Ahojte,
stal som sa novopečeným majiteľom 20W fiberlaseru. Nejaké hranie už mám za sebou, ale stále ma trápi, ako správne nastavovať parametre pre rôzne materiály a potreby - výkon, rýchlosť v mm/s a frekvencia. Zatiaľ som urobil pár desiatok pokusných pálení písma do nerezového plechu výsledkom "nejaký obraz tam je", ale veľmi by mi pomohlo, ak by niekto z vás už znalých bol ochotný vysvetliť vzťahy medzi týmito parametrami a ako ich správne používať pri gravírovaní a rezaní rôznych materiálov?
Je mi jasné, že vždy bude treba nejaké laborovanie pre dobrý výsledok, aj som sa snažil na webe nájsť aspoň nejakú tabuľku s približným nastavením, ale neúspešne.
Ďakujem, Andrej.
Fiber laser - ako správne nastaviť hodnoty?
-
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
nenapsal jsi, jaký software používáš, LightBurn, Ezcad2 nebo 3 ? pokud Ezcad 2 tak ti pomoct můžu, protože primárně jde o ten program jak o samotný laserzverodoktor píše: ↑3. 7. 2025, 8:34 Ahojte,
stal som sa novopečeným majiteľom 20W fiberlaseru. Nejaké hranie už mám za sebou, ale stále ma trápi, ako správne nastavovať parametre pre rôzne materiály a potreby - výkon, rýchlosť v mm/s a frekvencia. Zatiaľ som urobil pár desiatok pokusných pálení písma do nerezového plechu výsledkom "nejaký obraz tam je", ale veľmi by mi pomohlo, ak by niekto z vás už znalých bol ochotný vysvetliť vzťahy medzi týmito parametrami a ako ich správne používať pri gravírovaní a rezaní rôznych materiálov?
Je mi jasné, že vždy bude treba nejaké laborovanie pre dobrý výsledok, aj som sa snažil na webe nájsť aspoň nejakú tabuľku s približným nastavením, ale neúspešne.
Ďakujem, Andrej.
výkon, frekvence a rychlost jsou jen tři parametry, těch parametrů co musíš sladit je tam ale mnohem víc a po zkušenostech si dovolím říct, že než výkon a frekvence má nejzásadnější vliv výplň (hatch), dál počet průchodů (buď obecně sloučených v projektu, nebo loop v každé jednotlivé hladině) a nedej se zmást je to hodně velký rozdíl (počet průchodů vs rychlost) každá hladina se navíc může lišit v parametrech (třeba gravír-prořez-ořez) a je dobré si na to ze začátku zvyknout, ušetří to hodně času v budoucnosti
-výplň, neboli hatch (stejný nebo měnící se směr), dále v hatch je důležitý parametr tzv. hustota neboli jak hustě má vyplňovat ten znak, písmo, vektor atp. , typ hatche, jiný se používá u písma, jiný u vyplněného vektoru, je rozdíl pokud projekt na plátně vyhatchuješ v jednotlivých částech a nebo ho dáš do group a až pak ho následně hatchuješ, je to opravdu moc rozdílný výsledek zvlášť co se týče času, jinak bude výsledek vypadat v případě jemného popisu bez kontur, jinak s konturou( to je další parametr)
hatche se můžou po každém loopu střídat, stejně tak měnit jejich směr, konkrétně u hlubokého gravírování je to hodně poznat, Jinak bude výsledek materiálu při hatch 0,02 a jinak u 0,002
dál paprsek nemusí být defaultně přímý, ale může běhat v tzv. kroužcích (wooble), to je prakticky nezbytné při prořezávání jakéhokoli materiálu protože obecný tvar vytvořený softwarem má jakoby"nulovou" šířku nejen na ploše ale i u tvorby ruleru !, uvedu příklad: dělám hliníkový štítek, je rozdíl, jestli řežu 100%/20khz/1000mm/s se 100 průchody a nebo 100%/20khz/100mm/s 10 průchody, časově na tom budeš stejně, ale tomu materiálu předáš v tom pomalejším případě lokálně neuvěřitelné množství energie tzn ten plech se ti normálně pokroutí a bude na vyhození...pokud navíc použiješ defaultní tvar ze softwaru tak to neprořízneš ani za zlatý prase

tabulku s materiálama si troufám tvrdit nenajdeš v obecné rovině, protože těch parametrů je tam zkrátka mnohem víc jak ty tři prvně uvedené, navíc ty lasery se liší výkonem, co mně bude fungovat a budu s tím spokojený na mém 50w laseru tak ty u toho 20w budeš dosahovat s jinými parametry a nebo taky vůbec
rozhodně tomu musíš obětovat čas, zkoušení a zapisování a připravit se na mraky pokurvenýho matroše

pokud začínám studovat nový materiál, tak vždy s nejmenším výkonem a nejvyšší frekvencí, kterou postupně snižuju a výkon zvyšuju, pokud jde o kov, tak pěkný je to u čeho okem nerozeznáš, jestli je to řezané laserem a nebo gravírované, samozřejmě po kartáčování a broušení

já se nejvíc dozvěděl z manuálu, který mám prostudovaný poměrně podrobně, všechno co jsem našel na youtube je mnohdy silně zavádějící, pomocnou ruku jsem našel vždy v tom manuálu k softu, každopádně negravíruju fotky a takový píčoviny, jen technické věci, hluboký gravír, rotaci, kov, plech, litinu, nerez okrajově, nejvíc mě baví štítky

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění