Fiber laser - ako správne nastaviť hodnoty?

a dalsi nekonvencni metody obrabeni a deleni
Odpovědět
zverodoktor

3. 7. 2025, 8:34

Ahojte,
stal som sa novopečeným majiteľom 20W fiberlaseru. Nejaké hranie už mám za sebou, ale stále ma trápi, ako správne nastavovať parametre pre rôzne materiály a potreby - výkon, rýchlosť v mm/s a frekvencia. Zatiaľ som urobil pár desiatok pokusných pálení písma do nerezového plechu výsledkom "nejaký obraz tam je", ale veľmi by mi pomohlo, ak by niekto z vás už znalých bol ochotný vysvetliť vzťahy medzi týmito parametrami a ako ich správne používať pri gravírovaní a rezaní rôznych materiálov?
Je mi jasné, že vždy bude treba nejaké laborovanie pre dobrý výsledok, aj som sa snažil na webe nájsť aspoň nejakú tabuľku s približným nastavením, ale neúspešne.

Ďakujem, Andrej.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2025, 9:12

zverodoktor píše: 3. 7. 2025, 8:34 Ahojte,
stal som sa novopečeným majiteľom 20W fiberlaseru. Nejaké hranie už mám za sebou, ale stále ma trápi, ako správne nastavovať parametre pre rôzne materiály a potreby - výkon, rýchlosť v mm/s a frekvencia. Zatiaľ som urobil pár desiatok pokusných pálení písma do nerezového plechu výsledkom "nejaký obraz tam je", ale veľmi by mi pomohlo, ak by niekto z vás už znalých bol ochotný vysvetliť vzťahy medzi týmito parametrami a ako ich správne používať pri gravírovaní a rezaní rôznych materiálov?
Je mi jasné, že vždy bude treba nejaké laborovanie pre dobrý výsledok, aj som sa snažil na webe nájsť aspoň nejakú tabuľku s približným nastavením, ale neúspešne.

Ďakujem, Andrej.
nenapsal jsi, jaký software používáš, LightBurn, Ezcad2 nebo 3 ? pokud Ezcad 2 tak ti pomoct můžu, protože primárně jde o ten program jak o samotný laser
výkon, frekvence a rychlost jsou jen tři parametry, těch parametrů co musíš sladit je tam ale mnohem víc a po zkušenostech si dovolím říct, že než výkon a frekvence má nejzásadnější vliv výplň (hatch), dál počet průchodů (buď obecně sloučených v projektu, nebo loop v každé jednotlivé hladině) a nedej se zmást je to hodně velký rozdíl (počet průchodů vs rychlost) každá hladina se navíc může lišit v parametrech (třeba gravír-prořez-ořez) a je dobré si na to ze začátku zvyknout, ušetří to hodně času v budoucnosti
-výplň, neboli hatch (stejný nebo měnící se směr), dále v hatch je důležitý parametr tzv. hustota neboli jak hustě má vyplňovat ten znak, písmo, vektor atp. , typ hatche, jiný se používá u písma, jiný u vyplněného vektoru, je rozdíl pokud projekt na plátně vyhatchuješ v jednotlivých částech a nebo ho dáš do group a až pak ho následně hatchuješ, je to opravdu moc rozdílný výsledek zvlášť co se týče času, jinak bude výsledek vypadat v případě jemného popisu bez kontur, jinak s konturou( to je další parametr)
hatche se můžou po každém loopu střídat, stejně tak měnit jejich směr, konkrétně u hlubokého gravírování je to hodně poznat, Jinak bude výsledek materiálu při hatch 0,02 a jinak u 0,002

dál paprsek nemusí být defaultně přímý, ale může běhat v tzv. kroužcích (wooble), to je prakticky nezbytné při prořezávání jakéhokoli materiálu protože obecný tvar vytvořený softwarem má jakoby"nulovou" šířku nejen na ploše ale i u tvorby ruleru !, uvedu příklad: dělám hliníkový štítek, je rozdíl, jestli řežu 100%/20khz/1000mm/s se 100 průchody a nebo 100%/20khz/100mm/s 10 průchody, časově na tom budeš stejně, ale tomu materiálu předáš v tom pomalejším případě lokálně neuvěřitelné množství energie tzn ten plech se ti normálně pokroutí a bude na vyhození...pokud navíc použiješ defaultní tvar ze softwaru tak to neprořízneš ani za zlatý prase :)
tabulku s materiálama si troufám tvrdit nenajdeš v obecné rovině, protože těch parametrů je tam zkrátka mnohem víc jak ty tři prvně uvedené, navíc ty lasery se liší výkonem, co mně bude fungovat a budu s tím spokojený na mém 50w laseru tak ty u toho 20w budeš dosahovat s jinými parametry a nebo taky vůbec

rozhodně tomu musíš obětovat čas, zkoušení a zapisování a připravit se na mraky pokurvenýho matroše :) , každopádně v první řadě napiš jaký máš software, od toho se to bude odvíjet, třeba mnou zmiňovaný ezcad 2 má hodně specifické, řekl bych čínské fičůry :D do zlatýho prstýnku na blint bych se nepustil jen tak a to už mám něco odgravírováno :lol:

pokud začínám studovat nový materiál, tak vždy s nejmenším výkonem a nejvyšší frekvencí, kterou postupně snižuju a výkon zvyšuju, pokud jde o kov, tak pěkný je to u čeho okem nerozeznáš, jestli je to řezané laserem a nebo gravírované, samozřejmě po kartáčování a broušení :)

já se nejvíc dozvěděl z manuálu, který mám prostudovaný poměrně podrobně, všechno co jsem našel na youtube je mnohdy silně zavádějící, pomocnou ruku jsem našel vždy v tom manuálu k softu, každopádně negravíruju fotky a takový píčoviny, jen technické věci, hluboký gravír, rotaci, kov, plech, litinu, nerez okrajově, nejvíc mě baví štítky :wink:
štítky.jpg
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
lubbez

4. 7. 2025, 7:38

Sice mám fiber lasery už spoustu let, ale stále nic moc neumím. Vždy když něco dělám tak zkouším a zkouším a jak píše Tumlík origo návod je nejlepší. Až přijedu do Prahy, tak sem postnu tabulku s cca 100 různými hodnotami nastavení. Dá se to rovnou vypálit na plech a pro hrubou orientaci to stačí. Ovšem je to to nejmenší minimum co člověk potřebuje k základnímu gravírování.
Mluvím o EZc2
zverodoktor

5. 7. 2025, 12:13

Ahojte chalani, ďakujem za odpovede. Software je originál k laseru - Icaro. Keďže je to profesionálny software k laseru, predpokladám že väčšina nastavení o ktorých tu bola reč by mala byť aj v ňom k dispozícii.
Nemám ambíciu stať sa odborníkom na laserové gravírovanie a hlavne po Tumlíkovom príspevku mi je jasné, že ak by som chcel zrejme by to chcelo venovať sa tomu hodne hodín a dní, kým by som mohol mať odvahu na prvú dobrú niečo vylaserovať. Zatiaľ prvý projekt je vypáliť texty na krabice s chirurgickými nástrojmi z operačky a označiť aj samotné nástroje, aby bolo hneď jasné, z ktorej sady sú vybraté (občas sa operuje veľa, nieje čas hneď nástroje uložiť nazad do sady do ktorej patria a potom je v tom bordel :-)). Ale keď už stroj má svoje miesto v dielni, postupne by som sa pustil aj do nejakých obrázkov a vyrezávania.
tumlik píše: 4. 7. 2025, 9:12 nenapsal jsi...
Ahoj, tvoje štítky som už obdivoval v inom vlákne a ich vzhľad bol jedným z argumentov, prečo by som fiberlaser v dielni chcel mať. Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď a vysvetlenia. Na začiatok skúsim poprezerať nastavenia môjho software a nájsť zodpovedajúce nastavenia k EzCAD.
Návod k ICARO síce mám, ale je trochu viac stručný, zrejme nakoľko sa jedná o profi software, tvorca predpokladá že užívateľ nieje úplný začiatočník. Ale skúsim stiahnuť návod k EzCAD, na pochopenie princípov bude isto užitočný.
Aký výkonný laser máš ty?
lubbez píše: 4. 7. 2025, 7:38 Sice mám fiber lasery už spoustu let, ale stále nic moc neumím. Vždy když něco dělám tak zkouším a zkouším a jak píše Tumlík origo návod je nejlepší. Až přijedu do Prahy, tak sem postnu tabulku s cca 100 různými hodnotami nastavení. Dá se to rovnou vypálit na plech a pro hrubou orientaci to stačí. Ovšem je to to nejmenší minimum co člověk potřebuje k základnímu gravírování.
Mluvím o EZc2
Ahoj,
myslím že za takú tabuľku budú viacerí vďační. Ako som už písal, neočakávam že bude existovať Plug-and -Play zoznam hodnôt so 100% výsledkom, ale mne ako začiatočníkovi už len informácia o približnom rozsahu aspoň základných nastavení pomôže úplne netápať.
Ďakujem za ochotu a teším sa na tabuľku :-)
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 7. 2025, 3:43

zverodoktor píše: 5. 7. 2025, 12:13 ...........Ale skúsim stiahnuť návod k EzCAD, na pochopenie princípov bude isto užitočný.
Aký výkonný laser máš ty?

..........ale mne ako začiatočníkovi už len informácia o približnom rozsahu aspoň základných nastavení pomôže úplne netápať.
Ďakujem za ochotu a teším sa na tabuľku :-)
.... tak já mám klasický čínský fiber 50W, který jsem doplnil o DRO na osu, páč jsem línej furt něco odměřovat, takhle to je pohodlný, pokud bych šel ještě do jinýho už bych chtěl asi tu osu řízenou, myslím, že to tam jde i nějak v tom softu nastavit abys s tím nemusel kroutit ručně :)

k tomu Icaru toho teda moc není, pokud máš ten manuál klidně mi jej pošli mrknu na to, asi před rokem jsem se s jedním pánem o podobným softu bavili, byl to nějaký karapi, nebo tak nějak, každopádně co mně postnul tak to vycházelo víceméně z toho ezcadu, akorát co vím, tak tam byly vytažený do uživatelského pole defaultně ty hodnoty průniku, izolace a spojení což je v Ezc schovaný, ale funkčně to bylo stejné, i se tam nastavovaly paramety jednotlivých hladin, co mi chybělo bylo pálení v množství na označených položkách, byly tam jen loopy těch hladin, ale možná to bylo jen někde skryté.
S tímhle jsem totiž dost laboroval protože jsem nebyl schopný dosáhnout zvlášť u prořezu nějakého rozumného výsledku, tak jsem si s tím hrál a zjistil, že jednotlivá hladina x-dílů (usazených v group) v počtu dejme tomu 100průchodů (loop) dá jiný výsledek, než hladina x-dílů (usazených v group) v počtu stejném 100průchodů ovšem v opakováních základních.
Uvedu příklad na těch štítcích: jiný výsledek proříznutí bude v prvním případě kdy zadám 4 otvory(samozřejmě o správném průměru a nadefinované v ploše nad obrazcem) hodím je do group a pálím v opakování 100x on bude pálit celý group hezky tak jak jsou seřazený ty otvory po sobě, ale vždy v jednom průchodě všechny 4 otvory po sobě a tak dokolečka až to udělá 100x, kdežto v případě nadefinování 100 opakování (loop) řízne vždy 100x postupně každé kolečko :wink: časově je to stejné, ale výsledek je prostě jiný, mnohem lepší, můžu tak snížit počet průchodů a tím to významně zrychlit

u nerezu nebo i nástrojů kde nechci měnit tu strukturu kovu, broušený věci atp. tak používám černý popis, rukou to neucítíš, ale čím je ta plocha lesklejší tím líp to jde vidět tam dělám 300mm.s/20%/30khz s 0,005hatch na 1 průchod s konturou, to bude spíš pro tebe, jak z toho začne lítat matroš a odpařovat se, tak je tam narušený ten povrch a je to spíš gravírování ale někdy to není prostě žádoucí ale jak říkám, mám 50w, ty budeš mít jiné nastavení a není to jenom o tom že si hodnoty snížím nebo zvýším v nějakém poměru vůči tomu 50W :)

jestli ti jde o jemné popisy, tak si v tom prgm vybírej single line fonty, které nemusíš hatchovat, protože všechny co nejsou single line tak musíš, pokud to neuděláš, tak on ti to tam jako napálí, ale bude to stejné jak to co jsem psal už v prvním příspěvku, kde on tu čáru, písmo, tvar atp, bere jen jako obrys pro další práci, případně umístění atp. Opět uvedu příklad, mám text: Máma má maso a chci jej černě na hliníkový barvený štítek 50x50, nakreslím 50x50 obecný tvar, ten tex vyhatchuju a vycentruju spolu s tím tvarem, pak jej izoluji do toho tvaru 50x50 a znovu celý výsledek vyhatchuji, bude mně svítit bílý text v černém poli 50x50, to co je černé jde pryč a výsledek je černý text, samozřejmě pokud chci na černou tabulku napálit text tím že odpařím barvu tak jen vyhatchuji ten text a je to :wink: , píšu ten blbý příklad proto, abych vysvětlil, že ten program prvotně neví co máš v plánu a proto jsou tam ty tvary a fonty obecně, on to tam samo nějak napálí, ale pokud chceš kvalitu tak se tomu musíš pověnovat, jinak bude vypadat napálený obrázek jpg zkonvertovaný do vektoru a jinak přímo nakreslený vektor, věřím tomu, že v tom tvém programu to bude obdobné

U toho písma je to pak obzvlášť viditelné, při hatchování ty hatche jednak automaticky v každém průchodu střídám a měním jim směr, pokud totiž je ten hatch pořád stejný navíc ve smyčce, tak čím je "hrubější" tím víc tam vidíš tu nedokonalost a on jen pojede po stejných drahách, jako když obrázek vymalováváš pastelkou a pak si to pootočíš a čmrkáš a čmrkáš :) , pokud se střídá typ a mění se úhel tak každým dalším průchodem jede po jiné dráze a ten výsledek je "plnější" píšu to proto, že na webu je spousta zaručených návodů jak na písmo se používá výhradně soustředný hatch a přitom je to pičovina :)

klidně sem pak hoď screen té pracovní plochy toho softu, můžem to prodiskutovat
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
lubbez

7. 7. 2025, 2:59

Zkusím poslat zabalené soubory.
Přílohy
fiber_laser.zip
(7.87 MiB) Staženo 6 x
zverodoktor

7. 7. 2025, 10:33

Ahojte kamaráti,
vlákno priebežne hltavo čítam, ale nejak sa na mňa zosypala práca jak sú kolegovia na dovolenke, tak nestíham zmysluplne reagovať :roll: .
Ďakujem Lubbez-ovi sa tabuľky, samozrejme aj Tumlíkovi za rozsiahly príspevok. Hneď jak sa trochu rozvolní, vstupujem znova do diskusie !
Odpovědět

Zpět na „plazma plyn voda laser EDM“