Přelakování okenních rámů

Odpovědět
Thomeeque

16. 9. 2025, 7:00

Ahoj,

naši by potřebovali zrenovovat nátěr na vnější straně rámů, rámy jsou 50 let staré, byly tehdy naimpregnovány fermeží a asi párkrát přetřeny (nevim detaily, mohl bych zkusit zjistit), aktuální stav viz foto. Jsou to štyři okna jako na fotkách (190x145cm), pak dvě dvoukřídlá (140x125cm, bez sloupku) a jedno jednokřídlé (70x125cm). Jakási firma jim tuto renovaci nabídla za 205 táců českých (práce plus materiál), což je v dnešní době a v té kvalitě, ve které to asi dělají, možná OK, ale jinak to OK neni a řešíme, co s tím. Tak bych se rád zeptal, jak to udělat nějak minimalisticky (aby to bylo chráněno a vypadalo to normálně), případně jestli by se toho někdo nechtěl ujmout nebo někoho vhodného neznal (Praha-západ)*.

Postup ze zmiňované nabídky (lajcky mám pocit, že bychom se obešli bez 3, 4, 7 a výhradního použití produktů Adler a Bahco):
V ceně renovace eurooken jsou zahrnuty veškeré renovační kroky:
  1. stržení starého nátěru (exterierová strana);
  2. hrubé broušení;
  3. tmelení nerovností;
  4. příprava povrchu pro impregnaci;
  5. hloubková impregnace proti dřevokazným houbám a plísním;
  6. první vrstva povrchové úpravy odstínu;
  7. jemné broušení houbičkou;
  8. nanesení vrstev lazury dle potřeby.
K renovaci používáme výhradně produkty Adler a Bahco pro dosažení maximální kvality renovovaných částí. Veškeré renovátorské úkony jsou prováděny v místě realizace zakázky. Cena renovace je dle aktuálního ceníku prací, zatímco cena materiálu je dle aktuálních cen dodavatelů. Položka materiál zahrnuje brusné potřeby, barvy, impregnace, nářadí včetně spotřebních materiálů nutných k renovaci.
...
okno.jpg
okno2.jpg
detail1.jpeg
detail2.jpeg
Vnitřní rozměry odvozeny z fotky, celková plocha cca 3m²
Vnitřní rozměry odvozeny z fotky, celková plocha cca 3m²
Dík za konstruktivní vstupy, T.

*Okna začínají ve výšce 2,3m, všude kolem je náš pozemek (beton).
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 17. 9. 2025, 7:14, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Charon
Sponzor fora

16. 9. 2025, 7:31

Za ty peníze, co chtějí, si radši pořiď nová. Tady třeba kalkulačka za kolik...

https://www.okna-sevcik.cz/poptavka/?ga ... 8wQAvD_BwE
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
packa

16. 9. 2025, 8:24

já bych to obrousil a napustil tenkovrstvou kvalitní lazurou třeba osmo určitě nezklame ,na tmelení bych se vyprdnul to se stejně dřív nebo později vydrolí když na to půl dne praží slunce
Axim

16. 9. 2025, 9:36

Ahoj Tome to čumím na tu cenu :-( prez 200tis za obroušení a natření 7oken
To je před se nesmysl
Udělal bych to postup, tak Jak píše Packa a nebo
Jak píše Mirek něco málo si přidat a koupit nová trojsklo
SCHAUBLIN 53,GACK K15,GACK H185,Weiler,Condor 81, RB40, Avia fnc 25, a další
miv

17. 9. 2025, 12:32

Thomeeque píše: 16. 9. 2025, 7:00 Ahoj,

naši by potřebovali zrenovovat nátěr na vnější straně rámů, rámy jsou 50 let staré, byly tehdy naimpregnovány fermeží a asi párkrát přetřeny (nevim detaily, mohl bych zkusit zjistit), aktuální stav viz foto. Jsou to štyři okna jako na fotkách (190x145cm), pak dvě dvoukřídlá (140x125cm, bez sloupku) a jedno jednokřídlé (70x125cm). Jakási firma jim tuto renovaci nabídla za 205 táců českých (práce plus materiál), což je v dnešní době a v té kvalitě, ve které to asi dělají, možná OK, ale jinak to OK neni a řešíme, co s tím. Tak bych se rád zeptal, jak to udělat nějak minimalisticky (aby to bylo chráněno a vypadalo to normálně), případně jestli by se toho někdo nechtěl ujmout nebo někoho vhodného neznal (Praha-západ).

Postup ze zmiňované nabídky (lajcky mám pocit, že bychom se obešli bez 3, 4, 7 a výhradního použití produktů Adler a Bahco):

okno.jpgokno2.jpgdetail1.jpegdetail2.jpegramy-rozmery-pocty.jpg

Dík za konstruktivní vstupy, T.
1/Potřebuješ sundat starý nátěr buď opálením a broušením nebo jsou k dispozici chemické prostředky. Broušení se však nevyhneš.

2/ Pak záleží, jak to chceš mít hezké. Při vysokých nárocích nebo když je to hodně popraskané kytovat a znovu přebrousit musíš.

3/ Pak penetrace - po ní lehce přebrousit

4/ Pak základ a znovu lehce přebrousit (podle plánované barvy zvolit barvu základu)

5/ Nakonec lazura - buď silnovrstvá nebo tenkovrstvá, pokud chceš přírodní vzhled. Chce to určitě více vrstev (minimálně dvě, raději tři).

Lazuru doporučuji remers, mám s ní velice dobré zkušenosti (musí být samozřejmě UV stabilní). Je sice drahá jako pes, ale opravdu funguje (mám ji na baráku na podhledech již asi deset let).

Pokud máš k dispozici excentrickou brusku, pak to broušení až tak moc nebolí. Nátěry jsou jen válečkování, takže taky ne moc práce.

Myslím, že jedno okno se dá zvládnout za jeden den práce. Pochopitelně rozprostřeně - je třeba to nechat mezi jednotlivými nátěry důkladně proschnout.
Thomeeque

17. 9. 2025, 7:37

Charon píše: 16. 9. 2025, 7:31 Za ty peníze, co chtějí, si radši pořiď nová. Tady třeba kalkulačka za kolik...

https://www.okna-sevcik.cz/poptavka
Pro zajímavost jsem zkusil (kalkulačka to úplně neni, je to nezávazná poptávka, napsal jsem jim do poznámky, že stačí hrubý nástřel), ale takováto investice není v plánu, okna samotná jsou čerstvě zrenovovaná (za celkem normální peníze), rámy nechali naši na později netuše, že by to měla být takováto šílená položka. Celé to dělal děda (truhlář) a je to podle vyjádření odborníka stále kvalitní.

Všem zatím díky za tipy.

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Charon
Sponzor fora

17. 9. 2025, 8:31

Thomeeque píše: 17. 9. 2025, 7:37
Charon píše: 16. 9. 2025, 7:31 Za ty peníze, co chtějí, si radši pořiď nová. Tady třeba kalkulačka za kolik...

https://www.okna-sevcik.cz/poptavka
Pro zajímavost jsem zkusil (kalkulačka to úplně neni, je to nezávazná poptávka, napsal jsem jim do poznámky, že stačí hrubý nástřel), ale takováto investice není v plánu, okna samotná jsou čerstvě zrenovovaná (za celkem normální peníze), rámy nechali naši na později netuše, že by to měla být takováto šílená položka. Celé to dělal děda (truhlář) a je to podle vyjádření odborníka stále kvalitní.

Všem zatím díky za tipy.

T.
Jo je to jenom abys věděl price, ta cena ze renovaci mi přišla jako za barokní okna :mrgreen:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

17. 9. 2025, 7:22

Pro rodiče sehnat dotaci a nová okna, a nebo
Ja jako truhlář říkám. Na hrubo obrousit a natřít něčím slabovrstvím třeba něco od osma,Tmelení je hovadina. A šetřit na nová.
Jestly dotace neschvalujete třeba s etických duvodu. Tak si našetřete a za těch 200000litru si určo nějaké plastáky vyberete,
josef109

17. 9. 2025, 8:17

bobanbob píše: 17. 9. 2025, 7:22 ...určo nějaké plastáky
No to bude nádhera :roll:
Fifík

18. 9. 2025, 5:12

josef109 píše: 17. 9. 2025, 8:17
bobanbob píše: 17. 9. 2025, 7:22 ...určo nějaké plastáky
No to bude nádhera :roll:
To jo, zásadně to naruší estetiku toho baráku... s břízolitovou fasádou. :lol:
Odpovědět

Zpět na „povrchová úprava“