Ahoj,
tá N1 sa tu v tejto súvislosti už viackrát na fóre rozoberala, naposledy asi mesiac dozadu. Malá síce je, ale keďže sa hádam 60 rokov nevyrába, uspokojivo funkčný kus je rarita a príslušenstvo ešte väčšia.
Ahoj,
u těch levnejch chybí podle mě tuhost...mám tu jeden čínskej kvalitní...a druhej vypadá stejně ale samotná pružinka v hodinkách prohne stojánek....dělá to nějakou stovku klidně.....a tuhost utažení kloubů...sahneš na něj aby si ho vynuloval, pustíš a jsi o stovky jinde, to se mě u značkového neděje
To poznas az vyzkousis
Jo - jenže potřebuji 22.3 mm průměr a takovou nemám. Navíc jsem si to chtěl zkusit a celkem jsem počítal s tím, že to napoprvé nevyjde.
Nepíšeš sílu plechu a materiál. Podle toho "protlačení" jsi měl mizernou geometrii nože. Bez fotek se nedá nic bližšího poradit. Každopádně je třeba při této technologii bohatě mazat řezným olejem.miv píše: ↑23. 3. 2025, 6:40 Dnes jsem si hrál s vyvrtávací hlavou - pochopitelně ne příliš úspěšně a chtěl bych se zeptat.
Dá se udělat hlavou díra do plechu aniž bych jej předvrtal? Zkoušel jsem to a výsledek byl tristní. Díru jsem sice udělal, ale spíše jsem ji protlačil než vyřezal - výsledek byl docela nehezký. Zatím jsem došel k názoru, že musím předvrtat a potom doladit průměr, což je trochu nepohodlné.
Je to přesně tak, byl to hliník tl.2 a nůž byl pouze ten, co se dodává. Tzn. široký spodek jen mírně zkosený. Mazal jsem sice bohatě olejem, ale to nemohlo pomoci. Tušil jsem, že to nevyjde, ale chtěl jsem si to vyzkoušet. Poznatek je z toho spíše takový, že tato technologie je na houby a je to třeba předvrtat a vyvrtávat následně rozšiřováním otvoru. Asi by pomohla technologie "vypichování", kterou navrhnul kolega v odstavci výše. Ale stejně je asi lepší předvrtat korunkou a dodělat otvory na míru hlavou.Milan199 píše: ↑24. 3. 2025, 4:31Nepíšeš sílu plechu a materiál. Podle toho "protlačení" jsi měl mizernou geometrii nože. Bez fotek se nedá nic bližšího poradit. Každopádně je třeba při této technologii bohatě mazat řezným olejem.miv píše: ↑23. 3. 2025, 6:40 Dnes jsem si hrál s vyvrtávací hlavou - pochopitelně ne příliš úspěšně a chtěl bych se zeptat.
Dá se udělat hlavou díra do plechu aniž bych jej předvrtal? Zkoušel jsem to a výsledek byl tristní. Díru jsem sice udělal, ale spíše jsem ji protlačil než vyřezal - výsledek byl docela nehezký. Zatím jsem došel k názoru, že musím předvrtat a potom doladit průměr, což je trochu nepohodlné.
Mohu potvrdit, že vyfukováním kouře do vody zlato skutečně nevzniká. Zkusil jsem vyvrtat hlavou VHU díru do plechu a i s předvrtáním to stojí za houby. Navíc to trvá neuvěřitelně dlouho. Takže jsem se smířil s otvorem D=25 mm a vyvrtal jsem to Karnasch korunkou, kterou jsem na prasáka upnul do kleštiny. Hotovo za 10 minut všech osm děr s luxusním výsledkem.