti?
řeším otázku výběru pohonu pro rotační čerpadlo v kávovaru. Čerpadlo bude regulováno v rozsahu otáček cca 500-1200 rpm. Bádám, jak toto udělat co nejtišší a při minimálních vibracích.
Při použití klasického krokového motoru je jeho provoz stran hluku snesitelný do cca 500-600 rpm (driver DM556). Nad tuto hodnotu se už ozývá nepříjemný hluk. Jedna z možností je použít převod "dorychla" 1:2. Pro čerpadlo potřebuji moment cca 0,6 Nm, což by s použitím motoru NEMA23 neměl být problém (1,5-1,8 Nm).
Dále zvažuji, jestli nepoužít nějaké "tiché" motory a drivery (např. Trinamic), případně closed loop motory. Ale kolem 1000 rpm bude asi hlučné vše (na poměry kávovaru v tichém prostředí). Nenapadají vás nějaké možnosti?
No a misto 50 Hz pouzit jinou (spojite menenou) frekvenci?
To by dneska prece nemel byt problem - neni to jen jine pouziti frekvencniho menice?
Porad to zustane synchronni motor, ne?
Nebo byl prilis mechanicky (napr. rezonace a pod.) konstrukcne svazan s 50 Hz?
Neresim jine vlastnosti gramofon. motoru - vykon, tocivy moment ...
Jen mne zaujala ta namitka synchronnosti.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Tak ještě jednou.
BLDC...?
Levné, tiché, dělají i s převodovkou dle libosti, snadno řiditelné i kontrolovatelné pomocí jakéhokoli jednočipu, klidně arduina nebo co ten kávovar řídí. Na výběr výkon, velikost, napětí....
Je toho plnej Alík.
BLDC...?
Levné, tiché, dělají i s převodovkou dle libosti, snadno řiditelné i kontrolovatelné pomocí jakéhokoli jednočipu, klidně arduina nebo co ten kávovar řídí. Na výběr výkon, velikost, napětí....

Je toho plnej Alík.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit 

Mně připadal nápad s gramofonovým motorem naprosto nevhodný vzhledem k jeho vlastnostem a složitosti regulace.
Já nic nenamital, pouze jsem napsal o jaký motor se v gramofonu používal.
Hlasují pro BLDC
Nevím, automatické kávovary mám čtyři a aktivně je používám. 3x Saeco + 1xBosch, tedy nejsou to žádné čínské sračky, ale hluk dělají - při mletí kávy, samotné spařování je hlučné ale spíš kvůli čerpadlu, motor prakticky slyšet není a na závěr když spařenou kávu automat vyhazuje do odpadu. Vůbec nemluvím o tom, když párou napěňuji mléko. Před měsícem jsem vyměňoval v tom nejstarším (19 let) O kroužky a motor na čerpadle byl tak 3x menší než klasická NEMA23 s délkou 100mm.
Samozřejmě nechci nijak zpochybňovat tvůj projekt, ale zrovna ten motor u čerpadla dělá mnohem menší hluk než ostatní mechanika.

Samozřejmě nechci nijak zpochybňovat tvůj projekt, ale zrovna ten motor u čerpadla dělá mnohem menší hluk než ostatní mechanika.

Díky všem za příspěvek. Půjdu tedy cestou BLDC motoru a uvidím, jak dopadne test. Kávovar je již v provozu, ale dělám na něm nyní údržbu a větší úpravy, tak chci zkusit ještě více snížit hluk. V automatických kávovarech jsou vibrační čerpadla, tady je rotační lopatkové čerpadlo a to je výrazně tišší. Jedná se o kávovar s plně saturovanou hlavu, něco obdobného jako La Marzocco GS3, Slayer apod, jen vlastní výroby. K řízení používám mikrokontrolér ESP32. V současnosti je čerpadlo poháněno jednofázových asynchronním motorem a ten je občas zdrojem vibrací a hluku, i když je samozřejmě uchycený na silentblocích.