Na Ali se objevil nový typ evřeten a sice výkon 1,5 kW ale průměr 65mm a ER16.
Běžné typy jsou spíše průměr 80 a častěji ER11 nežli ER16. Ten menší průměr mne zaujal // mnohdy to usnadní konstrukci // a tak jsem objednal vzduchem i vodou chlazenou variantu.
Dneska je v práci klid a tak jsem si hrál s nastavením a nějakými provozními pokusy.
Pro porovnání ten motor pr65 a 80.
Co se mi líbilo.
Motory jsem objednával 17.7. a dorazily asi za týden. Poštovné tedy 1450 ale počítali mi ho jenom jednou za oba.
Konektor je už takový téměř profi. Kovový, těsnicí kroužek, pozlacené kontakty, dost velký aby se tam dal strčit stíněný kabel.
U motorů jsou kleštiny pr4 a pr6 a jsou docela použitelné. Házivost na 6 jsem u vzducháče naměřil pod 0,01. // k některým jiným motorům dávají "kleštinu" na kterou se stačí podívat a letí do špon //
Oba motory mají připojený žlutozelený kabel !
Co se mi nelíbilo.
Je to drobnost ale... U toho vzduchového přetočili tu přední přírubu a do mezer je vyhrnutý otřep. Myslím že by se tam začala velice rychle zachytávat špína a brzy se to ucpalo. Vyšťoural jsem to šábrem.
Ten vzduchový motor mi nešel zaběhnout. Přes 200 Hz se začaly stašně hřát přední ložiska. Nakonec jsem ho rozebral a zjistil, že ložiska jsou totálně "ucpaná" vazelínou. Vyfoukal jsem ji a domazal to přiměřeně. Záběh pak proběhl už bez problémů.
Nastavení parametrů.
Autotuning proběhl bez problémů. Při 200Hz motory bere vzducháč naprázdno cca 45W, 300Hz = 60W. 400 Hz = 65W. U vodníka to tolik nenarůstá, protože tam "nežere" výkon ta vrtulka.
Provozní zkoušky.
Vzducháč
Zkoušel jsem frézovat hliník 6082 frézou 6mm do hloubky 6mm na plný záběr. Zvládlo to posuv 500mm/min a odběr byl cca 0,5 kW. Otáčky 200Hz - 11600 ot / min. Na 300 Hz to moc nešlo - motor rycle vadnul. Při frézování zámku těmito parametry se motor nestačil chladit a začala narůstat teplota.
Pak jsem zkusil frézu 8 mm ale jen do boku na desce 15mm síla Al6082. Bralo to 2 mm při posuvu 800 a otáčkách 8000. Velmi dobré !
Nakonec jsem zkusil plátkovou frézu Kyocera pr 16 a tam to na plný záběr vzalo 3 mm při posuvu 300 mm/min a otáčkách 8000. Motoru ale rychle narůstala teplota. Odběr byl cca 800 W.
Vodník
Ten vodník je na 380V. // dělají i 220 // Ty zkoušky dopadly víceméně nastejno. Zkusil jsem mu naložit s frézou 8 mm hloubku 5 mm a zvládal to až s posuvem 800mm/min. Odběr byl okolo 950W. U toho vodníka se mi nelíbí že nemá vnější ostřikový kroužek. Možná by se dalo dodělat profukování labyrintu.
Odkaz
https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... cification
https://www.aliexpress.com/item/1005008 ... 1802JiCusY
Shrnutí
Asi bych se pro výkonné frézování přikláněl spíše k tomu vodníku. Ten vzducháč už má výrazně menší plochu // oproti průměru 80 // na chlazení a při nižších otáčkách se neuchladí. Dalo by se mu samosebou přivést vzduch od externího ventilátoru. Oba motory jsou velmi slušně zpracované, ten vzducháč má opravdu 2+2 kosoúhlá ložiska. Kleštiny i konektor příjemně překvapily.
Test nového typu evřeten G-Penny
Pekny Milane. To skoro vypada, ze uz se ta mala elektrovretena naucili delat dobre, spolehlive. A porad levne. Spatna zprava pro evropske vyrobce
Ten elektricky vetrak by mozna stal za pokus, ne? Ja tuhle udelal snadno tisknutelny model adapteru pro obycejny axialni vetrak na hranate Teknootory 3140, tady by to mohlo byt jeste snazsi.

Ten elektricky vetrak by mozna stal za pokus, ne? Ja tuhle udelal snadno tisknutelny model adapteru pro obycejny axialni vetrak na hranate Teknootory 3140, tady by to mohlo byt jeste snazsi.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
to Dawe
Jo ty větráčky tam přidávám docela běžně. Dokonce jsem nedávno potřeboval takový adaptér na tři motory vedle sebe, tak jsem se poprvé v životě pustil do 3D tisku. Abych tedy nekecal, model mi udělal syn a tiskárna je seřízená od kolegy. Ale zadařilo se. Pak ale používám dmychadlo co dává tak 0,25 Ba a ono to docela i odhání špony.
Ten vodník ale na mne v tomhle případě udělal lepší dojem. Škoda ten ostřikový kroužek - to je blbě. Nevím proč to dělají jinak u vzducháče a jinak u vodníka. Nemá to logiku.
S tou špatnou zprávou pro evropské výrobce máš naprostou pravdu. Bohužel !
Jo ty větráčky tam přidávám docela běžně. Dokonce jsem nedávno potřeboval takový adaptér na tři motory vedle sebe, tak jsem se poprvé v životě pustil do 3D tisku. Abych tedy nekecal, model mi udělal syn a tiskárna je seřízená od kolegy. Ale zadařilo se. Pak ale používám dmychadlo co dává tak 0,25 Ba a ono to docela i odhání špony.
Ten vodník ale na mne v tomhle případě udělal lepší dojem. Škoda ten ostřikový kroužek - to je blbě. Nevím proč to dělají jinak u vzducháče a jinak u vodníka. Nemá to logiku.
S tou špatnou zprávou pro evropské výrobce máš naprostou pravdu. Bohužel !
Hranaté objímky používám na naladění parametrů "na stole" aby se mi to nekutálelo. Na mašině to drží třeba takhle :
Ten ostřikový kroužek musí být venku aby // funguje jako odstředivé čerpadlo // veškerý binčus vyhazoval ven. Pokud je za víčkem // u vodníků většinou jen matice // nasává to naopak dovnitř.
U posledních prototypů dělám labyrint dvojitý a ne pravoúhlý, ale "pilovitý" na ploše pro matici nechávám přídavek a při montáži to dobrušuji na spáru cca 0,05.
Pod tím motorem je kruhové // úseč // lůžko přesně obrobené. Je to úplně jiná liga nežli ty objímky. Na tom obrázku je adaptér na frézku kde je normální vřeteno s ISO30.Ten ostřikový kroužek musí být venku aby // funguje jako odstředivé čerpadlo // veškerý binčus vyhazoval ven. Pokud je za víčkem // u vodníků většinou jen matice // nasává to naopak dovnitř.
U posledních prototypů dělám labyrint dvojitý a ne pravoúhlý, ale "pilovitý" na ploše pro matici nechávám přídavek a při montáži to dobrušuji na spáru cca 0,05.

Ja si te jen dobiram, jsem si vedom tveho nazoru na ne.
Aha,chapu.Ten ostřikový kroužek musí být venku aby // funguje jako odstředivé čerpadlo // veškerý binčus vyhazoval ven. Pokud je za víčkem // u vodníků většinou jen matice // nasává to naopak dovnitř.
Clovece nejsem si 100% jisty, ale mam nekde v pameti, ze kazdy ostry roh labirintu v ceste proudnice se pocita, ze to je funkcni "blok", takze trojuhelnikem potencialne prijdes o pulku ucinosti toho dynamickeho tesneni. Ale je to doba, co jsem to studoval, treba se pletuTU posledních prototypů dělám labyrint dvojitý a ne pravoúhlý, ale "pilovitý" na ploše pro matici nechávám přídavek a při montáži to dobrušuji na spáru cca 0,05.

TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
To jsi mne trochu rozkolísal. Vymyslel jsem to "vlastní hlavou" a přišlo mi to i výrobně jednodušší. Navíc si myslím, že u toho šikmého labyrintu se tam nedělají kapsy a ta odstředivá síla to stále tlačí ven. Vypadá to takhle : Pokud ten motor upravuji tak stejně přimazávám ložiska a jde tam i tlakový vzduch // celý motor je přetlakován //. Takže to má i samočisticí schopnost.Dawe píše: ↑29. 7. 2025, 2:44 ...
Clovece nejsem si 100% jisty, ale mam nekde v pameti, ze kazdy ostry roh labirintu v ceste proudnice se pocita, ze to je funkcni "blok", takze trojuhelnikem potencialne prijdes o pulku ucinosti toho dynamickeho tesneni. Ale je to doba, co jsem to studoval, treba se pletu![]()
Myslím, že největší možnost že se tam labyrintem něco dostane je při úklidu kdy vřeteno stojí a oplachuje se to vodou. Ten tlakový vzduch tedy vypínám až při vypnutí stroje. Zatím to funguje.
Pořád je to jiná liga nežli u některých vodníků, kde je to udělané takhle : Tedy přední sestava je suvně a je tlačena přes mezikroužek několika pružinkami ve víčku.
To je blbě hned z několika důvodů.
a) Labyrint tam není žádný a je to "těsněné" jenom spárou mezi hřídelí a víčkem.
b) Ložiska aby byla suvně budou mít radiální vůli mezi vnějším kroužkem a domečkem = nižší tuhost na nástroji.
c) Veškerá tepelná roztažnost rotoru se "vysune" k nástroji = nižší přesnost.
Ale jsou to hobby věci - a za ty peníze ...