Flashforge

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
lubbez

1. 7. 2025, 11:37

Protože dvě 3D tiskárny jsou rozhodně málo, pořídil jsem si třetí. :D Né, že bych měl frontu práce pro ty dva Ultimakery, ale tloušťku 2,85mm většinou nové filamenty nepodporují. Všichni kolem mě si kupují Bambulaby tak jsem si měl možnost ty strojky prohlédnout od A1 přes P1S až k X1. Dost jsem uvažoval o P1S s nějakejma úpravama. Nakonec jsem kamarádovi vyměňoval trysku u Flashforge Adventurer 5 a bylo rozhodnuto, hned jsem jí koupil. K rozbalení jsem se dostal až včera a musím říct "dost dobré" :mrgreen: :mrgreen:
Precizní kovové díly, kvalita montáže opravdu dobrá a i uvedení do provozu bez nejmenších problémů. Plastových dílů minimum, místo kluzných ložisek kuličková. Slicer bude S3D nebo Orca. Teď udělám zakrytování a příště se "pochlubím" nějakám tiskem. No nekup to za sedmičku. :D
tisk_pred.jpg
tisk_po.jpg
Dawe

1. 7. 2025, 12:51

lubbez píše: 1. 7. 2025, 11:37 ... Plastových dílů minimum, místo kluzných ložisek kuličková. ...
Pekna cena. Tiskarnu neznam, snad bude dobre slouzit. Jen poznamka, ze u tiskaren treba plastova pouzdra vodicich tyci (napr. Igus) casto funguji lip jak linearni kulickova loziska. Jsou tissi a trvanlivejsi, lehci, nepotrebuji mazat....
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
lapa
medaile za lepsi forum

1. 7. 2025, 2:08

Civka s filamentem ma takovou tu kluznou brzdu, nebo se pri napinani/povolovani filamentu pri tisku nijak nesnizuje tah filamentu z civky - proste pouzito nejake reseni, ktere to eliminuje?
Ptam se kvuli tomu, aby se postupne navin neuvolnil natolik, ze se nakonec "zavity filamentu" zacnou presouvat po civce pres sebe, az se to sekne ... (obcas se to tady resilo - na ruznych tiskarnach).
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
lubbez

1. 7. 2025, 4:26

Ne nemá to žádný brzdný vehement. U Ultimakerů taky nic není, ale tam je silná struna a není s tím problém. Tady případně něco dodělám, stejně chci dát cívku z boku.
lubbez

30. 9. 2025, 9:43

Tak pár dnů uteklo, cca 5 kilo filamentu vytisknuto. :D
Jak jsem psal na začátku, tiskárna je neuvěřitelně pevná. Ani při vysokých rychlostech nemá tendenci rezonovat. Koupil jsem si sadu běžných typů filamentů po 250g a přidal pár dalších. Výsledek tisku je bezezbytku srovnatelný s Bambulaby A, P a X. A teď kde je ten háček když tiskárna stojí jenom cca 8 tisíc?
Není zakrytovaná :cry: a průvan překvapivě vadí i PETG, o ABS ani nemluvě. Tiskárna není stavěná z univerzálních dílů, ale vše jsou jednoúčelovky. Protože stejný základ používá více tiskáren, je na dílech pár otvorů navíc a ty jsem použil. (krásně se tam vejdou lisovací matice)
Pro lepší orientaci jsem do tiskárny dal světýlko. Stantardní pásková lišta podepřená tisknutým úhelníkem z ABS. Pásek musí být na 24V. Výsledek výborný.
Řídící deska je samozřejmě 32b a tak je k dispozici spousta fíčurek. Já tedy používám pouze LAN připojení, nastavení geometrie podložky pouze po vyžádání. Kameru jsem neinstaloval.
Asi jde o zvyk, ale docela mě prudí výměna filamentu. Jsem zvyklý na bowdeny u Ultimakerů, kde je vše automatické. Filament jsem nakonec přesunul ze zadní stěny na pravý bok. (je to lepší)
Největší "problém" je slicer. Originál se mi nelíbí vůbec. ORCA je lepší, dokonce i Bambu lze nakonfigurovat na Flashforge. :cry: :cry: Prakticky od začátku používám Simpify3D, který jsem si koupil a fakt nelituju. Bohužel po nějakém čase vyšel upgrade na ver.5 a já blbec jsem si ho koupil. Okamžitě jsem přišel o druhou legální licenci (ver.4 byla na dvě PC), podstatně se změnil design a to je asi tak vše. Po zjištění všech "kladů" jsem firmě napsal, ať mi udělají zpět downgrade na V.4 a těch 100 doláčů, že maj za práci. Neurodilo se, nabídli mi slevu 20 USD na druhou licenci. V současnosti už se dá sehnat "upravený" Simpify, ale nejde mu nastavit typy tiskáren.
Pár fotek z úprav.
lisovací_matička
lisovací_matička
připojení kabelu
připojení kabelu
osvětlení
osvětlení
flash_3.jpg (15.81 KiB) Zobrazeno 507 x
Radhard
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2025, 2:40

Mám dotaz na hlučnost pohonu. Případně jestli ses v tom hrabal, jaké jsou v tom drivery na krokáče. Ve firmě používáme už asi 5 let FlashForge Dreamer což je zakrytovaný plasťák. Je docela dobrá, ale pohony jsou A4988 a docela hlasité.

A jinak bys tenhle model doporučil ? Půjde zakrytovat snadno ?
Radhard
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2025, 3:18

Jo a ještě, jestli jsi ověřoval jak to zachovává úhly a rozměry vytištěných věcí. Jde o CoreXY. Tohle když se neudělá dobře tak ty benefity jdou úplně do kopru.
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“