Vyčištění vodního okruhu čínského ATC vřetena
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tohle jsem videl nejen u vretena. Zaroste to presne na cele te fitinky. Da se s tim neco delat? Jak to vznika? Pomohlo by mit vnitrni diru fitinky do kyzelu? Spousta zajimavych otazek.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Hele asi v první řadě tam nelít kohoutkovou vodu. Vždycky jen destilku, s tím fridexem.
Mám takhle několik vřeten co už jedou bůhvíkolik let (3-9) a tečou perfektně. Kapalinu měním když se případně trochu zakalí což se mi děje asi tak po 3letech.
Průtok vřeten není kdovíjaký potřeba, našel v datasheetu >4L/min, což je v podstatě čůrek, a skutečně stačí.
Obstarával jsem jeden čas filtraci u velkýho veřejnýho bazénu, tam jsem si s bordelem v trubkách a dávkovačích užil vcelku dost.
Perfektně odkamenuje fialová Fixinela (cca 80,-), kameny jen zašumí, i velký jsou pryč do několika desítek minut. Nevhodné na nerez, zmatní, jinak to nepoškodilo nikdy nic, plasty ani kovy.
Drsnější je kyselina fosforečná (teď střílím od boku mocnost, ale nějaká fosfor.... to byla). Vyrábí HG, je průzračná bez saponátů, funguje stejně jak Fixinela, jen se hůř shání (unihobby?). Bere i rez, což Fixinela dělá taky, ale trochu hůř.
Jinak klasický vymačkaný citrón je na kamen taky dobrej. Ocet jakbysmet. Nebo do toho nacpi CocaColu, ta tu kyselinu fosforečnou taky má a proto odrezaví/rozpustí kamen taky. Jen jí to trvá podstatně dýl, není tak silná
Mám takhle několik vřeten co už jedou bůhvíkolik let (3-9) a tečou perfektně. Kapalinu měním když se případně trochu zakalí což se mi děje asi tak po 3letech.
Průtok vřeten není kdovíjaký potřeba, našel v datasheetu >4L/min, což je v podstatě čůrek, a skutečně stačí.
Obstarával jsem jeden čas filtraci u velkýho veřejnýho bazénu, tam jsem si s bordelem v trubkách a dávkovačích užil vcelku dost.
Perfektně odkamenuje fialová Fixinela (cca 80,-), kameny jen zašumí, i velký jsou pryč do několika desítek minut. Nevhodné na nerez, zmatní, jinak to nepoškodilo nikdy nic, plasty ani kovy.
Drsnější je kyselina fosforečná (teď střílím od boku mocnost, ale nějaká fosfor.... to byla). Vyrábí HG, je průzračná bez saponátů, funguje stejně jak Fixinela, jen se hůř shání (unihobby?). Bere i rez, což Fixinela dělá taky, ale trochu hůř.
Jinak klasický vymačkaný citrón je na kamen taky dobrej. Ocet jakbysmet. Nebo do toho nacpi CocaColu, ta tu kyselinu fosforečnou taky má a proto odrezaví/rozpustí kamen taky. Jen jí to trvá podstatně dýl, není tak silná

Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit 

robokop> myslim ze tim hlavnim duvodem sedimentace tam bude proste zmena prurezu potrubi. Z mensiho na vetsi, tim padem zpomaleni a nizsi tecne smykove napeti u sten. Tim snazsi ulpyvani. Pak taky turbulentni proudeni na hranach, kdy tam vznikaji mista s "nulovou" rychlosti media ve viru pobliz sten. Pak urcite i vyssi drsnost (vuci hladkemu potrubi predtim), ktera usnadnuje ulpyvani... Takhle nejak to funguje v olejovem okruhu auta. Hladke apojite a splyvave prechody tam pomahaji. Ten kuzel na fitince by urcite taky pomohl aspon v prvnich dvou duvodech.
Pipik> u klasicka Coca cola ma te fosforecne min jak 0.1%, to je hodne, hodne neucinne.
Pipik> u klasicka Coca cola ma te fosforecne min jak 0.1%, to je hodne, hodne neucinne.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Není ta příruba hliníková?
Jednou jsem použil na vodu Al eloxovanou fitinku určenou na vzduch a po roce provozu byla úplně zarostlá nějakým nerozpustným bordelem . Nevím jestli to udělalo galvanicky článek nebo nějaká chemická reakce.
Jednou jsem použil na vodu Al eloxovanou fitinku určenou na vzduch a po roce provozu byla úplně zarostlá nějakým nerozpustným bordelem . Nevím jestli to udělalo galvanicky článek nebo nějaká chemická reakce.
Taková technická. Ty sračky co jsi vytřel uchošťorem zkus rozpustil běžnejma kapalinama. Octem začínaje, citronovkou pokračuj, ale neboj se i benzínu a toluenu a na závěr zásaditým (louhovým) čističem odpadu. Určitě na něco narazíš. Něco podobného mi kdysi zahumusilo laserovou trubku. Destilka, fridex a plastové růžové trubky a po roce to růžové bylo v trubce.