Filamenty pro 3D tisk - zkušenosti
Lukas_2> z tech normalnich FDM urcite PETG. Kvuli jeho vyssi pruznosti.
Tisknul jsem vlastnich podobnych ATC drzaku desitky z obycejeho Gembird PETG a dobry, drzi nizsi tisice vymen, ale daly by se zrobustnit.
A nebo tvrdsi TPU by slo, ale bude se ti hur tisknout. 95A by asi bylo akorat
Tisknul jsem vlastnich podobnych ATC drzaku desitky z obycejeho Gembird PETG a dobry, drzi nizsi tisice vymen, ale daly by se zrobustnit.
A nebo tvrdsi TPU by slo, ale bude se ti hur tisknout. 95A by asi bylo akorat
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
To vypadá dobře. Díky, udělal jsem tedy jeden testovací z petg a až mě překvapuje jak to funguje. Objednám a vyzkouším i TPU, na něco v budoucnu se při nejhorším hodit bude.
Napadá mě že ještě se to bude dostávat do kontaktu s emulzí (100% syntetická, spolehlivě sundavá nekvalitní barvu ze strojů
) . Asi jen výpary, stříkat na to nebude. Ale i tak.
S tím máš také nějakou zkušenost ?
Napadá mě že ještě se to bude dostávat do kontaktu s emulzí (100% syntetická, spolehlivě sundavá nekvalitní barvu ze strojů

S tím máš také nějakou zkušenost ?
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
Z pohledu chemické odolnosti vychází nejlépe polypropylén. Z pevnostního hlediska je vyhovující také. Je sice o něco dražší než PETG, ale ne o tolik.Lukas_2 píše: ↑17. 7. 2025, 12:00 Zdravím. Chtěl bych se zeptat zkušenějších v 3D tisku.
Stavím CNC stroj ve kterém budu používat vysokorychlostní vřeteno s upínači ISO20.
Hlavně kvůli velikosti tam nejspíš nebudu shopný použít standartní držáky pro upínače.
Potřebuji jiný systém připevnění > Něco takového (v rychlosti namodelováno, radiusy a zkosení tam dodělám). Výstřižek.PNG
Musí to být "nacvakávací" a tudíž i dost pevné, a nesmí se to vymačkat opětovným používáním. Máte tip na materiál ?
Tiskárnu mám uzavřenou a vyhřívanou, mohu tedy použít i náročnější materiál na teploty, stabilitu tisku. Nejsofistikovanější filament se kterým jsem doposud pracoval je ASA, ale obecně nevím jestli by to byla na toto vhodná volba.
Předem děkuji za reakce![]()
Lukas_2> PETG ma velmi dobrou chemickou odolnost, emulze mu nevadi vubec. Netrpi ani za vyssich teplot na korozi za napeti.
Jen bych ti doporucoval si dodelat drazku s dorazem podobne jak mam ja, at mas progresivni tuhost toho gripu. Je to pak odolnejsi pri uhlovych odchylkach kolotoce. Ja treba mam primy pohon kolotoce bez maltezaku a kdyz tocim a vymenuju nastroje rychleji, tak se stavalo, ze pri vraceni byla porad nejaka zustatkova uhlova odchylka a grip se mi jedne strane behem vkladani upinace ohnul prilis a nechytnul. S drazkou a dorazem se ohne jen po doraz a pak narazi a ta zvysena tuhost mi dootoci tech par uhlovych minut odchylky. Funguje to pak spolehliveji.
Jen bych ti doporucoval si dodelat drazku s dorazem podobne jak mam ja, at mas progresivni tuhost toho gripu. Je to pak odolnejsi pri uhlovych odchylkach kolotoce. Ja treba mam primy pohon kolotoce bez maltezaku a kdyz tocim a vymenuju nastroje rychleji, tak se stavalo, ze pri vraceni byla porad nejaka zustatkova uhlova odchylka a grip se mi jedne strane behem vkladani upinace ohnul prilis a nechytnul. S drazkou a dorazem se ohne jen po doraz a pak narazi a ta zvysena tuhost mi dootoci tech par uhlovych minut odchylky. Funguje to pak spolehliveji.
Nevim jestli tam na to budu mít dostatek místa. Zkusím to ale určitě zakomponovat. Diky za radyDawe píše: ↑17. 7. 2025, 7:52 Lukas_2> PETG ma velmi dobrou chemickou odolnost, emulze mu nevadi vubec. Netrpi ani za vyssich teplot na korozi za napeti.

BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
Zdar kolegové. Dnes mi odešlo lineární ložisko D30 na nepodepřené tyči u pily na dlažbu. Vysypaly se kuličky. Tak jsem si řekl, že to nahradím kluzným, protože to kuličkové je v této aplikaci opravdu hloupost (Abrazivní prach plus voda). Nějakou dobu to sice vydrželo, ale málo.
Nejlepší by asi bylo kluzné ze zedexu. To je ale logisticky náročné. Nenašel jsem dodavatele hotových kluzných pouzder.
Napadlo mne, zkusit to z něčeho vytisknout. Myslíte, že je to úplná hloupost. Nebo to stojí za to zkusit? Když, tak z jakého materiálu?
Nejlepší by asi bylo kluzné ze zedexu. To je ale logisticky náročné. Nenašel jsem dodavatele hotových kluzných pouzder.
Napadlo mne, zkusit to z něčeho vytisknout. Myslíte, že je to úplná hloupost. Nebo to stojí za to zkusit? Když, tak z jakého materiálu?
miv> s tim mam neco zkusenosti
0) nouzove klidne z PETG
1) Nejsnadnejsi a nejlevnejsi rozumne reseni bys mel HIPS. Pozor jsou ruzne. Prusa prodava dobry, kluzny, relativne husty. Ale neni to jak skutecne kluzne filamenty. Nesmis mit velky tlak a teplotu. Rychlost mu nevadi ale tlak jen nizsi.
2) Nejaky z kluznych filamentu od Igusu. Maji cele portfolio, I150 i I190 se tiskne docela snadno, I180 uz hur, ale je lepsi.
Viz link na tribofilamenty Iglidur: https://www.igus.cz/3d-printing-materia ... r-filament
Konekckoncu z nej delaji i ta vystriknuta linearni pouzdra (z podobnych Iglidur Q, Iglidur G...).
3) Pripadne PPS filament - PPS je zaklad jak toho Igliduru, tak Zedexu. Tiskne se extremne blbe, skoro jako PEEK.

0) nouzove klidne z PETG

1) Nejsnadnejsi a nejlevnejsi rozumne reseni bys mel HIPS. Pozor jsou ruzne. Prusa prodava dobry, kluzny, relativne husty. Ale neni to jak skutecne kluzne filamenty. Nesmis mit velky tlak a teplotu. Rychlost mu nevadi ale tlak jen nizsi.
2) Nejaky z kluznych filamentu od Igusu. Maji cele portfolio, I150 i I190 se tiskne docela snadno, I180 uz hur, ale je lepsi.
Viz link na tribofilamenty Iglidur: https://www.igus.cz/3d-printing-materia ... r-filament
Konekckoncu z nej delaji i ta vystriknuta linearni pouzdra (z podobnych Iglidur Q, Iglidur G...).
3) Pripadne PPS filament - PPS je zaklad jak toho Igliduru, tak Zedexu. Tiskne se extremne blbe, skoro jako PEEK.
Silon je polyamid, podobne jako ten muj plneny PAHT-CF z minule strany. To se taky da, ale samotny neplneny se na FDM tiskne blbe a ma relativne spatne vlastnosti na ta pouzdra stran kvality povrchu a schopnosti ho struzit. A ty "pure PA" jsou hodne drahe.
Díky, nejprve zkusím PETG. Předpokládám, že jakýkoliv plněný filament je nesmysl, protože je abrazivní. Je to tak?Dawe píše: ↑18. 7. 2025, 9:57 miv> s tim mam neco zkusenosti![]()
0) nouzove klidne z PETG![]()
je to tak.
Pocitej s tim, ze je ten vytisk polotovar i kdyz budes tisknout na vysku a vyhrajes si s tim, tak ta kruhovitost neni dostatecna aby to bylo dobre pouzdro. Je treba to struzit. Na netu najdes jak to tisknou na hotovo, ale to byvaji mladosi, kteri nepoznaji desetinu vuli
Pocitej s tim, ze je ten vytisk polotovar i kdyz budes tisknout na vysku a vyhrajes si s tim, tak ta kruhovitost neni dostatecna aby to bylo dobre pouzdro. Je treba to struzit. Na netu najdes jak to tisknou na hotovo, ale to byvaji mladosi, kteri nepoznaji desetinu vuli