zz912 píše: ↑1. 5. 2025, 8:21
CAN sběrnice není vůbec jednoduchá záležitost, kdysi jsem ji studoval a žasl jsem, co všechno umí, když se využije její maximální potenciál. Každopádně její podpora pro LCNC je minimální.
Ono není prdel ji jenom odposlouchávat, Texas instrument na to má krásný návod, musíš se napíchnout na převodník z TTL do CAN, protože CAN umožňuje aby více slave zařízeni mohlo začít vysílat ve stejný okamžik. Říká se tomu arbitráž, kdy vyhraje slave s vyšší prioritou.
Zde předpokládám že by mi ten prodejce poslal podklady, číňaňi bývají v tomhle ochotní, častokrát se dokonce bavíš přímo s tvůrcem těch věcí, nebylo by pak třeba nic odposlouchávat. Jinak bych to asi neriskl
Zajímavé, díky za informaci, to by mě ani nenapadlo že to umí. V tom případě je to jasná volba
zz912 píše: ↑1. 5. 2025, 8:21
Chápu cenové kouzlo STM32, ale pro enkodér nevidím výhody.
myslel jsem jen jako obecně převodník jakéhokoliv signálu do a nebo z LinuxCNC prostřednictvím SmartSerial hm2. Byla zde zmínka třeba o enkodéru s EnDat, a nebo 7segment displeje a pod. navíc hromada GPIO třeba pro tlačítka v panelu. Možná by to šlo vyřešit i přeprogramováním některé mesy a vlastní HAL komponentou, netuším, ale okolo stm32 je větší komunita, spousta příkladů/knihoven, hromada různě konfigurovatelných pinů a pár lidem už to takto běhá
robokop píše: ↑1. 5. 2025, 9:11
Ted resim ze to dam do beckhoffi karty jako ttl a prectu si to ethercatem.
Nechci podceňovat tu beckhoff kartu ale rozlišení 17bit při 8tis ot udělá frekvenci skoro 17,5MHz kdyby to mělo do té karty lítat po A/B/Z TTL. Mesa má max tuším 10MHz. Dnes už se dokonce často montují i 23bit enkodéry a i 8000ot už je málo.
I kdyby se to dalo stihnout tak tím nepřeneseme absolutní polohu, což je velká výhoda magnetického enkodéru. A v neposlední řadě enkodér z odkazu ani nemá výstup A/B/Z TTL, když jsem se koukal co tím TTL ten prodejce myslí tak je to nejspíš UART TTL (podle pinů RX a TX).