Strihani plechovych pasku

lkavan

22. 9. 2025, 10:13

Ahoj vsem,
na jeden projekt bych potreboval ve velkem strihat dlouhe pasky z medeneho plechu (svitek) tl. 0.5mm, sirka 4mm Na youtube jsem nasel reseni podobne strojku na nudle ;-)

https://www.youtube.com/shorts/MJF88n7nnP4

Vetsinou ale pouzivaji dve kolecka na jeden rez. To i kdybych pouzil svitek siroky 600mm, musel bych vyrobit 300 rezacich kolecek. Chapu, ze oni to maji takto resene asi kuli moznosti nastaveni sirky, ale ja to nastavovat nepotrebuji. Slo by udelat kolecka siroka 4mm a pouzivat na rezani obe strany? Stacila by jich polovina. Ma s tim nekdo zkusenosti a poradil by napr. jaky pouzit material na kolecka? Snazil jsem se to nejak resit s AI, ale lezou z ni vicemene jen blbosti. Ale vytrvale mi tvrdi, ze s kolecky 4mm na rezani po obou stranach to nebude fungovat.
Diky za nakopnuti spravnym smerem.
Libor.
Sancho Panza

22. 9. 2025, 11:40

ty "kolečka" jsou svým způsobem standardní střihadlo - takže taky překvapivě musí mít správnou střižnou vůli, protože jinak to prostě slušně střihat (podélně dělit) nebude. Ta vůle by měla být podle typu (pevnosti - zpevnění) té mědi - viz tabulky pro konstrukci střižných nástrojů. Typicky třeba tak někde nad 0,02 mm. Diskutovat o vhodném materiálu na ty kotoučové nože, v situaci kdy (jako na ynternetu prakticky vždy :shock: ) není jasně řečeno KOLIK se toho bude dělat je naprostá ztráta času. To "ve velkém" :shock: je jako CO - třeba 20 000m svitku denně v režimu 365 dní v roce a nebo něco jiného - co se má zjistit věštěním z křišťálové koule?
Standardní materiál je 2002, pokud toho bude "hodně" (používám přesně stejnou "specifikaci" :roll: ) tak vhodný tvrdokov.
A až budeš řešit jak to vůbec dokázat rozumně nabrousit, zjistíš, proč se to (pokud není nějaký zásadní důvod) pokud možno všichni snaží složit z separátních "koleček".
A i z těch "koleček" to taky bude celkem výzva - viz potřebné tolerance.
A poslední dobrá :lol: zpráva - má toho být hodně, takže to bude nutné mazat, nejspíš odpařovacím olejem (abys to pak nemusel jako čistý opruz) dodatečně mejt. Takže stanici na postřik a nebo válečkové nanášení.
-----------
Normální postup v firmě by byl, koupit si od nějakého dodavatele páskoviny buď rovnou hotovou pásku a nebo si koupit smysluplný polotovar (tj. ne půl metru šířky pro "nudle" 4mm).
Od nějaké půltuny :) na objednávku by to už mohlo jít tak nějak koupit.
Vic nevím a hlavně ani nechci vědět.
Zbýňa

23. 9. 2025, 4:31

Je to takto řešeno kvůli přidržení materiálu. Jedna strana kolečka řeže a druhá materiál přidržuje (stejně jako přidržovací lišta na padačkách nebo přidržovač v nástroji). Když budeš stříhat po obou stranách kolečka, tak je riziko "žvýknutí" protože protější střih požene materiál také nahoru a naopak u horního kolečka požene obě strany dolů. Ještě více to bude umocněno, tím že se jedná o měkký materiál a tenký pásek.
lkavan

23. 9. 2025, 7:42

Sancho Panza píše: 22. 9. 2025, 11:40 ty "kolečka" jsou svým způsobem standardní střihadlo - takže taky překvapivě musí mít správnou střižnou vůli, protože jinak to prostě slušně střihat (podélně dělit) nebude.
Diky za plno uzitecnych info! Jo, ze bude nutna vule je mi jasny, spis nevim jestli je realne toho nejak dosahnout ;-)
KOLIK se toho bude dělat je naprostá ztráta času. To "ve velkém" :shock: je jako CO - třeba 20 000m svitku denně v režimu 365 dní v roce a nebo něco jiného - co se má zjistit věštěním z křišťálové koule?
OK, omlouvam se za nedostatecne info. Potrebuju cca. 2km toho pasku mesicne.
A až budeš řešit jak to vůbec dokázat rozumně nabrousit, zjistíš, proč se to (pokud není nějaký zásadní důvod) pokud možno všichni snaží složit z separátních "koleček".
A i z těch "koleček" to taky bude celkem výzva - viz potřebné tolerance.
Ze to bude pakarna na vyrobu a ze to bude pracne, to mi je jasny. Proto se radsi ptam na co jsem jeste nedomyslel a jestli se do toho vubec poustet. Uprime, nechce se mi do toho ani trochu, ale nevim jak to jinak resit.
Normální postup v firmě by byl, koupit si od nějakého dodavatele páskoviny buď rovnou hotovou pásku a nebo si koupit smysluplný polotovar (tj. ne půl metru šířky pro "nudle" 4mm).
Od nějaké půltuny :) na objednávku by to už mohlo jít tak nějak koupit.
Vic nevím a hlavně ani nechci vědět.
To byla samozrejme moje prvni volba, jenze jsem nenasel zadnou firmu, co by tohle nabizela. Nejuzsi pasky co jsem nasel umeji 6mm.
Moc dekuji za uzitecne podnety!
lkavan

23. 9. 2025, 7:46

Zbýňa píše: 23. 9. 2025, 4:31 Je to takto řešeno kvůli přidržení materiálu. Jedna strana kolečka řeže a druhá materiál přidržuje (stejně jako přidržovací lišta na padačkách nebo přidržovač v nástroji). Když budeš stříhat po obou stranách kolečka, tak je riziko "žvýknutí" protože protější střih požene materiál také nahoru a naopak u horního kolečka požene obě strany dolů. Ještě více to bude umocněno, tím že se jedná o měkký materiál a tenký pásek.
Aha, to je dobra pripominka! No a kdyby mezi rezacima koleckama byly distancni kolecka o prumeru mensim jen o silu materialu? No je mi jasny, ze tohle by vubec nebyla sranda vyrobit :-(
jenicek

23. 9. 2025, 8:30

Nebylo by jednodušší válcovat Cu drát 2mm2 ?
Habešan
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2025, 10:48

lkavan píše: 23. 9. 2025, 7:42Nejuzsi pasky co jsem nasel umeji 6mm.
A neměli by taky 8mm ???
Řezat je na polovinu by bylo asi tak 5626x jednodušší než řezat pás o šířce 600mm.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
RoM

23. 9. 2025, 12:24

Pred pár rokmi som bol vo firme, čo reže zvitky podľa objednávky zákazníka.
https://www.kmeslovakia.sk/nasa-ponuka/ ... robky.html
Možno tá cena za spracovanie nemusí byť uletená a bežné materiály mali na sklade.

RM
lkavan

23. 9. 2025, 1:12

RoM píše: 23. 9. 2025, 12:24 Pred pár rokmi som bol vo firme, čo reže zvitky podľa objednávky zákazníka.
https://www.kmeslovakia.sk/nasa-ponuka/ ... robky.html
Diky, takovych firem jsem nasel vice, ale zadna neumi sirku 4mm. Tady jsem koukal taky co nabizeji a maji napsano min. 100mm, a jinde zase min. 5mm. Kazdopadne ale ne 4mm. A minimalni mnozstvi 5 tun.
Habešan píše: 23. 9. 2025, 10:48
lkavan píše: 23. 9. 2025, 7:42Nejuzsi pasky co jsem nasel umeji 6mm.
A neměli by taky 8mm ???
Řezat je na polovinu by bylo asi tak 5626x jednodušší než řezat pás o šířce 600mm.
To je zajimavy napad! Stejne bych (pokud se do toho vubec pustim) urcite zacal postavenim nekolika kolecek a vyzkousenim jestli to vubec nejak bude fungovat.
josef109

23. 9. 2025, 3:32

...a pojmout to jako výpalky z plechu je blbost? :shock:
ovi-ivo

23. 9. 2025, 3:36

Já teda dělám z plechem nějaký čas, ale vidím ty 4mm řezat z 8mm šířky trošku nereálně či problematické - budou tam deformace - měď je měkká každá nepřesnost se projeví na tvaru a tloušce výsledného pásku už jenom to, že budeš stříhat jen na jedné straně pásku bude myslím dělat fatální bordel...
Za mě tady už nápad proběhl válcovat to z Cu drátu - myslím že jednoduchý nástroj po seštelování té pravé výšky válců + nějaká jednoduchá rovnačka. Výhodu odhaduju v jednoduchosti válců a nejsou tam nože...
Ovšem nevím na co bude pásek používaný a jaké jsou požadavky na gemetrii pásku.

Pokud si všimneš na videu co jsi dal - ořezávají se i okraje plechu - jinak by tam vznikala deformace...
lkavan

23. 9. 2025, 3:58

ovi-ivo píše: 23. 9. 2025, 3:36 Já teda dělám z plechem nějaký čas, ale vidím ty 4mm řezat z 8mm šířky trošku nereálně či problematické - budou tam deformace - měď je měkká každá nepřesnost se projeví na tvaru a tloušce výsledného pásku už jenom to, že budeš stříhat jen na jedné straně pásku bude myslím dělat fatální bordel...
Vim, ze to nebude jednoduche a s plechem mam plno (spatnych) zkusenosti :? (ohybacka, ohranovak, euromac apod.) takze se proto ptam zkusenejsich, na co si dat pozor.
Za mě tady už nápad proběhl válcovat to z Cu drátu - myslím že jednoduchý nástroj po seštelování té pravé výšky válců + nějaká jednoduchá rovnačka. Výhodu odhaduju v jednoduchosti válců a nejsou tam nože...
Ovšem nevím na co bude pásek používaný a jaké jsou požadavky na gemetrii pásku.
Popremyslim o tom, ale nevim, muselo by se to zkusit...
K pliskum se odporove privaruje kus dratu. Zatim strihame na padackach 25mm siroke prouzky a z nich pak na stroji pro strihani plochych kabelu ty 4mm. Jenze se to pak na svarovani musi rucne po jednom zakladat do pripravku a navic by se mi libilo mit zkosene rohy, ale to touhle technologii nedokazeme. Takze jsem myslel udelat pasky 4mm, do bodovky udelat strizny nastroj, ktery by podal tech 25mm ze svitku 4mm sirokeho a po zavareni by to odstrihnul tvarovym striznikem i se skosenymi rohy. Tady je fotka a rychly nacrtek ceho bych chtel dosahnout:
strihani_teorie.jpg
Pokud si všimneš na videu co jsi dal - ořezávají se i okraje plechu - jinak by tam vznikala deformace...
Jo, to celkem chapu, to by nebyl asi problem.
testone
Sponzor fora

23. 9. 2025, 7:08

napadlo mě jestli by to nešlo spíš dělat v postupovém nástroji napříč z pásku třeba 30 mm šířky jako se třeba dělají piny do konektorů
vystřihovat těm plíškům obrys a nechat je za úzký můstek v žebříčku, navařit ty dráty a nakonec je z žebříčku vystřihnout
tím by ty plíšky mohly mj. mít i zkosené hrany atd atd a šlo by to zautomatizovat
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
jenicek

23. 9. 2025, 7:25

Pokud bych si toto chtěl zjednodušit a pásky mají být rovné, pouvažoval bych, jestli nestačí použít izolovaný vodič, oholit ho a zmáčknout konec v lisu do formy. Odpadlo by tím stříhání i bodování. K tomu je však potřeba vidět foto výsledného použití.
Zbýňa

23. 9. 2025, 7:50

Používají se obě metody. Jak "přestřihování" tak i vystřihování. Vystřihování pak rovnou do propadu nebo obstřihem, jak popisuje testone. Každá z těch metod má nějaké výhody a nevýhody (přesnost polotovaru, množství odpadu, složitost nástroje). Jestli je cenově akceptovatelný ten dodávaný širší polotovarový pásek 25, pak ho lze v nástroji rozsekávat na 4mm Nebo vystřihovat rovnou platničky do propadu (jednoduchý nástroj, více odpadu). Nebo obstřihovat a nechávat ty můstky (nejsložitější nástroj, nejvíce odpadu). Dále bude potřeba vhodný lis (rychloběžka), podávání, rovnání atd.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“