Tvůj pohled je zkreslený tím, že děláš ve velké firmě. Velkým firmám NĚKTEŘÍ dodavatelé lezou do řiti a k malým firmám, nebo živnostníkům se chovají jak k lejnu. Kdysi jsem chtěl zkusit podnikat a postavit si mašinku za cca 3/4 milionu korun a byl jsem v šoku jak se změnilo, chování stejných lidí, když jsem se nepředstavoval jako Zdeněk z Velké firmy, ale představil jsem se jako Zdeněk začínající podnikatel, co chce postavit první stroj. Byl to pro mě docela šok, ale i životní zkušenost.
Ať nehážu všechny do stejného pytle tak existují firmy jako Festo, Epson, Balluf, Herrman, ......, kde se mohu představit jakkoliv a mohu přijít s jakkoliv debilním dotazem a pomohou mi.
Chci tím říct, že drahá průmyslová elektronika, není zárukou toho, že s ní člověk dokáže projekt dotáhnout do konce. Kdysi jsem měl PLC od renomovaného výrobce a nedokázal jsem k tomu připojit ani periferii. Dodavatel mi řekl, že si mám zaplatit školení, jehož cena překračovala cenu LCNC hardware pro řízení 6-ti os a 100 I/O. S velkou důležitostí mi dával na tajňačku ovládací software na programování toho PLC, místo toho aby to bylo zadarmo, když už jsme si ten hardware jednou koupili. Týden jsem se s tím PLC trápil a výsledek byla absolutní nula, nic. Jako uměl jsem sečíst dva integery a seznámil jsem s programovacím prostředím, ale bez možnosti připojit k tomu periferie to celé PLC bylo k ho*nu. Jelikož tento výrobce není moc rozšířený, tak kolem něj není na internetu žádná komunita, nic nevyhledáš, nikdo nepomůže.
Nakonec po měsíci k tomu přišel kolega a zjistil, že jsem neměl u CAN sběrnice zapojený zakončovací rezistor. Ale to už jsem neměl sílu k tomu se vracet. Předražený krám, se kterým jseš v problémech sám. Když jsem začínal s LCNC, tak jsem za den zvládl roztočit 3 krokáče a na začátku, jsem byl zklamaný, že ten LCNC je tak jednoduchý