Občas si potřebuju brousit válečkové kalibry a vždy se snažím brousit přesně na hranici tolerance a nebo max. 0.002mm směrem do pole tolerance.
U malých průměrů cca do 30mm vše fungovalo ale teď jsem vyráběl 78H6 a dobrá strana projde až když je rozměr díry 78,012mm (měřeno supitem, kontroluju na kroužku i na johansonkách) Pokud stočím díru na 78.01 tak bez dřevěné paličky kalibr nelze nasadit, přitom by měl jít volně.
Měřená díra je do oválu a kuželu max. 0.002mm v tom bych problém neviděl.
Kalibr jsem nechal chromovat, broušeno mezi hroty.
Zkusím ještě hodit kalibr k někomu na 3d ale nemyslím si že by zde byl problém.
Mám podezření že se válečkové kalibry u těchto průměrů vyrábějí volnější třeba o 0.005mm. Neví někdo jak to je?
Děkuju za odpověď
Výrobní tolerance válečkových kalibrů
-
- Kontaktovat uživatele:
Rozmer musíš dať merať do akreditovaného centra, sú na to presne normy a postupy (3D je v tomto prípade nepresné). Taktiež na výrobu kalibrov a ich tolerancii sú normy, z hlavy si ich nepamätám. My štandardne robíme atypy pre automotiv, opäť zákazník si zadá normu a podľa nej sa to vyrába.
BalazKovo.sk
to chápu ale nejde mi o přesnost v desetitisícinách, kalibry jsou pro mě pro kontrolu výrobků které vyrábím, neprodávám je dál.
Zajímalo by mě na kolik nabrousit kalibr aby prošel suvně do průměru třeba 78,005mm (když pominu teplotu, kuželovitost, ovalitu, to si hlídám ale ještě je zde asi nějaký faktor který mi uniká, síla přítlaku supita
drsnost Ra0.8
netuším. Napadá mě jestli s tím není při výrobě kalibru počítáno a jestli se na kalibrech nedělá korekce podbroušením o pár tisícin mm)
Zajímalo by mě na kolik nabrousit kalibr aby prošel suvně do průměru třeba 78,005mm (když pominu teplotu, kuželovitost, ovalitu, to si hlídám ale ještě je zde asi nějaký faktor který mi uniká, síla přítlaku supita

Tohle tema je slozitejsi, nez se muze zdat.
Setkal jsem se uz jen s normami ISO 1938-x. Ja si udelal 'kalkulacku' pro ty obvykle typy kalibru prave podle nich.
V podstate se pro kalibry na dany rozmer a stupen presnosti obrobku, urcuje adekvatni stupen presnosti pro vyrobu tech kalibru. Uzsi, logicky.
Takze pro H6 (IT6) bude rozmeru 78mm platit pro kalibry treba IT2, nebo IT3. No a poloha toho tolerancniho pole, na kterou smeruje otazka tematu, je tam odvisla primo od hranic tolerancniho pole obrobku plus nejaky maly odskok opet zavisly na rozmeru a IT..
Spodek pro 'GO' kalibr je urcite o neco odskoceny, ale o malo.
Musel bych to spocitat pro tenhle pripad..
Spodek 'NOGO' kalibru zase naopak je o neco pod vrchni hranici tol.pole obrobku. Takze teoreticky muze dobry 'NOGO' kalibr projit porad jeste dobrou dirou, kdyz se to zrovna blbe sejde.
Setkal jsem se uz jen s normami ISO 1938-x. Ja si udelal 'kalkulacku' pro ty obvykle typy kalibru prave podle nich.
V podstate se pro kalibry na dany rozmer a stupen presnosti obrobku, urcuje adekvatni stupen presnosti pro vyrobu tech kalibru. Uzsi, logicky.
Takze pro H6 (IT6) bude rozmeru 78mm platit pro kalibry treba IT2, nebo IT3. No a poloha toho tolerancniho pole, na kterou smeruje otazka tematu, je tam odvisla primo od hranic tolerancniho pole obrobku plus nejaky maly odskok opet zavisly na rozmeru a IT..
Spodek pro 'GO' kalibr je urcite o neco odskoceny, ale o malo.
Musel bych to spocitat pro tenhle pripad..
Spodek 'NOGO' kalibru zase naopak je o neco pod vrchni hranici tol.pole obrobku. Takze teoreticky muze dobry 'NOGO' kalibr projit porad jeste dobrou dirou, kdyz se to zrovna blbe sejde.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
-
- Kontaktovat uživatele:
V sklade som mal nový valcekovy kaliber 78H7, otvor tabuľkovo +0, kaliber má rozmer 78,000.
BalazKovo.sk
Řekl bych, že se nasčítají odchylky v ovalitě díry a hlavně kalibru a výsledkem je stav, který popisuješ. Výroba kalibru je jinak docela složitý technologický proces, kdy se to na několikrát brousí, kalí, umrtvuje, mrazí atd., právě aby materiál přestal pracovat.
Na měření těchto měřidel je super věc délkoměr.
Tom Dvk>presne tak, taky bych to videl na geometricke tolerance.
A nejen kruhovitost (jak jsi psal o ovalite), ale je tam u 'GO' kalibru predepsanai valcovitost. A ty jsou "dvakrat prisnejsi", maji vzdycky predepsany nizsi stupen presnosti.
A nejen kruhovitost (jak jsi psal o ovalite), ale je tam u 'GO' kalibru predepsanai valcovitost. A ty jsou "dvakrat prisnejsi", maji vzdycky predepsany nizsi stupen presnosti.
Meki> v rychlosti jsem to nahazel do te me kalkulacky a vytipal. Takhle by mel podle ISO 1938 vypadat vykres teho78H6 nejjednodussiho valeckoveho kalibru GO/NOGO (Tayloruv princip).
Vcetne geometrickych toleranci a opotrebovaneho stavu. Bez zaruky, nekontroloval jsem to a driv jsem delal vzdy jen kalibry promensi rozsahy.
Vcetne geometrickych toleranci a opotrebovaneho stavu. Bez zaruky, nekontroloval jsem to a driv jsem delal vzdy jen kalibry promensi rozsahy.
ze zvědavosti jsem jej zkusil přejet jemným smirkem, vypadá že to bude ono

naměřil jsi 78,000mm? já jsem našel největší 70mm, na části -0 jsem naměřil 69.995 ale je vidět že je dost ošoupaný, tak ten je asi do šrotujergus.balaz píše: ↑29. 7. 2025, 8:25 V sklade som mal nový valcekovy kaliber 78H7, otvor tabuľkovo +0, kaliber má rozmer 78,000.
Pěkná tabulka. Člověče ty máš na vše nějaké zlepšováky, od počítadla pulzů TTL enkodérů až po válečkové kalibryDawe píše: ↑29. 7. 2025, 2:49 Meki> v rychlosti jsem to nahazel do te me kalkulacky a vytipal. Takhle by mel podle ISO 1938 vypadat vykres teho78H6 nejjednodussiho valeckoveho kalibru GO/NOGO (Tayloruv princip).