Hliníkové hřebeny

krytí posuvových šroubů a jiné věci spojene s tématem
Jakub.Motycka

30. 9. 2025, 10:01

Dobrý den.
Stavím CNC a na konstrukci mám na něm už dané lineární vedení. Dvě kolejnice jsou od sebe vzdánené asi 140 mm. Když na ty kolejnice přišrubuju svařené kovové účko, celé se mně to kýve ve vozících zešikma ze strany na stranu. Ve směru nahoru a dolů mě to celkem drží. Chci to vyřešit tak, že dám z vnitřních stran svařené konstrukce široké hřebeny 3000x160x10, které mě vymezí rovinu, aby se mně to ve vozících nekývalo. Hřebeny jsem si říkal, že bych dal hliníkové, ozubené kola ze silónu nebo z materiálu peek. Zdá se mně, že jsem někde četl o bezvůlových hřebenech, kde hřeben je kovový a ozubené kolečka jsou z plastu. Neví někdo, jaký by měly mít ty hřebeny tvar, aby byly bezvůlové? Modul potřebuju radši větší, klidně i 8 mm. Ptal jsem se jednoho, co už to někomu z hliníku frézoval a říkal, že na 45 stupňů by mu to pasovalo.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2025, 10:37

Výkres by nebyl? Nebo aspoň fotka. Nějak si neumím představit účko které se celé kýve, ale hřebeny tomu zamezí.

Ad "Silon nebo PEEK": místo Silonu zvaž raději POM. PEEK je lepší, ale připadá mi, že jsi se ještě nepodíval kolik stojí :-)
Aleš Procháska
jean

1. 10. 2025, 5:29

Hlinikove ozubene hrebene som ako polotovar este nevidel. Vyroba na zakazku bude stat kasvilion basvilionov. A mam dost pochybnosti o zivotnosti, aj ked elox odolnost znasobi. Ale ak mas blbo namontovane lineare, tak to ziadnym podopieranim neopravis. Sprav foto alebo vykres, co si spravil.
Bezvolovy prevod spravis rel. jednoducho, das vedla seba dve ozubene kolieska spojene kolikmi a pootocene o tu desatinku vole. Zivotnosti to uplne neprospeje, ale bude to vymedzene.
Jakub.Motycka

1. 10. 2025, 6:02

Mohl jsem použít toto lineární vedení, ale pravděpodobně by bylo pro mě moc drahé:
svz/https://www.regulacni-pohony.cz/inpage/ ... ody-lifgo-
Matně si vzpomínám, že mně někdo říkal, že na nakovou vzdálenost bych musel mít ještě prostřední lineár. Ten tam nemám. Mám tam jenom dva vozíky po stranách ve vzdálenosti asi 1400 mm. Od začátku předního vozíku po konec zadního vozíku je asi 275 mm. Pochopil jsem, že pokud tam nechci mít prostřední lineární vedení, tak to bez hřebenů nepůjde. Ví někdo ten bezvůlový tvar zubů. Je to jenom nějaká špička 45°, nebo tak něco? Někde jsem to kdysi viděl bezvůlové hřebeny, na kterých byly plastové ozubené kola.
V příloze ve wordu posílám nákres takového vymezení po stranách na hřebeni, kde jedno ozubené kolečko vychází z hřídele, ostatní jsou s ním spojené nahoře a dole a po hřebeni jezdí jenom prostřední plastová část, která mně vymezuje rovinu do stran. Nevím, jestli by na to byl vhodný průměr koleček 30 mm a jestli by to šlo vyřešit, aby plasty zabíraly všechny a ne jenom to, co jde z hřídele a ostatní by byly opožděné.
Přílohy
Posuv, co vymezí rovinu do stran.doc
(76.5 KiB) Staženo 35 x
Jakub.Motycka

1. 10. 2025, 6:13

jean píše: 1. 10. 2025, 5:29 Hlinikove ozubene hrebene som ako polotovar este nevidel. Vyroba na zakazku bude stat kasvilion basvilionov.
Jeden známý si je vyřezal na cirkulárce a dal to jednomu, co má cnc na hliník dofrézovat. Musel ho trochu přemlouvat, ale zas tolik ho to nestálo.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2025, 6:20

Hřeben bez ohledu na tvar zubů má vůli vždy.
Ty přesné broušené ji mají tak malou, že se technicky neuplatní a šikmé zuby mají úlohu ve větším počtu zubů v záběru, klidnější a přesnější chod, ovšem daní je vyšší tření a náročnější výroba.

"zrušit" vůli se řeší instalací třeba dvou servopohonů (dvou ozubení) které momentově působí proti sobě a přitom jsou svázány elektronicky.

Hliník (slitina) může být dostatečné pevná a elox nic neřeší. Vrstva eloxu je tenká a i při tvrdé verzi přesnost spíše zhorší.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Jakub.Motycka

1. 10. 2025, 6:26

A ten převod, co mám namalovaný ve wordu je použitelný?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2025, 6:12

Rád bych ti odpověděl, ale nějak tomu schémátku nerozumím. Nemáš opravdový výkres? Když něco stavíš a vlastně už kus máš, tak bys výkres mít měl :-)
Aleš Procháska
jean

2. 10. 2025, 7:14

Ja temu rozumím a príde mi to ako ohromná píčovina :lol:. Ale možno sa to tak niekde robí, čo ja viem? Ja by som to tak určite nerobil, príde mi to na štýl "Franto, drž komín, já jdu pro peníze".
zverodoktor

2. 10. 2025, 9:00

Ahoj,
Prečo vlastne chceš tie hrebene vyrábať a ešte k tomu z hliníku, keď sa dajú lacno kúpiť hotové oceľové aj s príslušnými pastorkami? Na vymedzenie vôle je najjednoduchšie riešenie použiť 2 ozubené kolesá predpružené oproti sebe. Ešte jednoduchšie je iba ich oproti sebe natočiť na najmenšiu vôľu a spojiť skutkami
Přílohy
antibacklash.jpg
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Jakub.Motycka

2. 10. 2025, 10:38

Potřebuju tak široké. Úzké nejsou moc dobré na to. Ten rozměr, co jsem napsal.
zverodoktor

2. 10. 2025, 10:46

Bezvôľový hrebeň existuje. Hľadaj v googli " backlash free rack and pinion"
Jakub.Motycka

2. 10. 2025, 11:01

Výkres ke schémátku není. Dalo by mně moc práce sehnat někoho, kdo to nakreslí. Už to někdo i pochopil, ale zkusím to ještě vysvětlit. Z motoru vede hřídel na které je kovové ozubené kolečko plastový ozubený váleček a ozubené kolečko. Z tohoto ozubení na hřídeli se to přenese přes sousední ozubená kolečka, která se točí opačně na další ozubené válečky. Protože v ozubení je vždy vůle, nevím kolik by tomu prvnímu plastovému ozubenému válečku pomohly. Mělo by to ale zabránit kývání a zvrtávání do stran.
zverodoktor

3. 10. 2025, 5:51

Daj sem aspoň fotku toho vedenia s účkom čo už máš.
Jakub.Motycka

4. 10. 2025, 9:58

Posílám fotku. Konstrukce účka se bude muset ještě převařit, aby tam hřebeny vůbec vyšly. Domalované šipky znázorňují kývání. Hřebeny by tomu kývání měly zabránit.
Ty bezvůlové kolečka s ložiskama, co jezdí po hřebeni se mně líbí, ale cena je moc vysoká. Jedině snad si koupit nějaké mini cnc a na něm si to pomalu vyrobit.
Ještě je varianta koupit klasické hřebeny jedničkouvý modul 6 KS. Připevnit je k pásovině přesně rovnoběžně jeden nahoře, druhý dole. Ten převod namalovaný ve wordu změnit tak, že kolečka, co jezdí po hřebeni by byly po krajích, kolečka, co se točí mezi sebou uprostřed. Nevím, jak by v tomto případě zafungovala vůle.
Přílohy
Kývání účka.jpg
Odpovědět

Zpět na „Ostatní mechanika“