Dioda v sérii za prvé zvyšuje napěťovou ztrátu obvodu a za druhé musí být dimenzována na napětí zdroje. Antiparalelní naproti tomu může být libovolná a když se použije také LED, pak to "zadarmo" svítí dvojnásobně. Nebudu se bavit o dalších aspektech, které souvisí s vybíjením kapacity přechodu a rychlostí spínání. To v této aplikaci nehraje roli.zverodoktor píše: ↑6. 5. 2025, 5:56Ahoj, hotová kontrolka je samozrejme najelegantnejšie riešenie. Je na verzii s diodou v sérii nejaký dôvod prečo je horšia ako s antiparalelným zapojení ktoré doporučuješ?
Kontrolky vypínačů - jaké žárovky?
Poznámka z praxe. (mám to na mé mašince a kolega v nástrojárně v UL) Pokud použiješ běžnou ledku a odpor 10 k ohm tak proud něco málo přes 2 mA sice ledku rozsvítí ale je to spíš bludička a pokud jen trochu posvítí sluníčko vidíš kulové . Já jsem použilvysocesvítivé ledky pro reklamní panely, malý usměrňovací můstek za cca 4 koruny, odpor mám 1k a jako fíčurku jsem přidal SMD kondík M1. Ledka svítí mnohem příjemněji, než jenom na pulzující proud. Barva ledky koresponduje a barvou krytu kontrolky. Dělal jsem jich cca 50 kousků, použil jsem původní žárovky které jsem rozbil a celou montáž jsem pak zakápnul nějakým silikonem. Celkem cca 4 hodiny práce a všchny stále fungujou už od roku 2019.
-