EAGLE PCB Rady začátečníkovi
- Zdenek Valter
Posílám
- Přílohy
-
- turtle.zip
- (6.63 KiB) Staženo 209 x
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
- Zdenek Valter
Zkusil jsem to znova překreslit ve footprint - pak se mi to podařilo spojit.
Nicméně nevím jak z těch SMD padů a polygonů okolo nich udělat fingers pro pozlacení....
Nicméně nevím jak z těch SMD padů a polygonů okolo nich udělat fingers pro pozlacení....
No vida, nez jsem se k tomu dostal, spravilo se to samo. Takove problemy mam nejradeji
Nevim co myslis tim ze chces udelat fingers z polygonu. Tipuju ze ti jde o to pozlatit ty plosky uprostred jako kontakty po kterych se bude neco soupat. Pokud je tomu tak, nelze pouzit ENIG zlaceni protoze je tenke a mekke, musis pouzit zlaceni jez nazyvaji electroplated, hard gold apod. Proste galvanicke zlaceni. Tohle se neprovadi na cele desce jako ENIG, ale jen na vybrane plose protoze je to drahe a ma to diky slozeni "zlata" horsi pajitelnost. Plati tam i dalsi pravidla jako ze bys mel mit od toho dal masku, prokovy apod. Podivej se na stranky vyrobce plosnych spoju a musis to s nim vykomunikovat, ze tam chces hard gold, protoze narozdil od beznych gold fingers to neni z navrhu patrne. Jako povrchovku nezapomen dat ENIG, pokud tam nechas treba HASL, tak ti to pocinujou, coz by asi nebylo idealni 

- Zdenek Valter
Díky !!
- Zdenek Valter
Tak jsem u klasického Eagle narazil na problém se zobrazením na PCB:
Samotný PAD má vrtání 0,5mm a velikost 0,7 mm long.
KOnektor je pro rozteč pinů 1 mm a tvar 0,3 x 0,3 mm.
Prosím, věděl by někdo proč se to na PCB ukazuje větší?
Zkoušel jsem i jednotlivé PIN a stejně je neukazuje správně.Samotný PAD má vrtání 0,5mm a velikost 0,7 mm long.
KOnektor je pro rozteč pinů 1 mm a tvar 0,3 x 0,3 mm.
Prosím, věděl by někdo proč se to na PCB ukazuje větší?
- Zdenek Valter
Pravděpodobně to souvisí s vrtáním - při průměru díry 0,5 mm to zobrazení v PCB nedovolí PAD zmenšit.
Zmenšené vrtání v PAD zmenší v zobrazení v PCB.
Zkoušel jsem to ve Fusion a tam je to bohužel stejné jako Eagle.
Zmenšené vrtání v PAD zmenší v zobrazení v PCB.
Zkoušel jsem to ve Fusion a tam je to bohužel stejné jako Eagle.
- Zdenek Valter
Díky je to přesně ono!!!
Default hodnoty Pads min jsem zmenšil na polovinu 10 na 5 mil a a procenta z 25 na 15.
Default hodnoty Pads min jsem zmenšil na polovinu 10 na 5 mil a a procenta z 25 na 15.
- Zdenek Valter
Tak jsem dnes rozchodil Eagle pod WIN 11
Odkaz jak na to je tu:
https://forums.autodesk.com/t5/eagle-fo ... p/13719450
Z odkazu si stánete soubor openssl-1.0.2u-x64_86-win64.zip a z něj dvěma soubory
libeay32.dll
ssleay32.dll
nahradíte stávající v adresáři EAGLE 9.6.2.
Odkaz jak na to je tu:
https://forums.autodesk.com/t5/eagle-fo ... p/13719450
Z odkazu si stánete soubor openssl-1.0.2u-x64_86-win64.zip a z něj dvěma soubory
libeay32.dll
ssleay32.dll
nahradíte stávající v adresáři EAGLE 9.6.2.
- Zdenek Valter
- Zdenek Valter
Po delší době jsem se dostal k realizaci. Konzultoval jsem to s JLCPCB a oni ten Hard gold nedělají jen mi doporučili ENIG se slinější vrstvou 2U místo toho.t256 píše: ↑17. 2. 2025, 4:18 No vida, nez jsem se k tomu dostal, spravilo se to samo. Takove problemy mam nejradejiNevim co myslis tim ze chces udelat fingers z polygonu. Tipuju ze ti jde o to pozlatit ty plosky uprostred jako kontakty po kterych se bude neco soupat. Pokud je tomu tak, nelze pouzit ENIG zlaceni protoze je tenke a mekke, musis pouzit zlaceni jez nazyvaji electroplated, hard gold apod. Proste galvanicke zlaceni. Tohle se neprovadi na cele desce jako ENIG, ale jen na vybrane plose protoze je to drahe a ma to diky slozeni "zlata" horsi pajitelnost. Plati tam i dalsi pravidla jako ze bys mel mit od toho dal masku, prokovy apod. Podivej se na stranky vyrobce plosnych spoju a musis to s nim vykomunikovat, ze tam chces hard gold, protoze narozdil od beznych gold fingers to neni z navrhu patrne. Jako povrchovku nezapomen dat ENIG, pokud tam nechas treba HASL, tak ti to pocinujou, coz by asi nebylo idealni
![]()
Je to sice cca o 32 USD dražší (celkem za 34 USD), ale já to zkusím.
Jen pro info ENIG s vrstvou 1U je za 18USD a obyč HSAL za 2USD pro 5 kusů na zkoušku.
Pokud to má být věc typu plošky přepínače po kterém budou běhat kontakty, ENIG bych tam opravdu nedával. To "zlato" má nejenže měkčí složení, ale je ho tam opravdu extrémně málo. Ačkoliv se ti na první pohled rozdíl v tloušťce ENIG vs. galvanické zlato nemusí zdát příliš dramatický, vem v úvahu že výrobci většinou uvádí tloušťku celé povrchovky což v případě ENIGU znamená zlato+nikl v poměru cca 1:20, kdežto u galvanického zlata je celá tloušťka zlato, které je navíc díky příměsem cca 5-10x tvrdší než ENIG a tudíž mnohem odolnější vůči otěru. Nikl se tam dává mj. proto, že vrstva zlata je tak tenká, že by za pár týdnů atomovou difuzí prošla měď přes něj.
Zlato u ENIGu tam je víceméně jen kvůli ochraně niklové vrstvy před oxidací během skladování, žádnou jinou funkci nemá. Při pájení zlatou vrstvičku cínová pájka prakticky okamžitě rozpustí, tzn. pak už tam žádné zlato není, spoj je jen cín/nikl. Což je ale žádoucí, protože na zlatu cínové pájky nijak valně nedrží. I proto jsem ti psal, že je blbost dělat hard gold na celé desce (i kdybys pominul ekonomiku), protože by pájení nebylo spolehlivé.
Pro uchopitelnější představu jak málo v ENIGu zlata je: kdybys zvětšil tloušťku klasické 1oz mědi 15.000x na půlmetrovou vrstvu, tak zlata tam bude zhruba 1mm. Pokud jlcpcb nedělá galvanické zlato, podívej se po jiných výrobcích, např pcbway hard gold určitě umí. Prostě ačkoliv ENIG a hard gold vypadají na pohled velice podobně, v reálu jsou to dvě naprosto odlišné věci.
Zlato u ENIGu tam je víceméně jen kvůli ochraně niklové vrstvy před oxidací během skladování, žádnou jinou funkci nemá. Při pájení zlatou vrstvičku cínová pájka prakticky okamžitě rozpustí, tzn. pak už tam žádné zlato není, spoj je jen cín/nikl. Což je ale žádoucí, protože na zlatu cínové pájky nijak valně nedrží. I proto jsem ti psal, že je blbost dělat hard gold na celé desce (i kdybys pominul ekonomiku), protože by pájení nebylo spolehlivé.
Pro uchopitelnější představu jak málo v ENIGu zlata je: kdybys zvětšil tloušťku klasické 1oz mědi 15.000x na půlmetrovou vrstvu, tak zlata tam bude zhruba 1mm. Pokud jlcpcb nedělá galvanické zlato, podívej se po jiných výrobcích, např pcbway hard gold určitě umí. Prostě ačkoliv ENIG a hard gold vypadají na pohled velice podobně, v reálu jsou to dvě naprosto odlišné věci.