¨miv píše: ↑26. 3. 2025, 4:01Mohu potvrdit, že vyfukováním kouře do vody zlato skutečně nevzniká. Zkusil jsem vyvrtat hlavou VHU díru do plechu a i s předvrtáním to stojí za houby. Navíc to trvá neuvěřitelně dlouho. Takže jsem se smířil s otvorem D=25 mm a vyvrtal jsem to Karnasch korunkou, kterou jsem na prasáka upnul do kleštiny. Hotovo za 10 minut všech osm děr s luxusním výsledkem.
(A jestli Mirku prohlásíš "Já jsem Ti to říkal", tak tě pokoušu, až se uvidíme).
dovedu si představit vyvrtání dvou a více otvorů s nějakou definovanou roztečí na frézce, na nějaké přesné strojní součástce atp, co mně ale hlava nebere je vyvrtání otvoru v plechu s průměrem 22,3mm .. to máš jako na co? na tlačítka, kontrolky?

to nemáš normálně stupňovitý vrták a fláknout to rukou v akuvrtačce ?? Než začnu něco zdlouhavě ládovat na frézku, případně složitě štelovat vyvrtávací hlavu, brousit nože a laborovat s geometrií, tak si vždycky řeknu, jestli neexistuje něco rychlejšího už vzhledem k následnému použití, nehledě na komfort........
ten průměr 22,3 nebude mít ani qwer na těch vrtácích a skoro si troufnu tvrdit, že rychlejší a přesnější to bude možná i lupenkovou pilkou nebo stolařským vykružovákem