PNCCONF
to Lukas_2
U toho Delta serva jsi nenapsal jaká je to řada. Myslím že řada B přechod z polohové do rychlostní vazby neumí. Také je potřeba si uvědomit jak je koncipovaný převod mezi servem a vřetenem. Tedy zda to udržíš v pozici pouze "elektricky" nebo budeš potřebovat brždění.
Pokud se týká přechodu z rychlostní vazby // běžné soustružení // do polohové.
Aktivací funkce pro ovládání C osy proběhne přepnutí serva.
Ne vždycky potřebuješ referovat C osu a měl bys to mít jako příznak u funkce. Když máš udělat například šestihran na kulatině, tak je jedno kde začneš. Také bys měl v tom makru // ??? // vypnout posuv na otáčku.
Funkce pro C osu by měla obsahovat :
směr otáčení CW / CCW // může být znaménkem u hodnoty //
příznak zda hodnota je absolutní / přírůstková
hodnotu otočení ve ° a nebo jako zlomek // některé hodnoty jdou jenom jako zlomek //
hodnotu posuvu // vztaženou na průměr //
Aktivací funkce pro rychlostní vazbu, bys měl vše přehodit do předchozích hodnot. Takže nezapomenout si je "naházet" do nějakého bufferu.
Jak se to dělá u Macha nevím - dělal jsem to v C++.
U toho Delta serva jsi nenapsal jaká je to řada. Myslím že řada B přechod z polohové do rychlostní vazby neumí. Také je potřeba si uvědomit jak je koncipovaný převod mezi servem a vřetenem. Tedy zda to udržíš v pozici pouze "elektricky" nebo budeš potřebovat brždění.
Pokud se týká přechodu z rychlostní vazby // běžné soustružení // do polohové.
Aktivací funkce pro ovládání C osy proběhne přepnutí serva.
Ne vždycky potřebuješ referovat C osu a měl bys to mít jako příznak u funkce. Když máš udělat například šestihran na kulatině, tak je jedno kde začneš. Také bys měl v tom makru // ??? // vypnout posuv na otáčku.
Funkce pro C osu by měla obsahovat :
směr otáčení CW / CCW // může být znaménkem u hodnoty //
příznak zda hodnota je absolutní / přírůstková
hodnotu otočení ve ° a nebo jako zlomek // některé hodnoty jdou jenom jako zlomek //
hodnotu posuvu // vztaženou na průměr //
Aktivací funkce pro rychlostní vazbu, bys měl vše přehodit do předchozích hodnot. Takže nezapomenout si je "naházet" do nějakého bufferu.
Jak se to dělá u Macha nevím - dělal jsem to v C++.
Díky Milan za odpověď.
Ta delta je řada A. Zajímalo mě to, a tak jsem odpoledne projel manuál a opravdu by to ten driver měl bez problémů umět.
U toho převodu jednoduše nevím. Bude to přes kvalitní ozubený řemen k tomu určený, ale já jsem k tomu trošku skeptický. Myslím že při obrábění při pohybu osy C to bude ok, ale při zapolohování by to mohlo mohlo dělat problémy.
Brzdu zatím tedy neřeším, ale kdyby bylo potřeba tak s ní počítám a bude to na ni připravené.
To s tím směrem otáčení je dobrý tip. Nad tím jsem se ještě nezamýšlel. Mám standardně motory od ATC připojené jako standartní rotační osy, tam směr neřeším a je fakt že to někdy točí zbytečně celým kolotočem o 300 stupňů třeba. Což tam mi nevadí, ale tady by to určitě chtělo ohlídat.
Ten poslední odstavec. Máš na mysli hodnoty parametrů toho vřetene v Machu ?
Ta delta je řada A. Zajímalo mě to, a tak jsem odpoledne projel manuál a opravdu by to ten driver měl bez problémů umět.
U toho převodu jednoduše nevím. Bude to přes kvalitní ozubený řemen k tomu určený, ale já jsem k tomu trošku skeptický. Myslím že při obrábění při pohybu osy C to bude ok, ale při zapolohování by to mohlo mohlo dělat problémy.
Brzdu zatím tedy neřeším, ale kdyby bylo potřeba tak s ní počítám a bude to na ni připravené.
To s tím směrem otáčení je dobrý tip. Nad tím jsem se ještě nezamýšlel. Mám standardně motory od ATC připojené jako standartní rotační osy, tam směr neřeším a je fakt že to někdy točí zbytečně celým kolotočem o 300 stupňů třeba. Což tam mi nevadí, ale tady by to určitě chtělo ohlídat.
Ten poslední odstavec. Máš na mysli hodnoty parametrů toho vřetene v Machu ?
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
Myslel jsem tím obecné nastavení pomocí G kódu. Tedy nejen přepnout mod serva, ale vrátit posuv na otáčku, konstantní řeznou rychlost ...
Prostě mít v rámci přechodu na a z ošetřené funkce které souvisí. Abys to nemusel pokaždé "ručně" přepisovat v G kodu tam a zase zpátky.
Jop. To by taky chtělo ošéfit 

Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
Tak nikto znaly, kto by vedel zopakovat postup uzivatela bigmactx z povodneho prispevku ( a zdielat podrobnejsi navod pre zaciatocnika ) ?
No maximálně můžu doporučit zkusit zaangažovat chatGPT. Někdy sice vymýšlí zbytečně složitá řešení nebo si vyloženě vymýšlí příkazy které neexistují ...
Ale když se trefíš svým problémem do jeho "uvažování", dokáže být velmi nápomocný a užitečný.
Každopádně pokud jsi začátečník a chceš se pokoušet o něco o čem i Robokop řekne že to nejde nebo je to hodně pokročilá záležitost ...
Tak bych spíš věnoval energii hledání snadnější cesty.

Každopádně pokud jsi začátečník a chceš se pokoušet o něco o čem i Robokop řekne že to nejde nebo je to hodně pokročilá záležitost ...
Tak bych spíš věnoval energii hledání snadnější cesty.
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
ja sa nechcem o nic pokusat- iba sa pytam, ci niekto znaly nevie ZOPAKOVAT postup upravy PNCconfg, ktory evidentne vedel urobil INY uzivatel a zdielat to - nic viac a nic menej
-to bola moja POVODNA otazka a to co sa na to " nabalilo" je uz ina zalezitost - moja chyba, ze som to rozvadzal (naco, preco, ....)
-to bola moja POVODNA otazka a to co sa na to " nabalilo" je uz ina zalezitost - moja chyba, ze som to rozvadzal (naco, preco, ....)