Filamenty pro 3D tisk - zkušenosti

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
Dawe

17. 7. 2025, 12:46

Lukas_2> z tech normalnich FDM urcite PETG. Kvuli jeho vyssi pruznosti.
Tisknul jsem vlastnich podobnych ATC drzaku desitky z obycejeho Gembird PETG a dobry, drzi nizsi tisice vymen, ale daly by se zrobustnit.
A nebo tvrdsi TPU by slo, ale bude se ti hur tisknout. 95A by asi bylo akorat
Přílohy
3D tisk ATC toolholder fork ISO10 SK15 (6).jpg
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

17. 7. 2025, 5:51

To vypadá dobře. Díky, udělal jsem tedy jeden testovací z petg a až mě překvapuje jak to funguje. Objednám a vyzkouším i TPU, na něco v budoucnu se při nejhorším hodit bude.
Napadá mě že ještě se to bude dostávat do kontaktu s emulzí (100% syntetická, spolehlivě sundavá nekvalitní barvu ze strojů :lol: ) . Asi jen výpary, stříkat na to nebude. Ale i tak.
S tím máš také nějakou zkušenost ?
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
miv

17. 7. 2025, 7:30

Lukas_2 píše: 17. 7. 2025, 12:00 Zdravím. Chtěl bych se zeptat zkušenějších v 3D tisku.
Stavím CNC stroj ve kterém budu používat vysokorychlostní vřeteno s upínači ISO20.
Hlavně kvůli velikosti tam nejspíš nebudu shopný použít standartní držáky pro upínače.
Potřebuji jiný systém připevnění > Něco takového (v rychlosti namodelováno, radiusy a zkosení tam dodělám :lol: ). Výstřižek.PNG

Musí to být "nacvakávací" a tudíž i dost pevné, a nesmí se to vymačkat opětovným používáním. Máte tip na materiál ?
Tiskárnu mám uzavřenou a vyhřívanou, mohu tedy použít i náročnější materiál na teploty, stabilitu tisku. Nejsofistikovanější filament se kterým jsem doposud pracoval je ASA, ale obecně nevím jestli by to byla na toto vhodná volba.

Předem děkuji za reakce :)
Z pohledu chemické odolnosti vychází nejlépe polypropylén. Z pevnostního hlediska je vyhovující také. Je sice o něco dražší než PETG, ale ne o tolik.
Dawe

17. 7. 2025, 7:52

Lukas_2> PETG ma velmi dobrou chemickou odolnost, emulze mu nevadi vubec. Netrpi ani za vyssich teplot na korozi za napeti.
Jen bych ti doporucoval si dodelat drazku s dorazem podobne jak mam ja, at mas progresivni tuhost toho gripu. Je to pak odolnejsi pri uhlovych odchylkach kolotoce. Ja treba mam primy pohon kolotoce bez maltezaku a kdyz tocim a vymenuju nastroje rychleji, tak se stavalo, ze pri vraceni byla porad nejaka zustatkova uhlova odchylka a grip se mi jedne strane behem vkladani upinace ohnul prilis a nechytnul. S drazkou a dorazem se ohne jen po doraz a pak narazi a ta zvysena tuhost mi dootoci tech par uhlovych minut odchylky. Funguje to pak spolehliveji.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2025, 8:14

Dawe píše: 17. 7. 2025, 7:52 Lukas_2> PETG ma velmi dobrou chemickou odolnost, emulze mu nevadi vubec. Netrpi ani za vyssich teplot na korozi za napeti.
Jen bych ti doporucoval si dodelat drazku s dorazem podobne jak mam ja, at mas progresivni tuhost toho gripu. Je to pak odolnejsi pri uhlovych odchylkach kolotoce. Ja treba mam primy pohon kolotoce bez maltezaku a kdyz tocim a vymenuju nastroje rychleji, tak se stavalo, ze pri vraceni byla porad nejaka zustatkova uhlova odchylka a grip se mi jedne strane behem vkladani upinace ohnul prilis a nechytnul. S drazkou a dorazem se ohne jen po doraz a pak narazi a ta zvysena tuhost mi dootoci tech par uhlovych minut odchylky. Funguje to pak spolehliveji.
Nevim jestli tam na to budu mít dostatek místa. Zkusím to ale určitě zakomponovat. Diky za rady :D
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“